4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár vannak fogadkozások, szeptember 15. előtt lényegében nem tud megindulni az ALBA Takarék ügyfeleinek kártalanítása. Az integrációs törvény csavarjai miatt a szövetkezeti kártalanítás szellemében az EU betétbiztosítási direktíváját is sértheti.

Immár második alkalommal vizsgázik az újfajta takarékszövetkezeti csődszabályozás, s egyelőre csak fogadkozások vannak arra nézve, hogy a mostani megoldás legalább részben gyorsabb lesz, mint az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet estében.

Mint ismert a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZIHSZ) olyan súlyos tőkehiányt és működési szabálytalanságokat tárt fel az ALBA Takarékszövetkezetnél, hogy csak a takaréknak az integrációs rendszerből történő kizárásával látta biztosítottnak a betétesek biztonságát. Az SZIHSZ közleménye csak megjegyzi, hogy a takarékszövetkezet prudens működésének helyreállítása érdekében az elmúlt hónapokban tett intézkedések nem vezettek eredményre, lehetetlenné vált az intézmény tőkehelyzetének piackonform módon történő rendezése, de nem részletezi, hogy milyen problémák lehettek a fehérvári központú szövetkezettel és milyen intézkedések történtek akár a takarék, akár az integrációs szervezet részéről. (Korábbi cikkünkben már írtunk arról a furcsa helyzetről, hogy ugyan több, mint 1 éve már az új integráció működik, de az „igazi” integráció csak idén december 10-re áll fel, addig lényegében bármely takarékot „elengedhet” az integrációs szervezet – anélkül, hogy bármilyen anyagi kártérítési felelőssége lenne az integrációból kizárt szervezeti egység után.)

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a jelenleg hatályos szabályok szerint a kizárást követően kényszerpályán van, lényegében nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy visszavonja a kizárt takarékszövetkezet működési engedélyét és ezzel párhuzamosan betétkifizetési tilalmat rendeljen el.

A probléma innen kezdődik. Ha ugyanis egy kereskedelmi bank menne csődbe, akkor a hitelintézeti törvény szabályai szerint kellene eljárni és a betétesek kártalanítása az engedély visszavonásának napjától lenne érvényes, tekintve, hogy az engedély visszavonásával együtt megindulna a végelszámolás (miként történt az a Körmend és Vidéke Takarék esetében is). Az OBA számára 20 napos kártalanítási határidő áll rendelkezésre végelszámolás/felszámolás kimondásától, ám miként azt év elején – az új integrációba még be nem került Körmend csődjénél láttuk, a betétbiztosítás 7 munkanap alatt 95 százalék feletti kártalanítást mutatott fel.

Az integrációs törvény szerint ugyanakkor az MNB döntése a határozat kihirdetésétől számított 8. napon hatályosul, azaz a kijelölt felügyeleti biztos ekkortól kezdheti meg a tényleges lépéseket, azaz innen indulhat meg a "normál" munkamenet (jelezheti a csődbíróság felé a takarék fizetésképtelenségét, megtörténhet a csődbírósági döntés és azt kihirdethetik, stb.). Eközben fel kell tárni az érintett takarékszövetkezetben fellelhető likvid vagyont, amelyet az integrációs törvény értelmében a Takarékbank vesz át és ez az összeg nyújthat fedezetet az OBA által ki nem fizetett betétesi követelésekre - ez ugyanakkor elvben már a 8 napos moratórium alatt tarthat. Mindezek után indulhat csak meg a betétesek kifizetése.

A fenti feladatok végrehajtása az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet esetében 21 napot vett igénybe: az engedély július 4-i visszavonását követően az OBA számára július 25-én nyílt meg a törvényes út a betétesek kifizetésére. Híreink szerint most komoly fogadkozás van arra, hogy az MNB 8 napos kötelező „szünete” után a további intézkedések határidejét az orgoványi 13 napról 10 nap alá szorítsák, de számos eljárásjogi lépés komoly gyorsítást nem enged. Így szeptember 15. előtt biztosan nem indulhat meg a betétesek pénzének visszafizetése.

Akárhogy is lesz, az biztos, hogy a takarékszövetkezeti kártalanítás menetéhez hozzá kell nyúlni, tekintve, hogy az mégsem tartható, hogy bürokratikus szabályok miatt a betétesek több, mint egy hónapig ne tudjanak saját pénzük felett rendelkezni.

Egyes vélekedések szerint az EU betétbiztosítási direktívájától messze eltérő takarékszövetkezeti kártalanítási rend okán akár brüsszeli feddést is kaphat Magyarország - a szabályozás épp annak szabályozás szellemének azon elvárásával (és nem tételes szabályaival) megy szembe, amely szerint az elsődleges cél a betétesek biztonsága, megtakarításaik feletti szabad rendelkezés mihamarabbi helyreállítása. Szerencsénkre jelenleg nem Magyarország a legproblémásabb az Unióban: a negyedik legnagyobb bulgáriai bank, a Corporate Commercial Bank (Corpbank) június közepi csődje után Szófiában még ma sem lehet tudni, mikor ki és mennyit fizet ki a betéteseknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG