7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem jogegységi, csak egyedi döntés várható ma a Kúrián a Kásler-ügyben. A lapunknak nyilatkozó Lehmann György úgy véli, az árfolyamrés kapcsán nem várható, hogy a taláros testület alapjaiban megváltoztatná tavaly nyári álláspontját, sokkal fontosabb kérdés, hogy miként foglalnak állást abban, milyen szintig mehet el a bíróság a szerződések utólagos módosítása terén.

Nem jogegységi, egyedi határozat születhet ma a Kúrián, ahol nyilvánosan tárgyalják a Kásler-ügyet. Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke és felesége 2008-ban vett fel devizaalapú lakáshitelt.

A mostani pert azért indították, mert úgy vélik, tisztességtelen az, hogy a bank a kölcsön folyósításakor devizavételi, míg az aktuális törlesztőrészlet kiszámításánál devizaeladási árfolyamot alkalmazott, s így az úgynevezett árfolyamrés miatt akkor is többet fizetnek vissza az eredetileg felvett hitel kamatokkal növelt összegénél, ha a forint árfolyama a futamidő alatt végig nem változik.

Mint ismert, a Kúria az Európai Bíróság állásfoglalását kérte, amely április végén úgy foglalt állást, hogy megítélése szerint vizsgálható az árfolyamrésre vonatkozó szerződési feltétel, tekintve, hogy a bíróság megállapítása szerint ez a szerződési pont nem számít a szerződés elsődleges tárgyának, amely esetben kizárt a bírósági felülvizsgálat, hiszen azok a Polgári törvénykönyv 523. szakasza szerint a kölcsönszerződés létrejöttének kötelező elemei.

A Kúria már vizsgálta az árfolyamrést

A mostani döntés kapcsán szakértők emlékeztetnek arra, hogy Kúria tavaly nyáron már hozott egy döntést az árfolyamréssel kapcsolatban. Abban a döntésben a Kúria a bank álláspontjával szemben (az alperes akkor is, most is az OTP volt) azt mondta ki, hogy az árfolyamrés igenis költség és így tisztességtelennek minősítette a kölcsönszerződést amiatt, hogy a bank egyoldalúan megemelte az árfolyamrés mértékét.

Mindez annak fényében volt érdekes, hogy a hitelintézeti törvény szerint ha a szerződés bármely eleme tisztességtelen, akkor az egész szerződés semmissé válik. A bíróság ugyanakkor az átfogóbb, Ptk. szabályozást tekintette irányadónak és intézkedésével korrigálta a tisztességtelen feltételt, így visszaállítva az eredeti szerződést. Mindezt úgy, hogy kimondta: a banknak az árfolyamrés kiszélesítéséből származó többletbevételt vissza kell térítenie az adósnak.

A szerződések helyreállításának prioritását azóta a Kúria jogegységi döntése és a mostani Európai Bírósági határozat is kimondta. A tavaly nyári döntés fényében ugyanakkor most a Kúria saját határozataival menne szembe, ha tisztességtelennek mondaná ki az árfolyamrés alkalmazását, hiszen törvényi kötelessége lett volna ennek vizsgálata a tavalyi ítélet során – még akkor is, ha az akkori per nem az árfolyamrés intézményének egészének felülvizsgálatára indult.

Ugyancsak furcsa lenne az árfolyamrés teljes elmeszelésére annak fényében, hogy a Kúria jogegységi határozatában leszögezte, hogy a deviza alapú hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződések devizaszerződések, ahol a felek a hitelezőnek és az adósnak a kölcsönszerződésből fakadó pénztartozását egyaránt devizában határozták meg (kirovó pénznem), és azt mindkét fél forintban volt köteles teljesíteni (lerovó pénznem).

A bank érvelése szerint az árfolyamrés a devizaváltással kapcsolatos költségeket fedezi, az ügyfelek pedig azzal, hogy a szerződésben a vételi és az eladási árfolyamok alkalmazására egyértelmű utalás található, kellő tájékoztatást kaptak erről – ráadásul az eltérő árfolyamok alkalmazása a mindennapi életben közismert a pénzváltás esetében.

A mai tárgyalás előtt épp ezért nem számít az árfolyamrés egészének eltörlésére dr. Léhmann György, egyéb ügyekben devizaadósokat képviselő ügyvéd sem. A tisztességtelenség vizsgálata kapcsán ugyanakkor szerinte új helyzetet hozhat az, ha valóban igaznak bizonyulnak azok a pletykák, amely szerint a felperesek a most perelt hitelük előtt már vettek fel devizahitelt, amellyel elszámoltak a korábbi bankkal szemben.

Meddig mehet el a bíróság?

Híreink szerint nem kizárt, hogy a korábbi bírósági hírekkel szemben a Kúria nem ősszel, hanem még a nyári szünet előtt meghozza a még nyitott jogegységi döntéseit a devizahiteles ügyekben. Teszi ezt a taláros testület azért, hogy végre tiszta játékteret biztosítson a kormánynak az új, átfogó szabályozás elkészítésére. Az érvek között ott szerepel természetesen az is, hogy a Kúria számára kezd kínos lenni, hogy lényegében minden oldalról a bíróságok felelősségéről beszélnek, holott minden fórumon jelezték – és ebben az Európai Bíróság is azonos állásponton van -, hogy a kérdés rendszerszintű megoldására alkalmatlanok az egyedi ügyekben dönteni hivatott bíróságok.

Lehmann György épp ezért sokkal inkább arra kíváncsi, hogy a Kúria miként foglal állást a mai – vagy későbbi jogegységi - döntésében azzal kapcsolatban, hogy a bíróság meddig mehet el a tisztességtelennek minősített szerződési pontok módosítása tekintetében.

Az ügyvéd szerint ugyanis ez lehet döntő az egyoldalú kamatemelések kapcsán: amennyiben ugyanis a bíróság az egyoldalú kamatemelések esetében azt tisztességtelennek mondja ki, olyan helyzet áll elő, amikor a szerződés kötelező elemei (kamatszámítás, kezelési költség meghatározás) esetében kerül sor tisztességtelenség kimondására, amit Lehmann szerint a törvény értelmében bírósági úton nem lehet módosítani. Ha viszont ez a helyzet áll elő, akkor az ügyvéd álláspontja szerint a jogszabály alapján kiüresedik a szerződés kamatokra vonatkozó passzusa és így a szerződés teljesíthetetlenné válik.

Az ilyen szerződés ugyanakkor az ügyvéd szerint nem semmis, vagyis elvben érvényes marad – erre alapozza azt a vélekedését, hogy így a bank és az ügyfél közötti egyezkedés ideje jön el. (Ha a szerződés semmissé válik, abban az esetben 8 napon belül teljes elszámolásra kötelezettek az ügyletben résztvevők, ami – miként a luxemburgi testület is megállapította – az ügyfelek döntő része számára gyakorlatilag teljesíthetetlen helyezetet okozna.)A helyzetet másképp értelmezi az egyik,

Lehmann által képviselt ügyféllel szemben pert vesztő bank, az Erste, amely szerint abban az esetben, ha a bíróság kimondja az egyoldalú kamatemelés tisztességtelenségét (jogszerűtlenségét), a szerződés eredeti formájában (eredeti kamatokkal, költségekkel) még érvényes lehet és alapja lehet az elszámolásnak. Az áprilisi Európai Bírósági döntés ráadásul sokak szerint némileg átírta azt a korábbi vélekedést, amit a testület korábban a Banco Espanyol ügyében hozott, amely azt mondta ki, hogy a szerződés kötelező elemeit a bíróság nem módosíthatja a szerződésben.

A mostani, a Kúriának megküldött anyag ugyanakkor ezt úgy árnyalja, hogy alapvető cél a szerződés életben tartása, épp ezért, ha az érvénytelennek mondott bármely szerződésrész valamely kiegészítő, hézagpótló (diszpozitív) ponttal felváltható, akkor ilyen lépésre van lehetőség. Amennyiben a tisztességtelennek mondott elem semmilyen diszpozitív szabályponttal nem orvosolható akkor és csak akkor mondható ki a (teljes) szerződés érvénytelensége. A bíróság mindezt az álláspontot épp annak fényében tette, hogy jelezze: sokkal komolyabb társadalmi érdek a szerződések életben tartása, mind a hitelek tömegének lejárttá tétele és az azonnali elszámolás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG