<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A kormány és a Bankszövetség megállapodása értelmében a jelzáloghiteleknél a szerződés megkötésekor a pénzintézetek nem kínálhatnak korlátozott időtartamra kedvezményes kamatot. Kiskapu azonban akad, a kedvezményeket kényelmesen el lehet bújtatni a banki termékportfólióba.

A jövő év január 1-től a pénzintézeteknek referenciakamathoz kell a jelzálogszerződéseiket árazni (vagy 3-5-10 éves kamatperiódusú hitelt kell nyújtaniuk) - kevesen tudják viszont, hogy jelzáloghiteleknél a szerződés megkötésekor a pénzintézetek nem kínálhatnak korlátozott időtartamra kedvezményes (akciós) kamatot. A december 15-i, a  kormány és a Bankszövetség közti megállapodás értelmében az új törvény hatályba lépését 2012. április 1-ére halasztották - hívja fel rá a figyelmet a Bankráció elemző csapata.

Annak ellenére, hogy régebben igen sok bank akciózott, a különböző kezdeti költségek elengedése mellett a kezdeti, akár 6 hónapos periódusra is terjedő akciós (csökkentett, kedvezményes) kamat igen sok ügyfélnek volt csalogató. Jellemzően ezeket tüntették fel a reklámjaikban az óriásplakátokon, ami azt a hatást kelthette sokakban, hogy a hirdetett kamatot kell majd mindvégig megfizetni. Sokan nem fáradtak a kisbetűs rész elolvasásával és ha visszatekintünk a válságra, a bankok sokak által önkényesnek tartott kamatemeléseire (aminek megakadályozására a Banki Magatartási Kódex volt a válasz) a kamatperiódus fordulókra, vagy akár csak az utóbbi hónapban bekövetkező 1%-os kamatemelésre, már a legkisebb gondnak látszik, hogy anno csak fél-egy évig volt kedvezményes kamat.

Fizethetünk a semmiért is

2012. április 1-től már nem lesz megengedett a futamidő elején akciós kamatozású hitelt folyósítani. Amennyiben egy ideig mégis kevesebbet szeretnénk fizetni, türelmi időt továbbra is igényelhetünk (némely banknál akár tíz évet is), mialatt csak a hitelünk kamatát kell fizetnünk, a fennálló tartozás összege nem csökken. A törvényi változás erre még mindig lehetőséget ad, bár a hitelfelvevőknek nem ajánlott, mert lényegében a „semmiért” fizet  - tehát ennyi erővel lakhatnának albérletben is és akkor még kamatkockázat sincs. Jobb ötlet lenne a türelmi idő megszüntetése vagy korlátozása (hiszen kombinált hiteleknél lehet létjogosultsága).

Az akciós kamatú időszakokat mi továbbra is támogatnánk, mivel véleményünk szerint a szigorú banki és hitelközvetítői tájékoztatási kötelezettség már egy ideje átláthatóvá teszi a kedvezményes időszakok okozta potenciális banki félretájékoztatást - véli Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Az még a kisebb gond, hogy 3-6-12 hónapig az ügyfelek nem kaphatnak kedvezményes kamatot, de a jelenlegi banki gyakorlat egyre inkább abba az irányba tolódik el, hogy az ügyfél vegyen igénybe minél több banki terméket egyidejűleg és ezt mindenféle kedvezményekkel honorálják a bankok.

Kiskaput mutat az OTP

Az OTP Banknak van erre a legkönnyebben érthető és talán leghasznosabb kedvezményrendszere, az úgynevezett Hűség1 szolgáltatás. Ennek keretén belül a bank jelzáloghiteleknél meghatározott kedvezményt ad a kamatfelárból különböző banki termékek igénybevétele esetén (ezek a hitelek már referenciakamathoz vannak árazva; 3 havi BUBOR és 3 havi EURIBOR) – a futamidő első 60 hónapjában. A kedvezmény mértéke akár 1,4% is lehet a kapcsolt termékek miatt és akár + 0,7% a sávos kamatozásnak köszönhetően (bár a kettő egymástól független).

Nem csak az OTP ad kamatfelár kedvezményt; a Gránit Bank 2%-os kamatkedvezményt ad annak az adósnak, aki a jövedelmét a bankhoz utalja. Továbbá az UniCredit is az Aktív-kedvezmény akció keretében 0,5% kamatkedvezményt ad a hitel teljes futamidejére, melynek feltétele legalább 150 000 Ft rendszeres havi jóváírás és legalább havi 15 000 Ft-os bankkártyával való vásárlás - tudtuk meg a hitelszakértőtől.

Így tehát mindenki személyre szabhatja, hogy mely kedvezményekre jogosult, milyen banki termékeket kíván igénybe venni - amiket egyébként is a legtöbben igénybe vesznek, de ha már a bank ezeket premizálja, akkor miért ne ott, ahol a hitelünket vettük fel?

Minimális módosítás is elég

Tehát azt gondolhatnánk, hogy például az OTP-nek igencsak betett ez az új szabályozás, hiszen az eddig jól kialakult és remekül működő Hűség1 szolgáltatását nem tudja tovább folytatni. Szerencsére 2012-01-01-től is élhetnek ezzel a kedvezménnyel az új forint OTP jelzáloghitelt választó ügyfelek - mivel továbbra is elérhető a kedvezmény minimális módosítással. Annyi csavar van benne, hogy a futamidő 60. hónapjáig érhető el a kedvezmény változatlan kamatfelár csökkentésekkel, de a futamidő első 2 hónapjában semmilyen Hűség1 szolgáltatási kedvezménnyel nem számol az OTP honlapján lévő kalkulátor. Így csak a 3-ik hónaptól érhető el a 60. hónapig (tehát összesen 58 hónapon keresztül) - minimális a presztízsveszteség, de az ügyfelek továbbra is jól járhatnak. Így az OTP is betartja a törvényi rendelkezéseket, hiszen nem a futamidő elején van a kedvezmény, hanem a harmadik hónaptól.

Az ügyfelekért folytatott harc úgy tűnik egy ideig szünetelni fog és a jövő arról fog szólni, hogy a megszerzett ügyfél minél több szálon kacsolódjon a bankhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos