7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A külső befektetők 147 forintos részvényenkénti osztalékot vehetnek fel az OTP 2013-as teljesítménye után - döntött a bank közgyűlése. A bank osztaléka akár már jövőre emelkedhet a bizonytalanságok elmúltával - jelezte Csányi Sándor elnök-vezérigazgató

Az OTP Bank Nyrt. közgyűlésén a részvényesek 53,64 százaléka jelent meg. A közgyűlésen vendégként megjelent Windisch László, az MNB felügyeleti területért felelős alelnöke.

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint a bankcsoport a 146 milliárd forintos konszolidált és 64 milliárdos számviteli profittal zárt. A két eredmény közötti különbség magyarázata az egyszeri tételként jelentkező 29,2 milliárdos bankadó, 13,2 milliárdos egyszeri tranzakciós illeték, az ukrán bank 37,2 milliárdos goodwill-leírása. Tovább csökkentette az eredményt a bank által megtámadott, de befizetett GVH bírság 3,2 milliárd forintos tétele, valamint az általános céltartalék eredménytartalékba helyezése is, ami 5,5 milliárdos rendkívüli adófizetéssel járt.

A működési eredmény stagnált, ám ez, mivel a fedezettség a konzervatív tartalékolási politikának köszönhetően 80 százalékról 84 százalékra nőtt, összességében kedvezőnek ítélhető.

Likviditási szempontból Csányi fontosnak tartotta, hogy a csoport nettó hitel/betét állománya az elmúlt egy évben 5 százalékponttal 89 százalékra mérséklődött.

Tőkemegfelelési bajnok

Tőkemegfelelés terén kevés bank van Európában, amely az OTP-hez hasonló 16 core tier1 mutatóval rendelkezik – mondta az elnök-vezérigazgató, megemlítve, hogy az egyik ilyen versenyző az OTP bolgár leánybankja, a DSK, amelyért a részvényesi plénum előtt köszönetet mondott.

A bank a válság ellenére 2010 óta osztalékot fizet, az egy részvényre jutó osztalék 145 forint lesz az idén, ami 40,6 milliárdos tételt jelent. Miután az OTP a tulajdonában lévő részvényekre eső osztalék mértékét nem veszi fel, azt szétosztják a meglévő részvényesek között, így a tényleges osztalék mértéke részvényenként 147 forint lesz. A bank a jövőben a tőkemegfelelési mutatóját nem akarja tovább emelni – hangsúlyozta Csányi, de az orosz-ukrán konfliktus, a kormány devizahitelekkel szembeni intézkedéseinek hatása, a tőke- és likviditási szabályok változása, valamint az eszközminőség folyamatban lévő vizsgálata továbbra is indokolttá teszi az óvatos tartalékolást – indokolta a bankvezető, miért nem fizet nagyobb osztalékot a bank. Emellett az akvizíciós lehetőségek is tőkét igényelhetnek, ám jövőre – a bizonytalanságok múltával – emelkedhet az osztalék-alap – ígérte Csányi Sándor. Az akvizíciókkal kapcsolatban Csányi arról beszélt, hogy a horvát tranzakció tegnap zárult, emellett Romániát jelölte meg olyan piacként, ahol akvizicíókkal bővülni szeretnének.

Mekkora az ukrán-kitettség?

A csoport bevételei 2 százalékkal nőttek, míg a hitelállomány eközben szűrten 1 százalékkal csökkentek. Az orosz és az ukrán bank jól teljesített, a mostani események ennek kapcsán fájóak. Ugyanakkor Csányi Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy az OTP ukrán kockázati kitettsége messze nem akkora, mint több más ott jelen lévő banké. Ha az orosz és ukrán helyzet alakulása miatt minden befektetését a bank elveszítené, az OTP tőkemegfelelése ezt is elbírná – jelentette ki az elnök-vezérigazgató. A külföldi bankok részesedése az összes eredmény 52 százalékát adja, komoly remény van arra, hogy a bank minden célpiacon nyereséges lesz.

Stabilitás-profitabilitás-növekedés – fogalmazta meg a 2014-es célok lépcsőfokait Csányi Sándor: csak ott fognak beruházni, ahol a stabilitás lehetővé teszi a profitabilitás fenntartását. A régióban mindenhol – Horvátországot kivéve – növekedést várnak. Oroszországban Putyin elnököt idézte a bankvezető azzal kapcsolatban, hogy ott nem lesz növekedés, Ukrajnában pedig minimum 5 százalékos visszaesést várnak. A devizák leértékelődése komoly gondot fog okozni.

Itthon: kétarcú helyzet

A hazai számviteli eredmény 68 milliárd forintról 34 milliárd forintra csökkent, korrigált eredmény 95 milliárd forintról 115 milliárd forintra nőtt – az ellentétes mozgást a már említett egyszeri tételek okozták, amelyek döntő része a hazai működést befolyásolta. A bevételi marzs mindössze 1 százalékpontot csökkent – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató, aki szerint fontos eredmény, hogy a fedezettség 3,3 százalékkal 85,2 százalékra javult. A bank a lakossági üzletágban kismértékben piacot vesztett, ám a vállalati piacon a 8 százalékos bővülésnek köszönhetően 10,6 12,4 százalékra nőtt a piaci részesedés. Mindezt egy olyan piacon, ahol – az OTP nélkül – 8 százalékkal csökkent a piaci volumen. Az NHP I. fázisában 91 milliárd forintot helyezett ki az OTP Bank – a második fázis kapcsán Csányi úgy nyilatkozott, komoly a remény, hogy az uniós pályázatok kiírásával az év második felétől felpörög a kihelyezés. A lakossági oldalon jelzáloghitelek 29 százaléka köthető az OTP-hez, a személyi hitelek terén pedig még jelentősebb – 52 százalékos az OTP piaci részesedése. Az év során 24,2 milliárd forintnyi támogatott hitel került kihelyezésére, a termék Csányi értékelése szerint hozzájárult ahhoz, hogy a bankszektor ne zsugorodjon jobban.

A bankok érdeke a devizahiteles probléma megoldása

Az elmúlt 4 év legkárosabb intézkedéseként minősítette az OTP elnök-vezérigazgatója végtörlesztést, ami elmondása szerint a bankoknak nagyon sokba került, miközben azokat támogatta, akiknek igazából nem jelentett megoldhatatlan feladatott a hitelek törlesztése. Ezzel szemben a legfelelősebb lépésnek az árfolyamgátat nevezte, amibe az OTP ügyfeleinek 30 százaléka már belépett. Csányi Sándor abban bízik, hogy a devizahiteles megoldás fókuszában is az árfolyamgát, vagy egy ehhez hasonló megoldás áll majd. A devizahites kérdés megoldásával kapcsolatban Csányi azt hangsúlyozta, nem csak az OTP, de az egész bankszektor érdeke a probléma rendezése, ezért készek a további tárgyalásra. Az adósmentést az OTP már hamarabb kezdte, mint az állam – válaszolta egy részvényesi kérdésre később Csányi Sándor, ám ismét hangsúlyozta, hogy az árfolyamgáthoz hasonló jó megoldást nem tudna a bank önmagától megalkotni.

Nem lenne tőkebehozatal a bankszektor nélkül?

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta. magyar bankszektor nem emésztette meg a bankadót, s nem nyereséges a szektor – egy mélyebb elemzés révén egyértelmű, hogy az MNB által – a Magyar Számviteli Szabályok szerint jól - kalkulált 62 milliárdos szektor-profitot főleg az egyik banknál (MKB – szektor) jelentkező 90 milliárdos anyabanki hitel elengedése, valamint a bankokhoz – így az OTP-hez is – beérkező 60 milliárd forintos külföldi osztalék okozta. Ezen tételeknek a magyar bankok üzleti tevékenységéhez nincs köze. Csányi szerint 2200 milliárd forint elvárható profit elmaradása van a szektornak az elmúlt évek nyomán, miközben 870 milliárd forint adót fizetett a szektor. Csányi adatai szerint ennek kigazdálkodásához 995 milliárd forintnyi külföldi tőkeemelés érkezett veszteség-pótlásra, adóbefizetésre a hazai bankokhoz. Az elmúlt 3 évben a hazánkba beáramló működő tőke beáramlás több, mint a 80 százalékát a szektor viselte – hívta fel a figyelmet Csányi. Négy nagybank nyereséges

Az ország felminősítés előtt áll, a 3 százalék alatti hiány hosszú távon tartható – ezek mindenképp kedvezőek lehetnek a befektetők számára. Ugyanakkor a kormányzatnak látnia kell, hogy a bankszektor nélkül nem lehetséges a gazdaság fejlődése. Ha sikerül megoldást találni a problémákra, befektetőbarát képet tud kialakítani a kormányzat, az OTP eredményessége is javulhat – jelezte az elnök-vezérigazgató. A Bankszövetségnek interaktív kapcsolata van a kormányzattal, a szövetség több javaslatot is tett a kormányzat képviselőinek, de volt már példa arra is, hogy az OTP saját elképzeléseit is sikerült megosztani a kabinet tagjaival – többször eredményesen. Fontos, hogy mindenki lássa: jól működő bankrendszerre van szükség a gazdaság növekedéséhez, a gazdaság fejlődése pedig alapfeltétele a bankok jó működéséhez – jellemezte az egymásrautaltságot az elnök-vezérigazgató.

A részvényesek 99,4 százalékos többséggel fogadta el a bank beszámolóját és az osztalék felosztási javaslatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG