Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyarország egyik legfiatalabb bankjánál, a Polgári Takarékból létrejött Polgári Banknál lett első számú vezető Csicsáky Péter, a Takarékbank nyáron leköszönt elnök-vezérigazgatója.

Felügyeleti hatáskörben eljárva a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte, hogy Csicsáky Péter, a Takarékbank Zrt. tavaly nyári átalakulásakor távozott vezérigazgatója a Polgári Bank első számú vezetője legyen. A 2010-ben az „Év Bankárának” választott szakember  egy  olyan hitelintézetnél vállalt szerepet, amely kihasználta azt a lehetőséget, amelyet a rossz nyelvek szerint a Garacsi István által vezetett Duna Takarékra szabtak: a szabályozás szerint azok a takarékok mentesültek az új, az állam által kikényszerített  integrációba történő betagozódás alól, amelyek 2013-ban határoztak a kereskedelmi bankká alakulásról.  (Érdekes módon, a korábban már részvénytársasággá váló, ám az integrációval  - például az intézményvédelmi  alap  okán – kapcsolatban maradó bankokat viszont bekényszerítették az új struktúrába , amely lépés egyébként az új renddel kapcsolatos egyik fő aggály)

Régi terv

A Polgári Takarék 2011 óta próbált bankká válni, ám az engedélykérelem elbírálását a PSZÁF felfüggesztette. A felügyeleti határozatok szerint ebben többször kapott engedélyt a takarék alárendelt kölcsöntőke határidő előtti visszafizetésére – igaz, közben felügyeleti intézkedést is végre kellett hajtani a társaságnak.

A Duna Takarék mellett az új takarékszövetkezeti törvény aláírása körüli rövid intervallumot kihasználva további három takarék futott neki a bankalapításnak, s adta be átalakulási kérelmét a felügyeletnek.  Immár a PSZÁF-ot „váltó”  Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Buda-Cash csoport érdekeltségébe tartozó két takarékszövetkezet Buda Regionális Bank Zrt.-vé alakulását, létrejöhetett a  Takarék Szövetkezeti Hitelintézet és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt., valamint a Csicsáky Péter új munkahelyét jelentő Polgári Takarékszövetkezet átalakulását is. A tavaly december 19-én bejegyzett Polgári Bank Zrt.-t, 2,1 milliárd jegyzett tőkével alakult meg polgári székhellyel és 5 megyében működő 21. valamint egyetlen budapesti fiókjával.

Az 1972 óta működő takarék 2013. december 31-én váltott hivatalosan társasági formát: önállóan működő, kereskedelmi bankként folytatja tevékenységét, az átalakulás révén a tulajdonosok szerint meg lehet valósítani azon célkitűzéseiket, hogy olyan magyar tulajdonú, helyi irányítású és döntésközpontú céget hozzanak létre, amely generációkon át életképes tud maradni.  Csicsáky Péterrel egy olyan szakembert igazoltak ehhez a feladathoz, aki 1994 óta tevékenykedett a takarékszövetkezeti szektorban, annak ernyőbankjánál, ahol 2001-től vezérigazgató 2010-től tavaly júliusi lemondásáig elnök-vezérigazgató volt.

A Polgári Takarék 2011 óta próbált bankká válni, ám az engedélykérelem elbírálását a PSZÁF felfüggesztette. A felügyeleti határozatok szerint ebben többször kapott engedélyt a takarék alárendelt kölcsöntőke határidő előtti visszafizetésére – igaz, közben felügyeleti intézkedést is végre kellett hajtani a társaságnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.