6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kissé érthetetlen módon a vevő Magyar Takarék azt a vételár-részletet is átutalta, amely a Takarékbankban a Magyar Posta részesedése volt és amely részvénycsomagot jelenleg elidegenítési tilalom terhel. A perek közben folynak...

Annak ellenére megfizette a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. a Takarékbank Zrt. privatizációs pályázatán vállalt, közel 9 milliárd forintos vételárat a két eladónak, a Magyar Fejlesztési Banknak és a Magyar Posta Zrt.-nek, hogy az utóbbi nem ruházhatja át a részvényeit a vevő számára, miután a Fővárosi Törvényszék átmeneti végzésében elidegenítési tilalmat rendelt el a csomagra. A befizetés tényét a TakarékBank értékesítésére létrehozott Közös Értékesítési Bizottság sietett közölni hétfőn az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Bank - elvi engedéllyel - május 12-én engedélyezte a Magyar Takarék Zrt. és rajta keresztül az FHB Jelzálogbank tulajdonszerzését részvény-adásvétel útján a Magyar Takarékszövetkezeti Bankban (Takarékbank). A befolyásszerzés akkor fog ténylegesen megvalósulni, ha az illetékes bírói fórumok a mögöttes, március 10-én megkötött adásvételt jogszabályszerűnek, alkotmányosnak mondják ki és a részvények átruházása megtörténik – közölte a jegybank.

Nyereséges zárás

A tranzakció értékéről korábban, az MFB sajtótájékoztatóján Nagy Csaba vezérigazgató a Privátbankár.hu kérdésére elmondta, az ügyletből nyereséggel száll ki a bank, amely tavaly nyáron szerzett tulajdont a Postával közösen a korábbi takarékszövetkezeti ernyőbankban. Az értékesítés bizottság a hírt a mostani közleményben is megerősítette: tájékoztatásuk szerint a 9 milliárd forintot meghaladó vételár mind az MFB, mind a Magyar Posta részére jelentős árfolyamnyereséget jelent.

A Fővárosi Törvényszék április 18-án fordult az Alkotmánybírósághoz, mert álláspontja szerint alaptörvény-ellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény, így annak megsemmisítését kérte. A bíróság szerint a törvény több ponton sérti a tulajdonjogot, összeférhetetlen a tisztességes gazdasági versennyel, és beavatkozott a többségi magántulajdonban álló Takarékbank tagsági viszonyaiba, ezért szükséges az integrációs törvény megsemmisítése úgy, hogy az eredeti állapot helyreállítható legyen.

A bíróság indoklása szerint nemcsak a szerződési szabadságot sérti a törvény, hanem a tisztességes gazdasági versennyel sem fér össze, hiszen az állam a jogalkotási erőfölényét kihasználva juttat piaci pozícióhoz egy szereplőt. E tekintetben alapvető kérdés, hogy lehet-e azonos részvényekkel rendelkező tulajdonosokat eltérő szabályok szerint kezelni – jogi szakértők szerint ez az egyik leggyengébb pontja a törvénynek. E tekintetben nehezen indokolható, hogy miért zárták el a takarékok lehetőségét arra, hogy részvényarányuknak megfelelő módon részt vegyenek a Takarékbank tőkeemelésében.

A személyi szabadság korlátozásaként fogható fel az is, hogy a törvény lehetetlenné tette a takarékszövetkezetek alap-részjegy tulajdonosainak, hogy joguk legyen rendelkezni a tulajdonuk felett. A bíróság véleménye szerint bár a hasznosság, a bankszektor biztonsága és a szövetkezeti rendszer átalakítása fontos szempontok, de ezek nem tekinthetőek olyan alapjognak vagy alkotmányos értéknek, amelynek védelme felülírhatna alkotmányos alapjogokat.

Válasz-viszontválasz

Az eladók - s persze a Takarékbank - azonnal menekülőutat kerestek arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság nem engedné a részvény-átruházást. A Takarékbank április 25-i közgyűlése megszavazta 300 ezer darab, összesen 600 millió forint névértékű és kibocsátási értékű, egyenként 2000 forint névértékű és kibocsátási értékű, „A” sorozatú átváltozó kötvény zártkörű kibocsátását is, amelyek jegyzésére a közgyűlés a Magyar Takarék Befektetési és Vagyonkezelő Zrt-t jogosította fel.

A kötvénykibocsátás eredményeként a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. - a közgyűlési határozatban foglalt feltételek teljesülése esetén - legkésőbb a határozattól számított 365 napon belül többségi tulajdonossá válhat a Takarékbankban - vagyis így is, úgy is, ez a csoport kapja a Takarékbank többségét. Ennek tagjai (egyéb befektetők, így pl. a takarékszövetkezetek átalakításával kapcsolatban folyton képbe helyezett FHB mellett) jórészt takarékok, ám messze nem fedik le a takarékszövetkezeti integrációt.

A folyamatosan kiszorított integrációs szervezet, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) szerint ugyanakkor formai hibás volt az április 25-i közgyűlés, mert - érvelésük szerint  - az átváltozó kötvényről szóló javaslatot nem küldték meg időben a részvényeseknek, noha a Takarékbank alapszabálya szerint a közgyűlést megelőző 8 napon belül nem lehet ilyen előterjesztést tenni. A Fővárosi Törvényszék az OTSZ keresetét 2014. május 22-ei végzésében idézés kibocsátása nélkül elutasította, mivel a törvényszék szerint a kereset figyelmen kívül hagyta a Takarékbank alapszabályát.

Mit mond az Alapszabály?

A Takarékbank honlapján elérhető alapszabály szerint a 15 napos kiértesítési határidőt akkor nem kell figyelembe venni, ha a bank saját tőkéje veszteség következtében az alaptőke kétharmadára csökkent, vagy saját tőkéje az alaptőke törvényben meghatározott minimális összege alá csökkent; vagy a társaságot fizetésképtelenség fenyegeti, vagy a bank vagyona a tartozásait nem fedezi. Ezek egyike sem állt fenn.

Ugyanakkor a közgyűlés minden olyan határozatot, amely valamely részvénysorozathoz kapcsolódó jogot hátrányosan változtat meg – márpedig a részvények hígítása kimeríti ezt a tételt – az Alapszabály szerint csak akkor hozható meg, ha ahhoz az érintett részvénysorozat által megtestesített szavazatok több mint felét képviselő részvényes vagy részvényesi meghatalmazott külön is hozzájárul. A hozzájárulást az igazgatóságnak az adott közgyűlés napja előtt legalább 15 nappal meg kell tenni. Az alapszabály szerint a külön hozzájárulás a fenti eljárás mellőzésével a közgyűlésen is megadható, ám ebben az esetben ennek tényét a közgyűlési meghívóban – amire továbbra is áll a 15 napos határszám - fel kellene tüntetni.

A társaság április 25-i közgyűlési meghívója erre vonatkozó egyértelmű felhívást nem tartalmazott.  A meghívó szerint döntésre került sor az alaptőke egymillió forinttal történő felemeléséről (500 darab kétezer forint névértékű „A” sorozatú törzsrészvénynek a névérték 500, azaz ötszáz százalékának megfelelő értéken történőkibocsátásáról), illetve a Takarékbank Zrt. alapszabályának módosítása során a közgyűlés kizárólagos döntési hatáskörének biztosítása a jegyzési elsőbbség kapcsán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG