<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Bár újabb takarékot már nem rúgnak ki az integrációból, fúziókkal folyamatosan koncentrálódik a takarékszövetkezeti hálózat. Egyes forgatókönyvek szerint a végcél a regionális takarékok bankká alakítása, majd beolvasztása a Takarékbankba.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a TISZA Takarék kizárásával párhuzamosan örömhírként jelentette be, hogy lezárult a múltból örökölt problémák feltárása és orvoslása, ami esetükben az Orgovány és vidéke, az ALBA, a Széchenyi Hitelszövetkezet és a TISZA Takarékszövetkezet kizárását jelenti. Az SZHISZ szerint ezzel megtisztult a takarékszövetkezeti szektor, s így 117 tagúra nőtt az immár teljes körűen kiépült a takarékszövetkezeti garanciaközösség, s létrejött Magyarország legbiztonságosabb és legátláthatóbb hitelintézeti szövetsége. (Arról továbbra sem adott ki közleményt az SZHISZ, hogy  egy-egy takarék esetében az új integráció valamennyi korábbi kötelezettséget átvett-e, azaz egyetemleges-e a kockázatvállalás.)

Napirenden a takarék-fúziók

Ugyanakkor a takarékok átalakulása ezzel nem zárul le. Mert hiába állnak immár az SZHISZ szerint is stabil lábakon az integrált takarékok, óriási mozgás tapasztalható a szektoron belül, így pedig az integrációban érintett takarékok száma is csökkenni fog. Augusztus végén az Apátfalvi Takarékszövetkezet egyesült (olvadt bele) a Pillér Takarékszövetkezetbe. Novemberben az Abaúj, a Zemplén és a Ricse Takarék olvadt össze és jött létre az AZÚR Takarékszövetkezet, amely egymagában több, mint 200 ezer lakossági ügyféllel rendelkezik. Év végével, december 30-án a Solt és Vidéke Takarékszövetkezet valamint a Dunapataj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesül a Fókusz Takarékkal. A három pénzintézet ettől a naptól, együtt Fókusz Takarék név alatt folytatja tevékenységét. A két beolvadó takaréknál az ügyfeleknek bizonyos szerződések esetén - például bankkártya-szolgáltatások kapcsán - új szerződést kell majd kötniük.

Az összeolvadásokra korábban azért került sor, hogy rendeződjön a fuzionáló takarékok tőkehelyzete. Ugyanakkor ez a mostani kör egyes vélemények szerint másról szól. A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be (pl. Kockázati Stratégia, Hitelkockázat-kezelési Szabályzat, Ügyfél- és Partnerminősítési Szabályzat, Likviditási Kockázatkezelési Szabályzat, és Befektetési Szabályzat). Ez azt jelenti, hogy az újfajta integrációban sokkal több lesz a közös termék, ráadásul az egységes garanciaközösség révén az egyedi szövetkezeti hitelkorlátok lényegében eltűntek.

Bankká alakulás, majd beolvadás?

A fentiek miatt most sokan úgy látják, hogy a végső cél, hogy "óriás" regionális takarékszövetkezetek jöjjenek létre a folyamat során, amelyek már akkorák, hogy minden gond nélkül bankokká alakulhatnak át. Amennyiben pedig kereskedelmi banki jogosítvánnyal bír egy regionális bank, akkor már csak egy lépés, hogy a bank közgyűlése kimondja az adott bank fúzióját - mondjuk a Takarékbankkal. S így már létrejöhet egy abszolút egységes, az OTP-nek valódi konkurenciát teremtő pénzinzézet.

De ha nem is megyünk el ilyen messzire, az SZHISZ és a Takarékbank számára megbízható káderekkel működő takarék-mammutok még kisebb ellentéteket, még inkább összefésült termék- és szolgáltatás-mixet hozhatnak létre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Pénzügyi szektor Nemzetstratégia üggyé tették, hogy Mészáros Lőrinc bankja vehesse át a Sberbank hiteleit
Privátbankár.hu | 2022. június 18. 12:36
Kiveszik a versenyjog szabályai alól a Sberbank hitelállományának átvételét.
Pénzügyi szektor Blokklánc: saját digitális érmét vezet be egy bank, Európában elsőként
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:02
Johan Thijs, a KBC Csoport vezérigazgatója bjelentette, hogy első európai pénzintézetként a KBC készen áll blokklánc-technológiára épülő saját digitális érméjének, a Kate Coin-nak a bevezetésére.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG