<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar és a cseh Citibank-érdekeltséget vélhetően együtt értékesíti a Citibank - a magyar bank környezete miatt csökkenhet az ár - véli Simonyi Tamás, a KPMG régiós tranzakciókért felelős vezetője.

Egészen bizonyos, hogy a Citibank a magyarországi lakossági érdekeltségére fog találni megfelelő vevőt – vélekedett a Privátbankár.hu megkeresésére Simonyi Tamás, a KPMG Corporate Finance közép-európai pénzintézeti tranzakciókért felelős vezetője. Igaz, ez még akkor is, ha – fióktelep révén – publikus mérlegek híján egyelőre senkinek nincsenek pontos információi arról, hogy mennyire is jövedelmező az amerikai bank ezen üzletága Magyarországon. Persze, ez az értékesítés megindulásakor egyből megismerhető lesz az érdeklődők számára.

Csomagban eladó?

Azzal kapcsolatban ugyanakkor Simonyi erősen szkeptikus, hogy a Citibank – akár a bevétel többszörözése érdekében is – hajlandó lenne-e megbontani az eladás előtt álló magyarországi portfóliót és – mondjuk – külön-külön értékesíteni a Citi hitelkártya- és privátbanki üzletágát. A pénzintézet adás-vételi tranzakciók szakértőjének számító Simonyi Tamás szerint a Citibank – tekintve, hogy globális döntést hozott – jó eséllyel klaszterekbe helyezi majd az eladásra kínált érdekeltségéket és igyekszik minimalizálni a szerződésszámot, s ezzel együtt az értékesítéssel járó munkát.

A fentiek alapján a magyarországi Citi-üzletágát vélhetően a csehországival együtt árulják majd, maximum az képzelhető el, hogy végül a magyar lakossági üzletágat külön értékesítik, de az szinte kizárt, hogy ezen belül tovább bontanák az érdekeltségeket. Már csak azért sem ésszerű ez – vélekedett a szakember – mert a privátbanki ügyfeleknek is szükségük van számla- és kártyaszolgáltatásokra.

Nem jön be új szereplő

Az magyarországi üzletág értékéből levon – lehet bármilyen nyereséges is – a KPMG szakembere szerint az, hogy egy olyan szabályozói környezetben működik, amelynek megítélése ma távolról sem kedvező. Ezzel szemben a lényegesen stabilabb gazdasági és jogi környezet miatt a prágai Citi-érdekeltség pusztán üzleti alapon is értékesebbnek tűnhet.

Az elmúlt évek eseményei alapján a magyar bankrendszerrel szemben olyan mértékű averzió figyelhető meg, amely lényegében kizárja, hogy teljesen új szereplő érkezne erre a piacra. Simonyi Tamás ezt még annak fényében is kizártnak tartja, hogy bár a Citi a lakossági szolgáltatások egy területén – a hitelkártyák esetén – ma is a top 3 szereplő között van -, ám az ügyfélszámban nincs meg az kritikus volumen, amely alapján a piacra lépés megérné egy „zöldmezős” banknak. Ez pedig azt jelenti, hogy abban a nem várt esetben, hogy egy új piacra lépő jelentkezne a felkínált portfólióért, nagy valószínűséggel alacsonyabb árat kellene kínálnia, mint azon versenyzőknek, akik már jelen vannak piacon, s akik szinergia hatásokat tudnak kihasználni.

Önmagában a cseh érdekeltségért 6-7 szereplő bizonyosan indulna, ha viszont – miként az várható – a magyar és cseh Citibank üzletágért együtt kell majd versenyezni, akkor Simonyi Tamás szerint jó ha 3 szereplő indulhat majd a versenyen. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az egyértelműnek látszik, hogy az OTP köztük lesz (bár cseh leánybankja nincs a magyar hitelintézetnek), s az érdekeltségi térkép alapján a K&H, valamint Erste, esetleg az UniCredit ringbe szállása valószínűsíthető.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Téved, aki azt hiszi, a kamatstopnál nincs jobb megoldás
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:02
Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Pénzügyi szektor Lapunknak eltitkolta, másnak kiadta a pénzmosási adatokat a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:21
Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.
Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló