1p
A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 3 önkormányzat számlavezetője, rájuk azonban nem vonatkozik az OBA kártalanítási kötelezettsége; a végelszámolás megindult, a folyamatot azonban nehezíti, hogy a pénzintézetnek nincs jóváhagyott 2011. évi beszámolója - mondta Boros András, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. munkatársa, a takarékszövetkezet végelszámolója.

Akinek jár, gyorsabban kaphatja meg a kártérítést

Kerényi János (Fidesz), a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, országgyűlési képviselő pedig arról számolt be az MTI-nek, hogy hétfőn az Országgyűlés rendkívüli eljárás keretében a kormánypártok egyedüli támogatásával módosította a hitelintézeti törvényt.
A módosított törvényben a pénzintézeti végelszámolás és felszámolás szabályait megváltoztatták, így amennyiben a köztársasági elnök aláírja a törvénymódosítást, akkor a jövő heti törvényerőre emelkedésétől számítva 20 napon belül az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) ki kell fizetnie a kártérítést ügyfelei számára.

Oda 3 önkormányzat pénze?
Soltvadkert önkormányzatának közel 200 millió forintja volt a végelszámolás alatt álló Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél - mondta Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere. A város mellett Bócsa és Kaskantyú önkormányzatának is ez a takarékszövetkezet volt a számlavezető bankja.

A polgármester közölte: a legkritikusabb problémákat sikerül orvosolni, mert az önkormányzat mobilizálható likvid pénzeivel meg tudják oldani, hogy szerdán az összes segélyre, járadékra, szociális juttatásra és egyéb támogatásra jogosult megkapja készpénzben a járandóságát.

Lehoczki Ferenc hangsúlyozta: csütörtökön a közalkalmazottak, köztisztviselők és a tűzoltók szintén készpénzben megkapják a járandóságukat, azonban ezt már átmeneti munkabér-hitelből tudják biztosítani. Ez azért is nehéz, mert hosszú időre visszatekintve ilyen hitelfelvételre még nem került sor Soltvadkert önkormányzatának életében - fűzte hozzá. A polgármester szerint a pénzintézeti csőd hatásait csak sejteni lehet, mert a több mint egy milliárd forint éves költségvetésből működő városnak folyamatos beruházásai vannak.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy az önkormányzatok csak egy pénzintézetnél vezethetnek számlát, így a megtakarításaikat és egyéb pénzeiket is a takarékszövetkezetnél helyezték el. Az önkormányzat nem reménykedhet az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanításában sem, mert az rájuk nem vonatkozik - tette hozzá.



Boros András ismertette: a takarékszövetkezet küldöttgyűlését június 15-re halasztották el még a végelszámolás elrendelését megelőzően. Ez azért problematikus, mert így a 2012. január 1-jétől május 31-ig terjedő időszakra vonatkozó mérleget sem lehetett még elkészíteni - tette hozzá. Ennek a mérlegnek az előkészítése elindult, de rontja a helyzetet, hogy a megelőző időszak mérlege nincs elfogadva - tette hozzá.
A végelszámoló tájékoztatása szerint, ha a tevékenységet záró mérleg elkészül, akkor ennek alapján kell a korrigált végelszámolási nyitómérleget elkészítenie.

A végelszámolónak figyelembe kell vennie a bejelentett igényeket, és azt is, hogy a takarékszövetkezet eszközei értékelése vonatkozásában milyen egyéb történések voltak az elmúlt időszakban. Ezután kell nyilatkoznia a végelszámolónak, hogy a végelszámolás szerint a takarékszövetkezet kötelezettség-állománya megfelelően finanszírozott-e eszközoldalról.

Természetes, hogy az emberek idegesek

Boros András hangsúlyozta: a végelszámolónak kell adott esetben intézkednie a fizetésképtelenség megállapítása érdekében az illetékes bíróságnál. Ha a végelszámoló azt állapítja meg, hogy az eszközök és a források egyensúlyban vannak egymással érték és lejáratok tekintetében, akkor viszont el kell kezdeni a kifizetést.

A cégtörvény vonatkozó előírása szerint, a korrigált végelszámolási nyitómérleg elkészítéséig nem lehet kifizetéseket teljesíteni, amely alól csak az üzemi ismétlődő, szokásos, kárelhárítás fogalomkörébe tartozó költségek képeznek kivételt.

A takarékszövetkezet a soltvadkerti központ mellett nyolc Bács-Kiskun megyei településen rendelkezik fiókkal, mintegy 17 ezer betétese van. Boros András végelszámoló elmondta: természetes, hogy az emberek idegesek, de egyetlen fiókban sem volt olyan konfliktus, amely miatt rendőrségnek kellett volna beavatkozni.

Az OBA legfeljebb 100 ezer euróig, mintegy 30 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket, amely a Soltvadkert Takarékszövetkezet betéteseit már érinti - hangsúlyozta a kormánymegbízott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG