4p
A magyarok többsége olyan devizahiteles mentőcsomagot támogatna, amely a valóban rászorulóknak, például a munkanélkülivé vált, fizetni nem képes adósoknak nyújtana speciális segítséget – derül ki a Bankmonitor.hu reprezentatív kutatásából. A felmérés rámutatott, a többség szerint az eddigi intézkedések kevésbé érték el ezt a kört, ezért most elsősorban rájuk kellene koncentrálni. Egy új mentőcsomaggal azonban nem érheti hátrány a forinthiteleseket, a költségeket pedig a többség megosztaná az állam, a bankok és az adósok között.

A terhek megoszlásán alapuló, és a leginkább rászoruló adósokat megsegítő mentőcsomagra lenne szükség - derül ki a Bankmonitor.hu reprezentatív felméréséből. A válaszokból kiderül, az eddigi mentőcsomagok kevésbé tudtak segíteni a valóban bajban lévő, 90 napon túli tartozással rendelkező adósokon. A megkérdezettek alacsony eredményességűnek tartják a kifejezetten ezt a kört megcélzó ócsai lakópark programját, mindössze 16 százalékos eredményességet kapcsolnak hozzá. Pedig ahogy arra egy korábbi felmérés rámutatott, a többség éppen egy ésszerű keretek között megvalósított, illetve a leginkább rászorulókat megsegítő csomagot támogatna.

Elutasított végtörlesztés, hasznos árfolyamgát

A megkérdezettek 68 százaléka szerint a végtörlesztés nem volt megfelelő módszer a nehéz helyzetben lévő devizahitelesek megsegítésére, ugyanis az intézkedés elsősorban nem azokon segített, akik valóban rászorultak, hanem azokon, akik az igénybe vételhez elegendő szabad forrással rendelkeztek. Harminc százalék szerint csak részlegesen volt eredményes a program, és mindössze a megkérdezettek 2 százaléka tartja egyértelműen jó megoldásnak a végtörlesztést. A végtörlesztés elutasítottsága azok körében a legmagasabb, akik jelenleg is fizetési gondokkal küzdenek, 90 százalékuk szerint nem volt hasznos az intézkedés – mondta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Jóval pozitívabb ennél az árfolyamgát megítélése, amelyet a válaszadók 81 százaléka alapvetően jó iránynak tart, és mindössze 18 százalék gondolja azt, hogy a rögzített árfolyamon való törlesztés nem megfelelő segítség. A megkérdezettek 71 százaléka szerint ugyanakkor bár az árfolyamgát jó, ám önmagában nem elegendő a nem teljesítő hitelesek fizetőképességének helyreállítására.

Mi lenne a jövőben?


A felmérés második része kitért arra, hogy milyen típusú mentőcsomagra lenne szükség a jövőben a 90 napon túli tartozással rendelkezők megsegítése érdekében, és hogy kinek kellene az ezzel járó költségeket átvállalni. Már többször is felmerült az adósságelengedés ötlete a nem teljesítő adósok esetében, az azonban még vita tárgyát képezi, hogy mekkora lehetne az elengedett összeg mértéke. A válaszokból kiderül, a többség nem, vagy csak bizonyos feltételekkel támogatna adósságelengedést: a megkérdezettek negyede szerint nincs szükség ilyen típusú segítségre, további 39 százalék pedig csak olyan mértékű elengedést tartana jogosnak, amely mellett még nem járnak jobban a devizahitelesek, mint azok, akik forintban adósodtak el. A megkérdezetteknek mindössze 35 százaléka támogatna bármilyen mértékű elengedést, ha azzal az adós fizetőképessége helyreáll.

A fizetőképességet nagymértékben befolyásolja az adós jövedelmi helyzete, és 90 napon túli tartozás sok esetben a munkahely elvesztése miatt halmozódott fel. A válaszadók túlnyomó többsége, 93 százaléka támogatná, hogy a munkanélkülivé vált, nem fizető devizahitelesek kisebb-nagyobb mértékű speciális segítséget kapjanak. A megkérdezettek 31 százaléka szerint az intézkedéssekkel járó pluszkiadásokat az államnak kellene átvállalnia, ugyanis az adós a válság és az általános gazdasági helyzet miatt vesztette el az állását, 16 százalék viszont a bankokra hárítaná a terheket, mivel számolnia kellett volna azzal, hogy ügyfele munkanélkülivé válhat. A válaszadók szűk többsége, 54 százaléka szerint az államnak és a banknak közösen kell megoldást találnia a helyzetre.

A válaszokból egyértelműen látszik, hogy a magyarok többsége nem tartja eredményesnek az eddigi mentőcsomagokat, és egy esetleges újabb intézkedés esetén elsősorban a valóban rászoruló, például munkanélkülivé vált, fizetni nem képes adósok megsegítését támogatná, de csak azzal a feltétellel, hogy az nem hozná hátrányos helyzetbe a forinthiteleseket a devizahitelesekkel szemben, és a csomaggal járó költségeket megosztják a bankok, az állam és az adósok között - foglalta össze a kutatás eredményeit Sándorfi Balázs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Valakik megint alaposan megfinanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:56
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ezt ki gondolta volna? Gyengébb lett a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 07:22
Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Besorolták az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 16:34
A Moody's Investor Service stabil kilátások mellett a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH-csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank Nyrt. jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
Pénzügyi szektor Nem a forint gyengült, hanem az euró erősödött
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 07:22
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Vajon mit lépnek Matolcsy Györgyék az Európai Központi Bank döntésére rezonálva?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 16:01
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét csütörtöki ülésén.
Pénzügyi szektor Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 07:45
Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél.
Pénzügyi szektor Megbírságolta az OTP Bankot az MNB
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 10:21
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.
Pénzügyi szektor A legjobb az őszinteség: gyenge a forint és az is marad
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 07:30
Erősödött kissé a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Több százezer magyar lecserélte a régi szerződését
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 12:44
A jegybank adatai szerint az idei lakásbiztosítási kampányban 640 ezren váltás történt. 
Pénzügyi szektor Visszaszólt a Bankszövetség a kormánynak
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 08:59
A bankok szervezete visszautasítja, hogy extraprofitra tettek volna szert a háború miatt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG