<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A fair bankolásról szóló törvény miatt igen mozgalmasan telnek a napok a pénzintézeteknél – csak ennek tudható be, hogy érdekes, meglehet át nem gondolt lépéseket is látunk – így például a Raiffeisen akciós kamatokkal „csalogatja” késedelmes fizetésre ügyfeleit.

A fair bankolásról törvény értelmében a bankok a jövőben nem jogosultak szerződéskötési díjat szedni, helyette folyósítási díjat számíthatnak fel. Ennek mértéke általában megegyezik a korábbi díj mértékével, de például a Sberbanknál – miként az a BankRáció.hu adatsorából kiderül - a szabadfelhasználású hiteleknél az eddigi 1 százalékos szerződéskötési díj helyére hasonló mértékű, ám 200.000 forintban maximált folyósítási díj kerül felszámításra.

A K&H Banknál a február 1-től befogadott jelzáloghitelek szerződéskötési díja 1 százalék, maximum 200.000 forintra változott az eddigi 1,5 százalékról.

A Cetelem Bank Online szabad felhasználású személyi kölcsönének és Ingatlanfelújítási kölcsönének 1 százalékos kezelési költsége hasonló mértékű folyósítási díjra váltott.

A késedelmi kamat is csökken

A törvényhez kapcsolódva a késedelmi kamat mértékének számítása is változott. Itt azonban meglehetősen eltérőek a lépések. A Sberbanknál az új mérték a szerződésben meghatározott ügyleti kamat + évi 6 százalék lett.

A Budapest Banknál (BB) a késedelmi kamat mértéke maximum az ügyleti kamatláb +6 százalék/év-ről (a fair bank törvény értelmében) maximum az ügyleti kamatláb másfélszerese + 3 százalékra változik. A BB ezt követően a késedelmi eljárási költség 2.800 forintos díjat sem számolja fel, igaz, ezt a díjat akció keretében eddig sem számították fel.

A CIB Előrelépő Személyi Kölcsönénél az éves késedelmi kamat február 1-től ügyleti kamat + 6 százaléka helyett ügyleti kamat + 3 százalék lett.

A Cetelemnék a késedelmi kamat mértéke a lejárt tartozás után évi 25 százalék helyett az éves ügyleti kamat másfélszerese, de maximum 3 százalék lett – itt ugyanakkor a bank közölte az abszulút határt is, amit a jegybanki alapkamat +24 százalékos szint (jelenleg 26,1%) húz meg. A Cetelemnél a prolongálási díj a prolongált összeg 5 százaléka helyett 5.000 forint lett, követeléskezelési díjként a lejárt követelés 5 százaléka helyett 35.000 forintot számíthat fel a bank.

A nagy kapkodásban – ne feledjük emellett gőzerővel folyik az elszámolások és a forintosítás elkészítése (a normál banküzem mellett) – érdekes, s meglehet át nem gondolt lépések is születnek. A Raiffesien Bank például akciót hirdetett – nem teljesítő ügyfeleinek. A bank – azon túl, hogy a korábbi szintről a kölcsönök késedelmi kamatát az új szabályok szerint MNB jegybanki alapkamat + 24%, de maximum az ügyleti kamat másfélszeresére + 3 százalékra szállította le – április 30-ig az akciós késedelmi kamatot hirdetett meg, amelynek mértéke forint és deviza alapú hiteleknék évi 7,65 százalék.

A lépés érthető: a bank a felmondás előtt álló ügyfeleket akarja segíteni az alacsonyabb kamattal – a konstrukció a felmondott hitelekre már nem vonatkozik. Ugyanakkor az akciós mérték egyből aligha segíthet az ügyfeleken, így érdemben nem segít a fizetési nehézség leküzdésén. De ennél is furcsább az akciós késedelmi kamat elnevezés: akciózni azért akcióznak a bankok, hogy az adott termék igénybevételére csábítsák az ügyfelet. A Raiffeisen akciója ezért így (is) fordítható: akciós kamatokat adunk annak az ügyfélnek, aki késedelembe esik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Pénzügyi szektor A NER-es cégek dominálnak Matolcsy Györgyék kötvényprogramjában
Csabai Károly | 2021. július 6. 05:28
A két évvel ezelőtt elindult növekedési kötvényprogramban közel 60 hazai vállalat jutott forráshoz, összesen csaknem 1380 milliárd forintos értékben, 6-11 év közötti lejáratra, 3 százalék alatti átlaghozammal. A döntő többség élt azzal a lehetőséggel, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piacra dobott mennyiség akár 70 százalékát is megvehette. Május végéig az MNB összesen mintegy 720 milliárd forintnyi növekedési kötvénnyel gazdagodott, ami azt jelenti, hogy az 1150 milliárdos keretéből a jegybanknak még bőven maradt lehetősége vásárolni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos