BUX
35 205.69
+0.44%
+155.00
OTP
9 700.00
-0.21%
-20.00
MOL
2 002.00
+0.10%
+2.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.69%
+6.00
 
2014. december 12. 18:00

Bár újabb takarékot már nem rúgnak ki az integrációból, fúziókkal folyamatosan koncentrálódik a takarékszövetkezeti hálózat. Egyes forgatókönyvek szerint a végcél a regionális takarékok bankká alakítása, majd beolvasztása a Takarékbankba.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a TISZA Takarék kizárásával párhuzamosan örömhírként jelentette be, hogy lezárult a múltból örökölt problémák feltárása és orvoslása, ami esetükben az Orgovány és vidéke, az ALBA, a Széchenyi Hitelszövetkezet és a TISZA Takarékszövetkezet kizárását jelenti. Az SZHISZ szerint ezzel megtisztult a takarékszövetkezeti szektor, s így 117 tagúra nőtt az immár teljes körűen kiépült a takarékszövetkezeti garanciaközösség, s létrejött Magyarország legbiztonságosabb és legátláthatóbb hitelintézeti szövetsége. (Arról továbbra sem adott ki közleményt az SZHISZ, hogy  egy-egy takarék esetében az új integráció valamennyi korábbi kötelezettséget átvett-e, azaz egyetemleges-e a kockázatvállalás.)

Napirenden a takarék-fúziók

Ugyanakkor a takarékok átalakulása ezzel nem zárul le. Mert hiába állnak immár az SZHISZ szerint is stabil lábakon az integrált takarékok, óriási mozgás tapasztalható a szektoron belül, így pedig az integrációban érintett takarékok száma is csökkenni fog. Augusztus végén az Apátfalvi Takarékszövetkezet egyesült (olvadt bele) a Pillér Takarékszövetkezetbe. Novemberben az Abaúj, a Zemplén és a Ricse Takarék olvadt össze és jött létre az AZÚR Takarékszövetkezet, amely egymagában több, mint 200 ezer lakossági ügyféllel rendelkezik. Év végével, december 30-án a Solt és Vidéke Takarékszövetkezet valamint a Dunapataj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesül a Fókusz Takarékkal. A három pénzintézet ettől a naptól, együtt Fókusz Takarék név alatt folytatja tevékenységét. A két beolvadó takaréknál az ügyfeleknek bizonyos szerződések esetén - például bankkártya-szolgáltatások kapcsán - új szerződést kell majd kötniük.

Az összeolvadásokra korábban azért került sor, hogy rendeződjön a fuzionáló takarékok tőkehelyzete. Ugyanakkor ez a mostani kör egyes vélemények szerint másról szól. A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be (pl. Kockázati Stratégia, Hitelkockázat-kezelési Szabályzat, Ügyfél- és Partnerminősítési Szabályzat, Likviditási Kockázatkezelési Szabályzat, és Befektetési Szabályzat). Ez azt jelenti, hogy az újfajta integrációban sokkal több lesz a közös termék, ráadásul az egységes garanciaközösség révén az egyedi szövetkezeti hitelkorlátok lényegében eltűntek.

Bankká alakulás, majd beolvadás?

A fentiek miatt most sokan úgy látják, hogy a végső cél, hogy "óriás" regionális takarékszövetkezetek jöjjenek létre a folyamat során, amelyek már akkorák, hogy minden gond nélkül bankokká alakulhatnak át. Amennyiben pedig kereskedelmi banki jogosítvánnyal bír egy regionális bank, akkor már csak egy lépés, hogy a bank közgyűlése kimondja az adott bank fúzióját - mondjuk a Takarékbankkal. S így már létrejöhet egy abszolút egységes, az OTP-nek valódi konkurenciát teremtő pénzinzézet.

De ha nem is megyünk el ilyen messzire, az SZHISZ és a Takarékbank számára megbízható káderekkel működő takarék-mammutok még kisebb ellentéteket, még inkább összefésült termék- és szolgáltatás-mixet hozhatnak létre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
Pénzügyi szektor Törlesztési moratórium: az MNB segít eligazodni a vitás kérdésekben
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 10:46
A hitelekre bevezetett törlesztési moratórium számos kérdést felvet mind a pénzintézetek, mind pedig az ügyfelek részéről. Vélhetőleg az MNB is érzékelte a bizonytalanságot, ezért folyamatos tájékoztatással segíti a pénzügyi intézményeket, illetve az ügyfeleket is a törlesztési moratórium és a járványhelyzet kapcsán megváltozott más szabályok alkalmazása kapcsán. Ezt szolgálja a piaci szereplők számára a jegybank honlapján megjelentetett új felügyeleti kérdések és válaszok gyűjteménye is.
Pénzügyi szektor Meglepő dolgok derültek ki a hazai bankokról
Csabai Károly | 2020. május 6. 06:07
A napokban közzétett adataik szerint ugyanis a hét nagyobb hitelintézeti csoport közül négy is kisebb nyereséget ért el 2019-ben, mint egy évvel korábban, noha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi beszámolója szerint az egész bankrendszer soha nem látott, közel 700 milliárd forintos profitot ért el. Mutatjuk a megoldást.
hírlevél