3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jegybank módszertani útmutatója dobhatja meg a hiányt. Az árfolyamrés semmissége miatti átszámítás indokolja az iránymutatást.

Jelentősen növelné az OTP Bank veszteségét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módszertani útmutatása, amely a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződések árfolyamrés semmissége miatti átszámításáról szól - jelentette be a hitelintézet a BÉT honlapján.


A közlemény szerint az OTP Csoport visszatérítési kötelezettsége az iránymutatás alkalmazása esetén a korábban jelzett, adózás előtti mintegy 27 milliárd forinttal szemben mintegy 41 milliárd forinttal csökkentené a bank eredményét.

Az iránymutatás az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelensége kapcsán nem tartalmaz számítási módszertant, azt vélhetően törvény fogja később szabályozni. Itt is az iránymutatásban szereplő módszertant alkalmazva a július 4-i rendkívüli tájékoztatásban jelzett 110-120 milliárd forinthoz képest mintegy 177 milliárd forint lenne a szóba jöhető negatív adózás előtti eredményhatás - írja közleményében a hitelintézet.

Hangsúlyozzák, hogy az iránymutatás nem jogszabály és nem közigazgatási határozat, ennek kiadására az MNB-t nem kötelezte jogszabály. A törvény az árfolyamrés semmissége miatti átszámítás módszertanának kidolgozását a bankok feladatává tette. A bankok által kialakított módszertanokat a törvény hatályba lépését követő 60 napon belül (azaz 2014. szeptember 24-ig) kell az MNB-nek benyújtani, a kötelezettségnek az OTP Bank határidőre eleget fog tenni.

Az iránymutatás az árfolyamrés semmissége következtében keletkezett túlfizetések kiszámításához és figyelembe vételéhez nyújt módszertant. Az iránymutatás szerint az árfolyamrés tisztességtelen alkalmazása miatti túlfizetést minden időpontban tőke(elő)törlesztésként, illetve a fennálló adósság folyamatos csökkentéseként kell figyelembe venni. Az OTP Csoport a hatályos jogszabályok és bírói gyakorlat alapján nem ért egyet ezzel az iránymutatásban szereplő módszertannal - szögezi le a hitelintézet.

Az OTP Csoport – bár a törvény intézkedéseivel és az iránymutatásban meghatározott számítási módszertannal sem jogi, sem bankszakmai szempontból nem ért egyet, és minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközt igénybe kíván venni álláspontja bizonyítására – a prudens banki működés elvének megfelelően, az iránymutatásban foglalt módszertant figyelembe véve képez céltartalékot a potenciálisan felmerülhető veszteségekre 2014. év második negyedévében.

Az ismertetettek alapján a 2014. első negyedév végi konszolidált tőkemegfelelési mutató mintegy 2,5 százalékponttal lenne alacsonyabb. Ennek megfelelően a Basel3 szerinti, elsődleges alapvető tőkemutató (Common Equity Tier1 ráta) 16,4-ről 13,9 százalékra, a konszolidált tőkemegfelelési mutató pedig 20,2 százalékról 17,7 százalékra változna, amely lényegesen meghaladná a 8 százalékos szabályozói minimum szintet. Ennek megfelelően az OTP Csoport likviditása és hitelezési képessége hosszú távon is biztosított - szögezik le a közleményben.

Az OTP Bank álláspontja szerint - ahogy már korábban is jelezte - aggályos, hogy a törvény megfelel-e az alkotmányos követelményeknek, illetve összhangban áll-e az Európai Unió jogi szabályrendszerével és joggyakorlatával, ezért vizsgálja a jogorvoslat lehetőségeit. Továbbá, az OTP Bank élni kíván a törvény által biztosított perindítás jogával az egyoldalú szerződésmódosítást tartalmazó szerződési feltétel tisztességessége bizonyítása iránt - közölte a hitelintézet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG