TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyszerűsödik az euróban történő átutalás.

A Bankszövetség emlékeztet: a kétezres évek elején, az euró megjelenésével fogalmazódott meg az a szabályozói elképzelés, amely célul tűzte maga elé, hogy az EGT polgárai, vállalkozásai és intézményei számára egyszerűvé és hatékonnyá váljon a pénzforgalmi szolgáltatások piaca. Elegendő legyen egyetlen euró számlával rendelkezni és ahhoz egységes, egyszerű, átlátható és olcsó pán-európai fizetési szolgáltatások – tehát egységes fizetési eszköztár – úgy mint átutalás, beszedés és kártyahasználat társuljon.

Ez nem jelent mást, mint hogy a pán-európai eurófizetések egységes szabványaik és szabályaik alapján olyanná alakítják a fizetési térség pénzforgalmi piacát, hogy abban eltűnik a hazai és a határon átmenő fizetések közötti különbség, azaz olyanná válnak, mintha országhatáron belüli fizetéseket bonyolítanánk le.

A hazai lakosság, illetve a vállalkozások és intézmények részére a pénzforgalmi szolgáltatók az úgynevezett SEPA (Single Euro Payments Area, azaz egységes euró pénzforgalmi térség)  átutalásokat már 2008 januárjától, a SEPA beszedéseket 2009 novemberétől kínálják.

Hogy működött a rendszer?

Eddig, ha euró fizetési megbízást adtunk pénzforgalmi szolgáltatónknak, akkor egyéb adatok mellett a megbízásokhoz kétféle fontos adatot kellett megadnunk: az ügyletben érintett fizető fél és kedvezményezett fizetésiszámla-számát és a pénzforgalmi szolgáltatóik egyedi azonosítóját.

Másként: a számlát azonosító IBAN-t (International Bank Account Number, nemzetközi bankszámlaszám) és a pénzforgalmi szolgáltatót azonosító BIC-et (Business Identifier Code, üzleti azonosító kód) egyaránt fel kellett tüntetnünk a megbízásokon.

Már az e két kötelező kód (IBAN és BIC) használatát elrendelő Pénzforgalmi Irányelv keletkezésekor felmerült, hogy idővel egyszerűsíteni kell a kódok használatát, hiszen minden megbízáshoz kétféle kódot kellett megadni, ami nem feltétlenül ügyfélbarát megoldás, ráadásul nem tükrözi azt, hogy a belföldi és határon átnyúló euró fizetések egymással egyenértékűek.

Kettő helyett egy azonosító is elég lesz

Miután az IBAN minden országban magában foglalja a számlát vezető pénzforgalmi szolgáltató egyedi azonosítóját is, a szabályozók úgy rendelkeztek, hogy október 31-ével kezdődően a pénzforgalmi szolgáltatóknak a kizárólag IBAN-t tartalmazó SEPA fizetési megbízást is tudniuk kell teljesíteni.

Azaz a megbízónak a kedvezményezettnek csak ezt az egy azonosítót kelljen megadnia megbízásában, míg a bankközi teljesítéshez és elszámoláshoz szükséges BIC-kel – az IBAN alapján – a megbízást átvevő pénzforgalmi szolgáltató egészíti ki a megbízási adatokat – hívja fel a figyelmet a Bankszövetség.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Friss
hírlevél