BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2014. december 12. 18:00

Bár újabb takarékot már nem rúgnak ki az integrációból, fúziókkal folyamatosan koncentrálódik a takarékszövetkezeti hálózat. Egyes forgatókönyvek szerint a végcél a regionális takarékok bankká alakítása, majd beolvasztása a Takarékbankba.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a TISZA Takarék kizárásával párhuzamosan örömhírként jelentette be, hogy lezárult a múltból örökölt problémák feltárása és orvoslása, ami esetükben az Orgovány és vidéke, az ALBA, a Széchenyi Hitelszövetkezet és a TISZA Takarékszövetkezet kizárását jelenti. Az SZHISZ szerint ezzel megtisztult a takarékszövetkezeti szektor, s így 117 tagúra nőtt az immár teljes körűen kiépült a takarékszövetkezeti garanciaközösség, s létrejött Magyarország legbiztonságosabb és legátláthatóbb hitelintézeti szövetsége. (Arról továbbra sem adott ki közleményt az SZHISZ, hogy  egy-egy takarék esetében az új integráció valamennyi korábbi kötelezettséget átvett-e, azaz egyetemleges-e a kockázatvállalás.)

Napirenden a takarék-fúziók

Ugyanakkor a takarékok átalakulása ezzel nem zárul le. Mert hiába állnak immár az SZHISZ szerint is stabil lábakon az integrált takarékok, óriási mozgás tapasztalható a szektoron belül, így pedig az integrációban érintett takarékok száma is csökkenni fog. Augusztus végén az Apátfalvi Takarékszövetkezet egyesült (olvadt bele) a Pillér Takarékszövetkezetbe. Novemberben az Abaúj, a Zemplén és a Ricse Takarék olvadt össze és jött létre az AZÚR Takarékszövetkezet, amely egymagában több, mint 200 ezer lakossági ügyféllel rendelkezik. Év végével, december 30-án a Solt és Vidéke Takarékszövetkezet valamint a Dunapataj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesül a Fókusz Takarékkal. A három pénzintézet ettől a naptól, együtt Fókusz Takarék név alatt folytatja tevékenységét. A két beolvadó takaréknál az ügyfeleknek bizonyos szerződések esetén - például bankkártya-szolgáltatások kapcsán - új szerződést kell majd kötniük.

Az összeolvadásokra korábban azért került sor, hogy rendeződjön a fuzionáló takarékok tőkehelyzete. Ugyanakkor ez a mostani kör egyes vélemények szerint másról szól. A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be (pl. Kockázati Stratégia, Hitelkockázat-kezelési Szabályzat, Ügyfél- és Partnerminősítési Szabályzat, Likviditási Kockázatkezelési Szabályzat, és Befektetési Szabályzat). Ez azt jelenti, hogy az újfajta integrációban sokkal több lesz a közös termék, ráadásul az egységes garanciaközösség révén az egyedi szövetkezeti hitelkorlátok lényegében eltűntek.

Bankká alakulás, majd beolvadás?

A fentiek miatt most sokan úgy látják, hogy a végső cél, hogy "óriás" regionális takarékszövetkezetek jöjjenek létre a folyamat során, amelyek már akkorák, hogy minden gond nélkül bankokká alakulhatnak át. Amennyiben pedig kereskedelmi banki jogosítvánnyal bír egy regionális bank, akkor már csak egy lépés, hogy a bank közgyűlése kimondja az adott bank fúzióját - mondjuk a Takarékbankkal. S így már létrejöhet egy abszolút egységes, az OTP-nek valódi konkurenciát teremtő pénzinzézet.

De ha nem is megyünk el ilyen messzire, az SZHISZ és a Takarékbank számára megbízható káderekkel működő takarék-mammutok még kisebb ellentéteket, még inkább összefésült termék- és szolgáltatás-mixet hozhatnak létre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Több mint 250 milliárd forintból lehet falut fejleszteni jövőre
MTI | 2020. július 11. 18:31
A Magyar falu programra tavaly 150 milliárd forint jutott, idén pedig több mint 200 milliárd jut.
Pénzügyi szektor 126-ból 1 : itt a vége a takarékszövetkezeti integrációnak
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 15:14
A 2013-ban megkezdett folyamat utolsó, június végi aktusa, az informatikai átállás után már a Takarékbank valamennyi területe egyetlen számlavezető rendszert használ, az ügyfelek az ország bármely Takarékbank-fiókjában teljeskörűen intézni tudják pénzügyeiket.
Pénzügyi szektor Az online bankkártyás fizetéseknél is 2020 végéig bevezetik az erős ügyfélhitelesítést
Csabai Károly | 2020. július 9. 11:41
Ez a többi pénzforgalmi szolgáltatásnál már tavaly szeptember óta kötelező, most a Magyar Nemzeti Bank (MNB) teljessé tenné a kört.
Pénzügyi szektor A foglalkoztatás és a felnőttképzés fejlesztéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 11:34
A munkahelyek megőrzése és újak létesítése a kormány egyik legfontosabb feladata, amit a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos támogatási programmal segít a következő hónapokban is – hangsúlyozta Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) mai ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány a piaci igényekhez igazított intézményrendszerrel, a munka-erőtartalékok felkutatásával, a képzési rendszer rugalmasabbá tételével segíti a cégeket a megfelelő munkaerő megtalálásában.
Pénzügyi szektor A kötelező számlázáshoz nyújt segítséget a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 19:09
Mikro- és kisvállalkozások pénzügyi adminisztrációját segíti a Takarék Business Assistant ma elindult online számlázó és ügyviteli rendszere.
Pénzügyi szektor Megszaladtak a kiadások, nagyot romlott a kormányzati szektor egyenlege
MTI | 2020. július 1. 10:39
180 milliárd forintos hiánnyal zárta az első negyedévet.
Pénzügyi szektor Bejegyezték az ellen-OTP-t előkészítő társaságot
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:38
A Magyar Bankárholding Zrt. a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülésének hivatott megágyazni. 
Pénzügyi szektor Be is nyújtották a katát durván szigorító javaslatot a parlamentnek
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 19:46
Csütörtökön a délutáni órákban benyújtotta a törvényalkotási bizottság a módosító javaslatát a jövő évi költségvetést megalapozó törvényhez. Benne a nagy felháborodást kiváltó kata-szigorítással.
Pénzügyi szektor A monetáris tanács szerint tragikusan alakulhatott a második negyedév a gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 15:42
Hét százalékos mínuszban lehetett a GDP, ezért gyorsan lépni kellett a kamatvágással, hogy tényleg V-alakú lehessen a válság. A tanács óvatosabbá vált a növekedési kilátásokat illetően.
Pénzügyi szektor Áder kinevezte az új MNB-alelnököt
MTI | 2020. június 23. 11:31
Aki tehát Virág Barnabás.
hírlevél