<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Megállapodás született a héten, amely szerint a jövőben az európai bankárok legfeljebb egy éves fizetésüket kaphatják meg sikerdíjként. A hír hallatán a londoni City brókerei ordítani kezdtek.

A bruxinfo.hu értesülése szerint a világon elsőként az Európai Unióban szigorú keretek közé szorítják a bankárok sikerdíjait. A Tanács, a Parlament és a Bizottság által a fontos jogszabályról elért politikai megállapodást a következő napokban és hetekben még meg erősíteniük az intézményeknek.

Egy osztrák néppárti képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a történelem során először a bankároknak kifizetett bónuszoknak is határt szabnak. A képviselő szerint a rendeletnek mégsem ez a leglényegesebb pontja, hanem az, hogy az európai bankoknak 2014-től több tőkét kell majd tartalékolniuk a stabilitásuk szavatolása érdekében és fő feladatukra kell majd koncentrálniuk, ami a reálgazdaság, vagyis a kis- és középvállalkozások és a munkahelyek finanszírozása.

A hosszas tárgyalássorozat után tető alá hozott alku értelmében a bankszektorban dolgozóknak egy adott évben kifizetett sikerdíj (bónusz) nem haladhatja meg a bankárok éves bérét. Ettől az 1:1-es szabálytól csak akkor lehet majd maximum az éves bér duplájának megfelelő összegig eltérni, ha a bank részvényeinek legalább a felével rendelkező részvényesek a szavazatok minimum 65 százalékával, vagy quorum esetén a szavazatok 75 százalékával külön nem így rendelkeznek.


A sikerdíjak korlátok közé szorítása talán a legellentmondásosabb kérdés volt a tárgyalások során, mert – miként a megállapodás utánn Philippe Lamberts, zöld árnyék-jelentéstevő megemlítette – elsősorban a nagybankok és számos kormány keményen lobbiztak ellene, miközben a parlament a végsőkig ragaszkodott hozzá. A döntéshozók abban bíznak, hogy a bónuszok szabályozásával sikerül visszaszorítani a túlzott mértékű kockázatvállalást, aminek nagy szerepe volt a pénzügyi válság kirobbanásában. Az új szabályok a rövid távú kockázatvállalás helyett a hosszú távú eredményességre ösztönözhetik a banki üzletkötőket.

Londoni bankkörök felrobbannak a dühtől

A Financial Timesnak több nagyobb európai bank vezetője is arról beszélt, hogy a bónuszok korlátozása miatt elveszítik legjobb kereskedőiket és menedzsereiket, akik Amerikában vagy más kontinensek bankjainál vállalhatnak munkát, s az intézkedés így versenyhátrányba hozza az európai pénzügyi szektort.

London polgármestere egyenesen önpusztítónak nevezte az intézkedést , amely a legjobb esetben is Zürichnek, Szingapúrnak és New Yorknak kedvez a küszködő Európai Unió rovására. A nol.hu szerint David Cameron brit miniszterelnök is felháborodva nyilatkozott és azt mondta: az Európai Uniónak nem ezen a területen kellene szigorítani a bankok működésére vonatkozó előírásokat.

Az ügy újabb éket verhet Nagy-Britannia, az unió pénzügyi központja és a kontinens közé. A bónuszok elmaradása az egész brit gazdaságot sújthatja, hiszen a Reuters szerint például az elmúlt tíz évben 27 milliárd font bónuszt költöttek Londonban ingatlanra a bankárok. Ugyanakkor a britek arra is felhívják a figyelmet, hogy míg 2008-ban 11,5 milliárd font bónuszt fizettek ki a Cityben, addig tavaly már „csak” 4,4 milliárdot. Az egyezséget ugyanakkor London nem tudja egymaga blokkolni majd az uniós  pénzügyminiszterek tanácsában.

A bankokra is lesújtanak új szabályokkal

A bankoknak a jövőben az eddiginél több jobb minőségű tőkét kell majd tartalékolniuk arra az esetre, ha beütne egy válság, és a bankok hirtelenjében likviditási problémákkal szembesülnének. Az új szabályok értelmében 4,5 százalékról 8 százalékra emelkedik a legjobb minőségű, úgynevezett Tier 1 tőke minimális küszöbértéke, amit tehát a bankoknak tartalékolniuk kell. A rendelet ugyanakkor a rugalmasság jegyében lehetőséget ad arra, hogy bizonyos feltételek mellett és bizonyos határokig a tagállamok szigorúbb tőkekövetelményeket alkalmazzanak, feltéve, hogy megkapják hozzá az Európai Bizottság jóváhagyását.

A nagyobb átláthatóság kedvéért a bankoknak fel kell fedniük, hogy minden egyes országban mennyi profitra tettek szert, mennyi adót fizettek és mekkora állami támogatásban részesültek. Hasonlóan az üzleti forgalomról és az alkalmazottak pontos számáról is be kell számolniuk. A bankoknak 2014. január 1-től kell megosztaniuk ezeket az információkat az Európai Bizottsággal, 2015-től pedig nyilvánosságra is kell hozniuk ezeket az adatokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos