Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Úgy módosították a törvényt, hogy az államnak kedves banknak ne kelljen nagyon mélyen a zsebébe nyúlni a devizahiteles mentés során. Hogy segítenek az FHB-n és milyen pénzből?

A devizahiteles elszámolási törvényhez kapcsolódhat Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár azon törvénymódosító javaslata, amely szerint a takarékszövetkezeti integráció a jövőben bármely hitelintézetet beengedhetne tagjai körébe, azaz nem csak takarékszövetkezet, de kereskedelmi bank is kérhetné felvételét a "klubba". Ezen nem kellene megütközni, hiszen a korábbi takarékszövetkezeti intézményvédelmi alapoknak is voltak tagjai olyan hitelintézetek, akik kereskedelmi banki funkciókkal bírtak - ezek döntően takarékszövetkezetből átalakult bankok voltak.

Ráírták a törvényt az államnak kedves bankra

A VS.hu által megszellőztetett esetben ugyanakkor az ennél többre utalhat, hogy a törvényjavaslat szerint elég pontosan körülhatárolt a felvehető társaságok köre. Eszerint kereskedelmi bank, jelzálogbank és lakás-takarékpénztár is jelentkezhet, a javaslat szerint a feltétel az, hogy rendelkezzen akár egyetlen TakarékBank részvénnyel, elfogadja a központi alapszabályt, és persze, hogy a befogadással az integrációs szervezet is egyetértsen.

A VS.hu szerint a szabályok azt jelzik, hogy a FHB becsatlakozását készítette elő a miniszterelnökséget vezető államtitkár. Ezt jelezheti, hogy a piacon ma 3 jelzálogbank van, s sem az OTP, sem az UniCredit jelzálogbankjának beolvadása nem várható az integrációba. Ugyancsak érdekes feltétel, hogy a mai napon létező két nyilvános részvénytársasági formában működő hitelintézet ellenére a törvény ezt a társaságtípusban működő szervezeteket is a befogadhatóak közé emeli, márpedig aligha gondolható az, hogy az OTP bejelentkezne a Takarékbank alatt átalakuló integrációba. (Más kérdés, hogy épp a nyilvános részvénytársasági forma elég sok akadályt gördíthet egy ilyen, önállóságvesztő beolvadás elé.)

A cikk szerint egyértelmű, hogy ezt az utat azért kellhet az FHB-nak választania, mert a devizahiteles törvénycsomag miatt tőkemegfelelési mutatója az elvárt minimum, a 8 százalékos szint közelébe csökkenhet. Ez ugyan még tartható, ám sokan emlékeztetnek arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank ennél szigorúbb tőkekövetelményekkel is számol elvárásaival. 

Az FHB az első félévben még csak az árfolyamrés-visszaírásra képzett tartalékot, ugyanakkor a bank is azok között van, amelyek első fokon már elbuktak a Kúrián. Miután az elszámolási törvény az MNB-t hatalmazza fel, hogy az elszámolási szabályokat megalkossa, aligha lehet azt gondolni, hogy a jegybank ne a bankoknak legrosszabb, tőkésítéses ajánlását ülteti majd át az elszámolási rendeletbe. Ez pedig igen komolyan fáj majd az FHB-nak, amelynek forrásbevonási lehetőségei korlátozottak. Viszont számos ponton már eddig is együttműködött, összefonódott az új integrációval.

Betétesek kártalanítására nem adnak

Németh Lászlóné tegnap egy konferencián nyomatékosította: az állam által az integrációnak szánt 136 milliárd forinthoz nem lehet hozzányúlni, amíg - várhatóan december 10-ig - az új integráció fel nem áll. Ez azt jelenti, hogy ezen összeg nem használható fel a bajba jutott, ám az új integrációból kirúgott takarékok ügyfeleinek kártalanítására - ahogy a korábbi intézményvédelmi alapokban lévő pénzek sem. 

Ellenben ezek szerint arra alkalmasak lehetnek, hogy tőkepótlásként szolgáljanak az integrációba esetleg bekéredzkedő hitelintézeteknél - a másik jelölt a szintén komoly tőkegondokkal küzdő Széchenyi Bank lehet a VS.hu szerint. Ez a megoldás azon túl, hogy - miként a portál is írja - a tiltott állami támogatás kérdését veti fel, amiatt is érdekes, hogy eközben immár a második takarék (Orgovány, Alba) kártalanítását bízzák az Országos Betétbiztosítási Alapra, amelynek befizetéseit 80-90 százalékban nem a takarékok, hanem a kereskedelmi bankok adják. 

Ha pedig hazánk elfogadja az új uniós betétvédelmi direktívát és jön a kockázatarányos díjfizetés, a problémás tagoktól mások pénzén megtisztított, ám az állam által szépen feltőkésített új integráció a legkisebb összeget kell hogy fizesse. Ez pedig minden, csak nem elegáns.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.