<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A fair bankolásról szóló törvény miatt igen mozgalmasan telnek a napok a pénzintézeteknél – csak ennek tudható be, hogy érdekes, meglehet át nem gondolt lépéseket is látunk – így például a Raiffeisen akciós kamatokkal „csalogatja” késedelmes fizetésre ügyfeleit.

A fair bankolásról törvény értelmében a bankok a jövőben nem jogosultak szerződéskötési díjat szedni, helyette folyósítási díjat számíthatnak fel. Ennek mértéke általában megegyezik a korábbi díj mértékével, de például a Sberbanknál – miként az a BankRáció.hu adatsorából kiderül - a szabadfelhasználású hiteleknél az eddigi 1 százalékos szerződéskötési díj helyére hasonló mértékű, ám 200.000 forintban maximált folyósítási díj kerül felszámításra.

A K&H Banknál a február 1-től befogadott jelzáloghitelek szerződéskötési díja 1 százalék, maximum 200.000 forintra változott az eddigi 1,5 százalékról.

A Cetelem Bank Online szabad felhasználású személyi kölcsönének és Ingatlanfelújítási kölcsönének 1 százalékos kezelési költsége hasonló mértékű folyósítási díjra váltott.

A késedelmi kamat is csökken

A törvényhez kapcsolódva a késedelmi kamat mértékének számítása is változott. Itt azonban meglehetősen eltérőek a lépések. A Sberbanknál az új mérték a szerződésben meghatározott ügyleti kamat + évi 6 százalék lett.

A Budapest Banknál (BB) a késedelmi kamat mértéke maximum az ügyleti kamatláb +6 százalék/év-ről (a fair bank törvény értelmében) maximum az ügyleti kamatláb másfélszerese + 3 százalékra változik. A BB ezt követően a késedelmi eljárási költség 2.800 forintos díjat sem számolja fel, igaz, ezt a díjat akció keretében eddig sem számították fel.

A CIB Előrelépő Személyi Kölcsönénél az éves késedelmi kamat február 1-től ügyleti kamat + 6 százaléka helyett ügyleti kamat + 3 százalék lett.

A Cetelemnék a késedelmi kamat mértéke a lejárt tartozás után évi 25 százalék helyett az éves ügyleti kamat másfélszerese, de maximum 3 százalék lett – itt ugyanakkor a bank közölte az abszulút határt is, amit a jegybanki alapkamat +24 százalékos szint (jelenleg 26,1%) húz meg. A Cetelemnél a prolongálási díj a prolongált összeg 5 százaléka helyett 5.000 forint lett, követeléskezelési díjként a lejárt követelés 5 százaléka helyett 35.000 forintot számíthat fel a bank.

A nagy kapkodásban – ne feledjük emellett gőzerővel folyik az elszámolások és a forintosítás elkészítése (a normál banküzem mellett) – érdekes, s meglehet át nem gondolt lépések is születnek. A Raiffesien Bank például akciót hirdetett – nem teljesítő ügyfeleinek. A bank – azon túl, hogy a korábbi szintről a kölcsönök késedelmi kamatát az új szabályok szerint MNB jegybanki alapkamat + 24%, de maximum az ügyleti kamat másfélszeresére + 3 százalékra szállította le – április 30-ig az akciós késedelmi kamatot hirdetett meg, amelynek mértéke forint és deviza alapú hiteleknék évi 7,65 százalék.

A lépés érthető: a bank a felmondás előtt álló ügyfeleket akarja segíteni az alacsonyabb kamattal – a konstrukció a felmondott hitelekre már nem vonatkozik. Ugyanakkor az akciós mérték egyből aligha segíthet az ügyfeleken, így érdemben nem segít a fizetési nehézség leküzdésén. De ennél is furcsább az akciós késedelmi kamat elnevezés: akciózni azért akcióznak a bankok, hogy az adott termék igénybevételére csábítsák az ügyfelet. A Raiffeisen akciója ezért így (is) fordítható: akciós kamatokat adunk annak az ügyfélnek, aki késedelembe esik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG