Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kormány és a Bankszövetség megállapodása értelmében a jelzáloghiteleknél a szerződés megkötésekor a pénzintézetek nem kínálhatnak korlátozott időtartamra kedvezményes kamatot. Kiskapu azonban akad, a kedvezményeket kényelmesen el lehet bújtatni a banki termékportfólióba.

A jövő év január 1-től a pénzintézeteknek referenciakamathoz kell a jelzálogszerződéseiket árazni (vagy 3-5-10 éves kamatperiódusú hitelt kell nyújtaniuk) - kevesen tudják viszont, hogy jelzáloghiteleknél a szerződés megkötésekor a pénzintézetek nem kínálhatnak korlátozott időtartamra kedvezményes (akciós) kamatot. A december 15-i, a  kormány és a Bankszövetség közti megállapodás értelmében az új törvény hatályba lépését 2012. április 1-ére halasztották - hívja fel rá a figyelmet a Bankráció elemző csapata.

Annak ellenére, hogy régebben igen sok bank akciózott, a különböző kezdeti költségek elengedése mellett a kezdeti, akár 6 hónapos periódusra is terjedő akciós (csökkentett, kedvezményes) kamat igen sok ügyfélnek volt csalogató. Jellemzően ezeket tüntették fel a reklámjaikban az óriásplakátokon, ami azt a hatást kelthette sokakban, hogy a hirdetett kamatot kell majd mindvégig megfizetni. Sokan nem fáradtak a kisbetűs rész elolvasásával és ha visszatekintünk a válságra, a bankok sokak által önkényesnek tartott kamatemeléseire (aminek megakadályozására a Banki Magatartási Kódex volt a válasz) a kamatperiódus fordulókra, vagy akár csak az utóbbi hónapban bekövetkező 1%-os kamatemelésre, már a legkisebb gondnak látszik, hogy anno csak fél-egy évig volt kedvezményes kamat.

Fizethetünk a semmiért is

2012. április 1-től már nem lesz megengedett a futamidő elején akciós kamatozású hitelt folyósítani. Amennyiben egy ideig mégis kevesebbet szeretnénk fizetni, türelmi időt továbbra is igényelhetünk (némely banknál akár tíz évet is), mialatt csak a hitelünk kamatát kell fizetnünk, a fennálló tartozás összege nem csökken. A törvényi változás erre még mindig lehetőséget ad, bár a hitelfelvevőknek nem ajánlott, mert lényegében a „semmiért” fizet  - tehát ennyi erővel lakhatnának albérletben is és akkor még kamatkockázat sincs. Jobb ötlet lenne a türelmi idő megszüntetése vagy korlátozása (hiszen kombinált hiteleknél lehet létjogosultsága).

Az akciós kamatú időszakokat mi továbbra is támogatnánk, mivel véleményünk szerint a szigorú banki és hitelközvetítői tájékoztatási kötelezettség már egy ideje átláthatóvá teszi a kedvezményes időszakok okozta potenciális banki félretájékoztatást - véli Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Az még a kisebb gond, hogy 3-6-12 hónapig az ügyfelek nem kaphatnak kedvezményes kamatot, de a jelenlegi banki gyakorlat egyre inkább abba az irányba tolódik el, hogy az ügyfél vegyen igénybe minél több banki terméket egyidejűleg és ezt mindenféle kedvezményekkel honorálják a bankok.

Kiskaput mutat az OTP

Az OTP Banknak van erre a legkönnyebben érthető és talán leghasznosabb kedvezményrendszere, az úgynevezett Hűség1 szolgáltatás. Ennek keretén belül a bank jelzáloghiteleknél meghatározott kedvezményt ad a kamatfelárból különböző banki termékek igénybevétele esetén (ezek a hitelek már referenciakamathoz vannak árazva; 3 havi BUBOR és 3 havi EURIBOR) – a futamidő első 60 hónapjában. A kedvezmény mértéke akár 1,4% is lehet a kapcsolt termékek miatt és akár + 0,7% a sávos kamatozásnak köszönhetően (bár a kettő egymástól független).

Nem csak az OTP ad kamatfelár kedvezményt; a Gránit Bank 2%-os kamatkedvezményt ad annak az adósnak, aki a jövedelmét a bankhoz utalja. Továbbá az UniCredit is az Aktív-kedvezmény akció keretében 0,5% kamatkedvezményt ad a hitel teljes futamidejére, melynek feltétele legalább 150 000 Ft rendszeres havi jóváírás és legalább havi 15 000 Ft-os bankkártyával való vásárlás - tudtuk meg a hitelszakértőtől.

Így tehát mindenki személyre szabhatja, hogy mely kedvezményekre jogosult, milyen banki termékeket kíván igénybe venni - amiket egyébként is a legtöbben igénybe vesznek, de ha már a bank ezeket premizálja, akkor miért ne ott, ahol a hitelünket vettük fel?

Minimális módosítás is elég

Tehát azt gondolhatnánk, hogy például az OTP-nek igencsak betett ez az új szabályozás, hiszen az eddig jól kialakult és remekül működő Hűség1 szolgáltatását nem tudja tovább folytatni. Szerencsére 2012-01-01-től is élhetnek ezzel a kedvezménnyel az új forint OTP jelzáloghitelt választó ügyfelek - mivel továbbra is elérhető a kedvezmény minimális módosítással. Annyi csavar van benne, hogy a futamidő 60. hónapjáig érhető el a kedvezmény változatlan kamatfelár csökkentésekkel, de a futamidő első 2 hónapjában semmilyen Hűség1 szolgáltatási kedvezménnyel nem számol az OTP honlapján lévő kalkulátor. Így csak a 3-ik hónaptól érhető el a 60. hónapig (tehát összesen 58 hónapon keresztül) - minimális a presztízsveszteség, de az ügyfelek továbbra is jól járhatnak. Így az OTP is betartja a törvényi rendelkezéseket, hiszen nem a futamidő elején van a kedvezmény, hanem a harmadik hónaptól.

Az ügyfelekért folytatott harc úgy tűnik egy ideig szünetelni fog és a jövő arról fog szólni, hogy a megszerzett ügyfél minél több szálon kacsolódjon a bankhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos