TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A vállalati oldalon a Növekedési Hitelprogram kedvező hatásaival is csak csökkenteni lehetett az állomány-leépülést tavaly, az utolsó negyedévben ráadásul a lakossági új hitel-kihelyezés is visszaesett - derült ki a jegybank hitelezési folyamatok című tanulmányából.

A jegybank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) első szakaszának lezárultával a vállalati hitelállomány a várakozásoknak megfelelően az elmúlt év utolsó negyedévében visszaesett, ám év/év alapon is 1 százalékos visszaesést mutat az adat, amely erősíti azt a nézetet, hogy az program első körében igen komoly volt a hitelkiváltás. Persze, azt mindenképp előnyként lehet elkönyvelni, hogy az elmúlt évek 3-4 százalékos visszaesési üteme lassult. Ugyancsak fontosnak nevezte az MNB hitelezési folyamatok kiadványát bemutató tanulmányt bemutató Fábián Gergely, a jegybank elemzője, hogy a szűken vett kkv-hitelállomány akárcsak a III. negyedévben, az év utolsó három hónapjában bővülni tudott. A IV. negyedévi visszaesés ráadásul a rövid hiteleknél volt jellemző, s a számok azt is mutatják – az, hogy a forinthitel-kihelyezések terén nem volt komoly a visszaesés -, hogy nem érződik számottevően az előrehozott beruházások  a program általi finanszírozása.

A vállalati hitelfelvételek nem igazán változtak, a kamatok csökkenése csak a forinthiteleknél érezhető – ez a jegybanki kamatcsökkenés automatikus átvételét mutatja. (Az NHP adataiatól megtiszította a jegybank a statisztikákat.)

Megelőző portfóliótisztítás

Az állománycsökkenés, a vállalati oldalon az erőteljes portfoliótisztításnak tudható be, amit a jegybank szerint leginkább az új EBA-tartalékolási szabályok idei bevezetésére történő felkészülés indokolhat. Ugyancsak megmozgatta az állományt, hogy egyik bankunk egy leányvállalatánál a korábbi 40 milliárdos hitelt tőkére cserélte. A problémát az mutatja, hogy bár a hitelállomány leépülés jelentősen javult, a velünk versengő V4 országokban – bár csökkent az ütem -, de még most is 1,5 százalék feletti hitelállomány-bővülést regisztráltak.

50 milliárdnál tartanak

Az NHP második szakaszában február 21-ig 50 milliárd forint új szerződést kötöttek a bankok, amelyből eddig 42 milliárdot folyósítottak - hangzott el az adat megerősítve a Privátbankár tegnapi tőkepiaci konferenciáján kialakult konszenzust. A várakozások szerint a második negyedév közepétől-végétől fog emelkedni a kereslet a program iránt – mondta Fábián Gergely, aki ezt a beruházások tervezésének elhúzódása mellett az EU-forrásokhoz jutáshoz való feltételek tisztulásával magyarázta. Vonnak Balázs, a jegybank igazgatója szerint miután a komolyabb beruházások még a csőben vannak, egyelőre korai lenne kimondani, hogy az átlagkihelyezés alacsonyabb, mint az első szakasz esetében.

Garanciaoldalon támaszt kap az NHP?

Nem cél, hogy minél több olcsó hitel menjen ki a gazdaságba, az MNB a hitelhez jutás problémáit akarta kezelni a hitelprogrammal hangsúlyozta Vonnák Balázs. Ha nem lesz elég kereslet a termékre, akkor a jegybank nem akar mindenáron pénzt nyomni a rendszerbe – épp ezért egyelőre a most megnyitott 500 milliárdos keret kihelyezését tervezik év végéig.

A feltételek további enyhítése a monetáris tanács kompetenciája – hangsúlyozták a résztvevők, ám a beszélgetés során kiderült, hogy a garanciatermékek és garanciafeltételek terén változás várható. Az, hogy ez a garanciaintézmények életre lehelését, vagy például a garanciadíjnak az NHP 2,5 százalékos szintjén kívüli érvényesíthetőségét jelentheti-e, nyitva hagyták a jegybanki képviselők.

Nem hitelből karácsonyoztunk

A lakossági oldalon a hitelezett háztartások mérlegalkalmazkodása tovább tart, ami érdekes, hogy tavaly már csak a Club Med országokban csökkent a háztartási hitelállomány. Gond nemcsak a hiteltörlesztéssel van, hanem azzal is, hogy az új szerződések volumene enyhén visszaesett a IV. negyedévben, ezzel megakasztva az év eleje óta tartó pozitív folyamatokat.

Elég furcsa a helyzet: kereslet van a bankok szerint a lakosság oldaláról, a pénzintézetek hitelezési feltételekben némiképp enyhítettek is, ám ennek ellenére csökken a folyósítás. Érdekes helyzetet teremt a jegybanki kamatcsökkenés: a támogatott lakáshitelek vonzereje csökken, hiszen a törvény szerint – bármennyire csökken az alapkamat – az ügyfélkamat nem csökkenhet 6 százalék alá – Vonnák Balázs szerint ez is közrejátszhatott az év végi kereslet-visszaesésben.

A lakástakarék érdemi módosító tényező lett a felár tekintetében

A kamatokat tekintve a lakáshiteleknél némileg közeledett a THM mértéke a régióhoz, ám a csökkenő kamatbázisra számolt felár ugyanakkor jóval magasabb, mint a visegrádi országokkal. Itt nem felár-emelkedésről kell beszélni, hanem inkább arról beszélünk, hogy a bankok ezen a téren nem teljesen követik le a jegybanki kamatcsökkenést. A statisztikából az is látszik – hogy az utolsó negyedévet leszámítva a tiszta lakáshitelek felára csökkenő trendet mutat, a szinteket az tartja meg, hogy a lakástakarékkal kombinált hitelek felára emelkedik. (Miután az új lakáshitel-kihelyezések terén ez a szegmens bővül a legjobban, alaposan rányomhatja a nyomát az adatokra.)

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél