1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hétfői értesülések szerint titkos tárgyalások folynak a londoni City pénzintézetei között a bankári prémiumok meredek csökkentéséről. Elemzők szerint ezzel a költségvetés járna a legrosszabbul
Hétfői értesülések szerint titkos tárgyalások folynak a londoni City pénzintézetei között a bankári prémiumok meredek csökkentéséről, amelynek érdekében a brit kormány folyamatos és erőteljes nyomást fejt ki a bankokra. Független londoni elemzők azonnal felhívták a figyelmet arra, hogy ezzel a brit költségvetés járna a legrosszabbul, ráadásul egy ilyen összehangolt lépéssel a bankok a versenytörvényeket is megsértenék.

A BBC hétfőn közölte: értesülései szerint a brit piacon tevékenykedő legnagyobb bankok az idei év végi prémiumszezonban kifizetendő, hétmilliárd fontra (2300 milliárd forintra) becsült bankári jutalmak összegét "kollektív" módon négymilliárd fontra (1300 milliárd forintra) csökkentenék. A bankok közötti tárgyalások állítólag a brit bankszövetség égisze alatt folynak.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció már korábban jelezte, hogy a bankok "adóintézkedésekre" számíthatnak, ha "felháborítóan nagy" prémiumokat fizetnek alkalmazottaiknak az általános költségvetési megszorítások közepette.

A brit államháztartási hiány békeidőben példátlan - a hazai össztermék (GDP) 10 százalékát jóval meghaladó - szintre emelkedett az elmúlt pénzügyi évben, és ennek egyik fő oka éppen az összeomlás szélére került bankrendszer állami tőkepótlása volt. A költségvetésből finanszírozott bankmentő programok során több brit nagybank többségi állami tulajdonba került.

A Munkáspárt vezette előző, és a konzervatív-liberális koalíció alkotta jelenlegi brit kormány is egyaránt többször figyelmeztette a citybeli bankokat, hogy nem folytathatják a hatalmas prémiumok kifizetésének gyakorlatát.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn kiadott gyorselemzésében kiemelte: éppen a brit költségvetés járna igazán rosszul a bankári jutalmak csökkentésével, ugyanis ha a kifizetett prémiumtömeg az idei évre eddig becsült 7 milliárd font helyett valóban 4 milliárd fontra apad, az 1,8 milliárd font (600 milliárd forint) adókiesést okozna a kincstárnak.

A CEBR londoni elemzőinek számításai szerint az adóhivatal többet "visz haza" a bankári prémiumokból, mint maguk a jutalmazottak: hétmilliárd font prémiumtömeget feltételezve a banki alkalmazottaknál összesen 3,8 milliárd font maradna, a költségvetés viszont a legmagasabb jövedelmekre az idei pénzügyi évtől kivetett új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs, az egyéb adó- és járulékemelések, valamint a jutalmakra kirótt külön illetékek révén 4,1 milliárd fonthoz jutna.

A CEBR megállapítása szerint a londoni City a legsikeresebb években a brit közkiadások jelentős részét fedezte adóival, vagyis távolról sem annyira haszontalan képződmény a társadalom egésze szempontjából, ahogy azt "gazdaságilag analfabéta politikusok és kommentátorok állítják".

Ez az indulatos kitétel egyenes utalás a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) vezetőjének egyik tavalyi, nagy feltűnést keltő nyilatkozatára.

Lord Adair Turner a Prospect című folyóiratnak tavaly ősszel kijelentette:  szerinte a londoni City az elmúlt évtized "társadalmilag indokolatlan mértékű" terjeszkedése nyomán túl nagyra duzzadt, és most már destabilizáló tényező a brit gazdaságban. Az FSA elnöke hozzátette: a citybeli bankok tevékenységének jelentős részéből a társadalom egészének semmilyen haszna nem származik.

A CEBR hétfői elemzése szerint azonban ha "valaki valóban ért a gazdasághoz", az nem akarhatja "szélsőséges korlátozásokkal és adóztatással" szándékosan zsugorítani a nemzetközi mércével is az egyik legsikeresebb üzleti szektornak számító londoni Cityt. A ház szerint a Cityre már most is komoly fenyegetést jelent a feltörekvő többi pénzügyi központ, hiszen "miért jönne bárki Londonba megfizetni az 50 százalékos jövedelemadót, amikor elmehet Hongkongba is, ahol 15 százalék az adókulcs". Ha pedig még a prémiumokat is meredeken csökkentik Londonban, akkor valószínűtlen, hogy a nemzetközi pénzvilág legtehetségesebb szereplői "idejönnének pénzt keresni ... és ennek Nagy-Britannia lenne a vesztese" - áll a CEBR hétfői elemzésében.

A cég szerint emellett szinte bizonyos az is, hogy egy olyan egyeztetett banki prémiumcsökkentés, amelyről a hétfői értesülésekben szó van, a gazdasági szereplők piaci összejátszását tiltó versenytörvénybe ütköznék.

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG