<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közelednek az álláspontok a Bankszövetség és a kormány között a devizahitelesek kockázatait enyhítendő megoldásokban. Patai Mihály szerint a politikai elit visszavette a vezetést a pénzügyi elittől, miközben az ügyfelek is egyre jobban tudják érvényesíteni érdekeiket. Közben a Raiffesenről is kiderült: komoly leépítésre és fiókbezárásokra készülnek.

A Napi Gazdaság idézi Patai Mihályt, a Bankszövetség elnökét, az UniCredit Bank vezérigazgatóját, aki egy szakmai konferencián azt mondta, közel állnak a megoldáshoz, és bízik abban, hogy néhány napon belül megismerhetők lesznek a részletek. Olyan érdemi, hosszú távú megállapodásra készülnek, amely alapvetően határozza meg a lakossági bankolás jövőjét, ám e területen a megállapodás ellenére sem vár komolyabb fejlődést a szakember.

Patai Mihály szerint a politikai és a pénzügyi elit közötti vezető szerep változott - a politika visszavette primátusát. A szabályozási környezet ennek nyomán alaposan szigorodik, ezzel párhuzamosan az ügyfelek érdekérvényesítési képessége is nő, még ha ez a bankoknak nem is tetszik - idézte a Bankszövetség elnökét a napilap.

Leépít a Raiffeisen is

Nem tolják ki a végtörlesztést - valami még kedvezőbb jön?

Az Országgyűlés gazdasági  bizottsága 8 igen és 18 nem szavazattal nem támogatta Szili Katalin független képviselő törvényjavaslatát, amely december végéről február 28-ig tolta volna ki a végtörlesztés bejelentését. Rogán Antal és a kormány képviselője is utalt arra, hogy a bankszövetséggel megállapodott a kormány: a bankokra hátrányos intézkedéseket nem hoz a tárgyalások alatt. A tárgyalásokon máris formálódik egy olyan megoldás, amely előnyösebb lesz a deviza lakáshiteleseknek annál, mint amit a képviselő javasolt.

Miközben folynak a tárgyalások a Bankszövetség és a kormány között, újabb pénzintézetről derült ki, hogy leépítésekbe és fiókbezárásokba kezd. Az origo információit megerősítette a Raiffeisen: a  jelenleg 141 fiókkal rendelkező bank egy héten belül tíz fiókot megszüntet, miközben folytatja a már megkezdett leépítéseket is.

hirdetés

Az origo több, a banknál dolgozó, de névtelenséget kérő forrástól úgy értesült, hogy az elbocsátások összesen több száz főt érinthetnek, a bank azonban ezt csak részben erősítette meg. Mint elmondták, az idén év végén 200 fővel dolgoznak majd kevesebben a Raiffeisennél, mint év elején, de "a további hatékonyságjavító intézkedések várhatóan a jövőben is a létszám csökkenését eredményezhetik".

Néhány héttel ezelőtt a vezető pozícióban dolgozóknak felajánlották, hogy 5-10 százalékos önként vállalt bércsökkentésért cserébe havonta egy napot vagy kéthetente egy napot ne dolgozzanak, továbbá vizsgálják azt, hogy bizonyos funkciókat Budapestről más városba költöztessenek: a portál nem megerősített információi szerint a teljes back-office tevékenység elköltöztetésén gondolkozik a bankvezetés, és bár döntés még nem született, úgy tudják, hogy Miskolc vagy Kazincbarcika neve merült fel potenciális helyszínként.

Nemrég az Erste Bank jelentett be jelentős létszámleépítést és fiókbezárást, korábban a CIB közölte, országszerte 11 kirendeltségében lehúzza a rolót. Az Erste intézkedését a Nemzetgazdasági Minisztérium éles hangú közleményben bírálta, többek között arra hivatkozva, hogy a bank nem várta meg a Bankszövetség és a kormány közötti egyeztetések végét.

A bankok egyrészt a gazdasági válság, a csökkenő bevételek és hitelezés miatt fújnak visszavonulót, ám komoly szerepet játszik a bankokra kivetett válságadó és a végtörlesztés miatti várható veszteségek magas szintje is. Eközben a PSZÁF szerint mielőbb meg kellene emelni a bankok hitelezési kockázatokra szánt tőkekövetelményét, az erre vonatkozó javaslatot már el is küldték a nemzetgazdasági miniszternek.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Méretes bírságot kapott több nagybank – lebuktak a trösztölők
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:17
Az Európai Unió négy nagybankra - a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Pénzügyi szektor Bemutatták az MNB klímastressz-tesztjét
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:51
Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.
Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló