3p
Bár újabb takarékot már nem rúgnak ki az integrációból, fúziókkal folyamatosan koncentrálódik a takarékszövetkezeti hálózat. Egyes forgatókönyvek szerint a végcél a regionális takarékok bankká alakítása, majd beolvasztása a Takarékbankba.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a TISZA Takarék kizárásával párhuzamosan örömhírként jelentette be, hogy lezárult a múltból örökölt problémák feltárása és orvoslása, ami esetükben az Orgovány és vidéke, az ALBA, a Széchenyi Hitelszövetkezet és a TISZA Takarékszövetkezet kizárását jelenti. Az SZHISZ szerint ezzel megtisztult a takarékszövetkezeti szektor, s így 117 tagúra nőtt az immár teljes körűen kiépült a takarékszövetkezeti garanciaközösség, s létrejött Magyarország legbiztonságosabb és legátláthatóbb hitelintézeti szövetsége. (Arról továbbra sem adott ki közleményt az SZHISZ, hogy  egy-egy takarék esetében az új integráció valamennyi korábbi kötelezettséget átvett-e, azaz egyetemleges-e a kockázatvállalás.)

Napirenden a takarék-fúziók

Ugyanakkor a takarékok átalakulása ezzel nem zárul le. Mert hiába állnak immár az SZHISZ szerint is stabil lábakon az integrált takarékok, óriási mozgás tapasztalható a szektoron belül, így pedig az integrációban érintett takarékok száma is csökkenni fog. Augusztus végén az Apátfalvi Takarékszövetkezet egyesült (olvadt bele) a Pillér Takarékszövetkezetbe. Novemberben az Abaúj, a Zemplén és a Ricse Takarék olvadt össze és jött létre az AZÚR Takarékszövetkezet, amely egymagában több, mint 200 ezer lakossági ügyféllel rendelkezik. Év végével, december 30-án a Solt és Vidéke Takarékszövetkezet valamint a Dunapataj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesül a Fókusz Takarékkal. A három pénzintézet ettől a naptól, együtt Fókusz Takarék név alatt folytatja tevékenységét. A két beolvadó takaréknál az ügyfeleknek bizonyos szerződések esetén - például bankkártya-szolgáltatások kapcsán - új szerződést kell majd kötniük.

Az összeolvadásokra korábban azért került sor, hogy rendeződjön a fuzionáló takarékok tőkehelyzete. Ugyanakkor ez a mostani kör egyes vélemények szerint másról szól. A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be (pl. Kockázati Stratégia, Hitelkockázat-kezelési Szabályzat, Ügyfél- és Partnerminősítési Szabályzat, Likviditási Kockázatkezelési Szabályzat, és Befektetési Szabályzat). Ez azt jelenti, hogy az újfajta integrációban sokkal több lesz a közös termék, ráadásul az egységes garanciaközösség révén az egyedi szövetkezeti hitelkorlátok lényegében eltűntek.

Bankká alakulás, majd beolvadás?

A fentiek miatt most sokan úgy látják, hogy a végső cél, hogy "óriás" regionális takarékszövetkezetek jöjjenek létre a folyamat során, amelyek már akkorák, hogy minden gond nélkül bankokká alakulhatnak át. Amennyiben pedig kereskedelmi banki jogosítvánnyal bír egy regionális bank, akkor már csak egy lépés, hogy a bank közgyűlése kimondja az adott bank fúzióját - mondjuk a Takarékbankkal. S így már létrejöhet egy abszolút egységes, az OTP-nek valódi konkurenciát teremtő pénzinzézet.

De ha nem is megyünk el ilyen messzire, az SZHISZ és a Takarékbank számára megbízható káderekkel működő takarék-mammutok még kisebb ellentéteket, még inkább összefésült termék- és szolgáltatás-mixet hozhatnak létre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG