<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Bár vannak fogadkozások, szeptember 15. előtt lényegében nem tud megindulni az ALBA Takarék ügyfeleinek kártalanítása. Az integrációs törvény csavarjai miatt a szövetkezeti kártalanítás szellemében az EU betétbiztosítási direktíváját is sértheti.

Immár második alkalommal vizsgázik az újfajta takarékszövetkezeti csődszabályozás, s egyelőre csak fogadkozások vannak arra nézve, hogy a mostani megoldás legalább részben gyorsabb lesz, mint az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet estében.

Mint ismert a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZIHSZ) olyan súlyos tőkehiányt és működési szabálytalanságokat tárt fel az ALBA Takarékszövetkezetnél, hogy csak a takaréknak az integrációs rendszerből történő kizárásával látta biztosítottnak a betétesek biztonságát. Az SZIHSZ közleménye csak megjegyzi, hogy a takarékszövetkezet prudens működésének helyreállítása érdekében az elmúlt hónapokban tett intézkedések nem vezettek eredményre, lehetetlenné vált az intézmény tőkehelyzetének piackonform módon történő rendezése, de nem részletezi, hogy milyen problémák lehettek a fehérvári központú szövetkezettel és milyen intézkedések történtek akár a takarék, akár az integrációs szervezet részéről. (Korábbi cikkünkben már írtunk arról a furcsa helyzetről, hogy ugyan több, mint 1 éve már az új integráció működik, de az „igazi” integráció csak idén december 10-re áll fel, addig lényegében bármely takarékot „elengedhet” az integrációs szervezet – anélkül, hogy bármilyen anyagi kártérítési felelőssége lenne az integrációból kizárt szervezeti egység után.)

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a jelenleg hatályos szabályok szerint a kizárást követően kényszerpályán van, lényegében nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy visszavonja a kizárt takarékszövetkezet működési engedélyét és ezzel párhuzamosan betétkifizetési tilalmat rendeljen el.

A probléma innen kezdődik. Ha ugyanis egy kereskedelmi bank menne csődbe, akkor a hitelintézeti törvény szabályai szerint kellene eljárni és a betétesek kártalanítása az engedély visszavonásának napjától lenne érvényes, tekintve, hogy az engedély visszavonásával együtt megindulna a végelszámolás (miként történt az a Körmend és Vidéke Takarék esetében is). Az OBA számára 20 napos kártalanítási határidő áll rendelkezésre végelszámolás/felszámolás kimondásától, ám miként azt év elején – az új integrációba még be nem került Körmend csődjénél láttuk, a betétbiztosítás 7 munkanap alatt 95 százalék feletti kártalanítást mutatott fel.

Az integrációs törvény szerint ugyanakkor az MNB döntése a határozat kihirdetésétől számított 8. napon hatályosul, azaz a kijelölt felügyeleti biztos ekkortól kezdheti meg a tényleges lépéseket, azaz innen indulhat meg a "normál" munkamenet (jelezheti a csődbíróság felé a takarék fizetésképtelenségét, megtörténhet a csődbírósági döntés és azt kihirdethetik, stb.). Eközben fel kell tárni az érintett takarékszövetkezetben fellelhető likvid vagyont, amelyet az integrációs törvény értelmében a Takarékbank vesz át és ez az összeg nyújthat fedezetet az OBA által ki nem fizetett betétesi követelésekre - ez ugyanakkor elvben már a 8 napos moratórium alatt tarthat. Mindezek után indulhat csak meg a betétesek kifizetése.

A fenti feladatok végrehajtása az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet esetében 21 napot vett igénybe: az engedély július 4-i visszavonását követően az OBA számára július 25-én nyílt meg a törvényes út a betétesek kifizetésére. Híreink szerint most komoly fogadkozás van arra, hogy az MNB 8 napos kötelező „szünete” után a további intézkedések határidejét az orgoványi 13 napról 10 nap alá szorítsák, de számos eljárásjogi lépés komoly gyorsítást nem enged. Így szeptember 15. előtt biztosan nem indulhat meg a betétesek pénzének visszafizetése.

Akárhogy is lesz, az biztos, hogy a takarékszövetkezeti kártalanítás menetéhez hozzá kell nyúlni, tekintve, hogy az mégsem tartható, hogy bürokratikus szabályok miatt a betétesek több, mint egy hónapig ne tudjanak saját pénzük felett rendelkezni.

Egyes vélekedések szerint az EU betétbiztosítási direktívájától messze eltérő takarékszövetkezeti kártalanítási rend okán akár brüsszeli feddést is kaphat Magyarország - a szabályozás épp annak szabályozás szellemének azon elvárásával (és nem tételes szabályaival) megy szembe, amely szerint az elsődleges cél a betétesek biztonsága, megtakarításaik feletti szabad rendelkezés mihamarabbi helyreállítása. Szerencsénkre jelenleg nem Magyarország a legproblémásabb az Unióban: a negyedik legnagyobb bulgáriai bank, a Corporate Commercial Bank (Corpbank) június közepi csődje után Szófiában még ma sem lehet tudni, mikor ki és mennyit fizet ki a betéteseknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Pénzügyi szektor A NER-es cégek dominálnak Matolcsy Györgyék kötvényprogramjában
Csabai Károly | 2021. július 6. 05:28
A két évvel ezelőtt elindult növekedési kötvényprogramban közel 60 hazai vállalat jutott forráshoz, összesen csaknem 1380 milliárd forintos értékben, 6-11 év közötti lejáratra, 3 százalék alatti átlaghozammal. A döntő többség élt azzal a lehetőséggel, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piacra dobott mennyiség akár 70 százalékát is megvehette. Május végéig az MNB összesen mintegy 720 milliárd forintnyi növekedési kötvénnyel gazdagodott, ami azt jelenti, hogy az 1150 milliárdos keretéből a jegybanknak még bőven maradt lehetősége vásárolni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos