TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Komoly átalakuláson kell átesnie a magyar bankrendszernek - véli Dr. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója. Kevesebb bank lesz, jönnek az innovatív megoldások - ami biztos: a változás kedvező lesz az ügyfeleknek. A globális válság esélye egyre kisebb a hatékony szabályozásnak köszönhetően, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem. Interjú.

Privátbankár.hu: Miben különbözik majd a közeljövő magyar bankrendszere a mostanitól?

Balog Ádám: Leginkább az egy ügyfélre, ügyletre fordított papírmennyiségben: az a töredékére fog visszaesni. Nem kell sokáig faggatnunk az üveggömböt, hogy megjósoljuk: a magyar bankrendszernek komoly átalakuláson kell átesnie. Olyan metamorfózison, amely – és ez a legfontosabb – kedvező lesz az ügyfelek számára. Középtávon elkerülhetetlen a konszolidáció, vagyis kevesebb szereplő vesz majd részt a piacon, ami a költséghatékony működést támogatja, egyre szabályozottabb körülmények között.

A fejlődés másik lába, ami igazán izgalmas az MKB Banknak, a digitalizáció. Azt látjuk, hogy a magyar bankrendszer, és úgy általában a pénzügyi szféra relatíve lassan reagál a változásokra, és ennek megfelelő tempóban képes az innovatív megoldásokat implementálni. Ezzel együtt az ügyfelek, talán túlzottan is, ódzkodnak az új technológiáktól. A digitális világban rendkívül sok olyan technikai megoldás van, amelyek a pénzügyi életre is hatást gyakorolnak. Tetszik vagy sem: a  jövő bankrendszere egyre inkább digitális alapú lesz, és az ügyfelek idejét, energiáját és pénztárcáját kímélő megoldások tucatjai hemzsegnek majd benne.

PB: Ha világszerte etikusabbak lesznek a bankok, megelőzhető egy, a 2008-ashoz hasonló globális pénzügyi válság?

BÁ: Ez egy fontos kérdés, amelyről egyre kevesebbet beszélünk. Többen kutatják ezt a témát, a mainstream közgazdaságtanban azonban sajnálatos módon a partvonalra szorult. Pont a napokban fogok arról beszélni a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány „A pénzen innen és túl - Pénzügyi konferencia az erkölcs tükrében” című konferenciáján, hogy a 2008-as válsághoz emberi mulasztások és a pénzügyi rendszer hibáinak együttese vezetett el. A tavalyi magyarországi brókerbotrányok is ékes bizonyítékai annak, hogy az emberi tényező egy soha ki nem iktatható elem. A katasztrófa ugyanakkor elkerülhető, természetesen megfelelően szigorú szabályokkal.

A felügyeleti háló, a szabályozók kezében levő eszközök oly mértékben szélesedtek ki a válság évei alatt, hogy egy hasonló esemény kialakulásának egyre elenyészőbb az esélye. Kizárni persze semmit sem lehet, viszont a hatékony szabályozás magával hozza a szereplők etikusabb cselekvését is. Persze, nem szabad átesni a ló túloldalára, hiszen a túlzó szabályozás a működés hatékonyságának rovására mehet.

PB: Magyarország milyen mértékű részvételét tartja indokoltnak az európai bankunióban?

BÁ: A bankunió elméleti alapjai erősek, a gyakorlatban azonban számos buktatója lehet. A válság rámutatott arra, hogy azok a megoldások lehetnek sikeresek, amelyek vagy kellő rugalmasságot biztosítanak a tagoknak, vagy egy nagyon erős és mindenkire nézve kötelező szabályrendszert tartanak érvényben. Ez utóbbi a jelenlegi állapotok szerint illúzió, így talán érthető, miért borzasztóan nehéz állást foglalni ebben a kérdésben.

PB: Várható-e a hazai hitelezés gyors felfutása a közeljövőben?

Dr. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója

BÁ: A lakossági hiteleknél azt láthatjuk, hogy az ügyfelek egyelőre több hitelt törlesztenek, mint amennyi az új hitelfelvétel. Magyarán a 2009-10-ben tetőző állományok továbbra is apadnak, annak ellenére is, hogy tavaly év közepétől egy erőteljes élénkülést láthattunk ebben a szegmensben. Ez a folyamat azonban erősödhet az ingatlan piac élénkülésével, illetve az általános makrogazdasági helyzet javulásával. Ezen az államilag támogatott lakáshitelezés, a CSOK is sokat segít. Vállalati hitelezésben az állományok emelkedésére számítunk a kis- és középvállalati szektorban, ebben a jegybank hitelösztönző programjának harmadik pillére is komoly szerepet játszik. Meggyőződésem, hogy az idei év erről és az uniós pályázati projektekről fog szólni a kkv-k esetében. Összességében lassú hitelfelfutás várható, amelyhez egy, a korábbinál lényegesen megfontoltabb magatartás párosul mind lakossági, mind vállalati oldalon.

PB: Mekkora szereplő lesz a közeljövőben az állam a magyar bankrendszerben?

BÁ: Az állam alapvető feladata a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése. Ha baj van vagy baj lehet, akkor be kell avatkoznia, megvédve az ügyfeleket és a teljes magyar bankrendszert, megelőzve, hogy egy probléma vagy problémahalmaz veszélyes méreteket öltsön. Ehhez sokféle eszköz áll rendelkezésére, közöttük olyanok, amelyek meghatározzák az állam pozícióját a bankrendszerben.

Tervez-e újra nagyobb szerepvállalást az állam, esetleg csökkenti-e meglévő részesedését más bankokban?

BÁ: Az állam nem én vagyok, a kérdést meghagynám az arra illetékeseknek.

PB: Hol tart az MKB eladása?

BÁ: Az értékesítést a jegybank végzi, mi a tranzakció tárgya vagyunk, ráadásul az Európai Bizottság szigorú elvárásokat fogalmazott meg a folyamattal szemben: transzparens, nyílt, nem diszkriminatív értékesítés a követelmény, a tranzakció ennek is megfelelően a legjobb nemzetközi gyakorlat szerint, multinacionális tanácsadók bevonásával zajlik. Ennél többet nem mondhatok: a tranzakció folyamatban van, a tervek szerint zajlik, és az uniós elvárást kielégítve, az első félév végéig le is zárul.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
hírlevél