1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kormány egy törvénymódosítási javaslat szerint 1,5 millió forintban korlátozná a vállalatok egymás közötti készpénzforgalmát, ami havonta és szerződésenként értendő. A lépés nyilván nem független a „sárgacsekk-adótól”. A mulasztók húsz százalékos büntetéssel számolhatnak, a szerződések elaprózása ellen is fellépnének. Hasonló szabályok megalkotására eddig elsősorban a dél-európai krízisországokban volt példa.

A vállalati fizetési forgalomban 1,5 millió forint lesz szerződésenként és havonta a készpénzfizetések felső határa – derül ki a kedden, „Az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról” címmel benyújtott kormányzati előterjesztésből, amely ezen kívül a jövedéki adók emeléséről is szól.

Nem aprózhatjuk el a szerződéseket

A módosítás megfogalmazása szerint „pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást.” Azt a kézenfekvő megoldást, hogy egy szerződés helyett többet kössenek a felek, szintén máris megpróbálják kiiktatni.

 

A következő paragrafus szerint ugyanis vizsgálhatják, hogy különböző szerződések összetartoznak-e. A pontos megfogalmazás így szól: „Azon készpénzben teljesített kifizetéseket, amelyeket a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó ugyanazon felek között kötött szerződések alapján ugyanazon adózó részére teljesít (...) egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak kell tekinteni, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek közötti jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra.”

 

Az a fránya feketegazdaság

A szabályok megsértése esetén a készpénzszolgáltatásnak a 1,5 millió forintot meghaladó része után 20 százalékos mulasztási bírságot kell majd fizetni, ha elfogadják a módosítást.

A lépés vagy legalábbis annak időzítése nyilván nem független a pénzügyi tranzakciós (sárgacsekk-) adótól, hiszen az az alóli kibújás egyik eszköze a készpénzfizetés alkalmazása lehet. A törvény indoklása mindenesetre ezt írja: „A feketegazdaság visszaszorítása érdekében indokolt a készpénzfizetések korlátozására előírt összeghatár alacsonyabb összegben történő megállapítása, ezzel is támogatva a Széll Kálmán terv 2.0 célkitűzéseinek megvalósítását. A 1,5 milliós összeghatár még kellőképp magasnak bizonyul ahhoz, hogy a feketegazdaság visszaszorítását szolgálja és a vállalkozások gazdálkodási tevékenységét ne lehetetlenítse el.”

A spanyolok is most korlátoznak

A készpénzforgalom korlátozása nem egyedülálló Európában. Június 22-én fogadták el Spanyolországban azt a jogszabályt, amely 2500 euróban korlátozza a vállalkozások egymás közötti készpénzforgalmát, és július elején hatályba is lépett. Ez az Expansión.com szerint nem vonatkozik a vállalkozások és a magánszemélyek közötti tranzakciókra, valamint a magánszemélyek egymás közötti kifizetéseire sem.

Az összeghatár 15 ezer euróra emelkedik külföldiek esetében, amivel főleg a turizmust szeretnék támogatni. Ugyanakkor tízezer eurós minimális büntetést vezettek be azokra a spanyol polgárokra, akik nem jelentik be, hogy külföldi bankszámlájuk van. Az intézkedéscsomag bevallottan főleg az adócsalások ellen irányul.

Végre valamiben élen a görögök

Görögország úttörő volt ezen a téren, már 2010-ben felmerült a készpénzforgalom korlátozása, és 2011 elejétől 1500 euróban korlátozták a magánszemélyek, 3000 euróban a vállalkozások készpénzforgalmát – foglalja össze a német Start-trading.de kisbefektetői blog írása. (Megjegyzendő, hogy ezzel a lépéssel sem tudták teljesen megakadályozni a tőkekimenekítést az országból.) Ami kezdetben kivétel volt, terjedni kezdett, Olaszországban 2011. december 4-től –akkoriban emelkedett évi hét százalék fölé az olasz állampapír-hozam, és kisebb olasz pánik volt kibontakozóban – szintén korlátozzák a készpénztranzaciókat.

Ez az olaszoknak kisebbfajta sokkot jelentett, mert nagyon a készpénzforgalomhoz voltak szokva. Ráadásul most július 2-től az eddigi 2500 eurós határt 1000 euróra szállították le, amint az osztrák Die Presse beszámolt róla. A lap szerint Olaszországban még mindig 90, Németországban 78, Franciaországban csak 59 százalék a készpénzfizetések részesedése a fizetési forgalomból (valószínűleg a magánszemélyek körében). Az olaszoknak csak tíz százaléka fizet bankkártyával, míg Európa-szerte ez az arány 30 százalék.

A készpénzt végképp eltörölni?

A legérdekesebb azonban Svédország esete, ahol már most is szinte kizárólag készpénz-helyettesítő eszközökkel fizetnek az emberek, még a sörért, buszjegyért, hamburgerért is. „Már csak a rágógumi hiányzik” – írja a Start.trading. de. A Der Spiegel szerint mégis tovább szeretnék szűkíteni, sőt egyesek teljesen fel szeretnék számolni a készpénzes fizetést a skandináv országban. Ehhez többek között több ezer üzlet fizetési rendszerét kellene átalakítani.

Az országban vannak emberek, akik már évek óta nem fizettek semmit készpénzzel, csak kártyával vagy mobiltelefonnal, köztük Carin Götblad stockholmi rendőr-főkapitánynő. Svéd becslések szerint a még forgalomban levő készpénz minden három koronájából kettő feketepénz, a készpénz megszüntetése pedig hatalmas csapást mérne a bűnözésre, többek között az országban szigorúan tiltott prostitúcióra.

Emberi jogi, adatvédelmi szervezetek, liberális közgazdászok és politikai pártok azonban számos újságcikk tanúsága szerint Európa-szerte ellenzik a készpénztelenítési hullámot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG