3p
Korábban a tehetséggondozás volt a pénzügyi oktatás célja, ma már ez nem elég – mondta el Pölöskei Gáborné, az EMMI helyettes államtitkára a Privátbankár pénzügyi edukációs konferenciáján. Ma már alkalmazkodni, tovább tanulni, fejlődni képes diákokat kell útjukra engedni.

Olyan használható, gyakorlati ismereteket kell átadni, amit később a hétköznapi életben is tudnak használni a gyerekek – tette hozzá.

Pölöskei Gáborné

Egy 2012-es országgyűlési határozat alapján az általános iskolák felső tagozatában és a középiskolákban alapvető pénzügyi ismereteket kell beépíteni a tananyagba. A saját felelősség, a felelősségtudat, saját életünk megtervezése olyan dolgok, amelyekről kell beszélni a gyerekekkel – mondta a helyettes államtitkár.

Pénzügyi ismereteket építenek be például a történelem oktatásába, mint a pénz funkciói, formái, a pénzintézetek szerepe, tevékenysége. Vannak azután más specializált középiskolai tantárgyak, mint az „etikus vállalkozói ismeretek”, amelyek tananyagába beépülhetnek ilyen ismeretek. Indulnak tréning-jellegű programok bankok, takarékszövetkezetek szervezésében, mint az OTP Fáy András Alapítvány oktató központja. A bankok (és brókercégek) gyakorta rendeznek pénzügyi tárgyú versenyeket.

Ahhoz, hogy minden gyermekhez eljussanak ezek az ismeretek, ahhoz rendszerszintű átalakítás is kell – mondta a szakember. Tematikus heteket készülnek beépíteni a tanév rendjébe, pénzügyi tudatosságról, környezetvédelemről, életmódról. Itt nem frontális tanítás folyna, a gyerekeket lehetne mozgatni, ők is készülhetnének rá. Az iskola jelenlegi zárt világát oldaná – hangzott el.

„A digitális kompetencia és pénzügyi ismeretek fejlesztése a különböző szaktárgyakban” – ez lenne a feladat az államtitkár-helyettes szerint a tanárok továbbképzésénél. A pedagógus-továbbképzés létszükséglet a szakember szerint.

Szemléletváltásra lenne szükség, a passzív tanulástól az aktív tanulás felé, az eszközhasználattól a problémamegoldás felé, az osztálymunkától az egyén felé, az oktató munka információ-közlésétől a mentorok tudásbeli és személyiség-fejlesztése felé.

Megijedtek a diákok a bankoktól

Nagyon fontosnak tartaná a tanulók pénzügyi tudatosságra való felkészítését a hátrányos helyzetű településeken Barlai Róbertné, az Országos Köznevelési Tanács tagja a Privátbankár pénzügyi edukációs konferenciáján. Az elszegényedés miatt ehhez a szociális tárcával is össze lehetne fogni. Probléma, hogy a jelenlegi tananyag, például a matematika óriási terheket rak a diákokra, a szakember szerint a tananyagot csökkenteni kellene.

Vasné Botár Ágnes iskolaigazgató szerint a diákoktól azt hallják vissza, hogy megijedtek a bankoktól és a hiteltől, és az vonul be a köztudatba, hogy jobb, ha nem is nyúl hitelhez az ember. Dr. Mihály Nikolett egyetemi adjunktus úgy véli, megvannak a tananyagok, a digitális módszerek, de nem kapnak helyet az oktatásban. Most azonban az EMMI képviselőjének előadása alapján megindult valamilyen fejlődés ebbe az irányba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG