<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ma is azt próbálja feldolgozni a sajtó, hogy a Tesla másfél milliárd dollárt költött bitcoinra. Kora reggel a vezető kriptodeviza kicsivel 48 ezer dollár felett állított be új történelmi rekordot. Sok jó vállalati hír érkezik, gyorsjelentések, együttműködési megállapodások, miközben a járványhelyzet is lassan javul. Ennek ellenére Európában enyhe korrekció van a tegnapi emelkedés után, a BUX is minimális mínuszt mutat. Lassult a forint gyengülése.

Sorban dőltek a rekordok a tőzsdéken tegnap, az USA-ban mindhárom gyakran használt index (S&P 500, Nasdaq 100, Dow Jones ipari átlag) történelmi magasságokba érkezett. A hangulatot a javuló járványstatisztikák, a kedvező vállalati hírek, az amerikai mentőcsomagok alapozták meg, de a kriptodeviza-őrület fokozódása is valamelyest pozitív hatással lehet a részvénypiacra.

Ma Európában némi korrekciót látunk, Németországban fél százalékkal csökken az index, Párizsban stagnál, Londonban picit csökken. Varsóban és Budapesten minimális, egy ezrelék körüli süllyedés van. Itthon az OTP 0,9 százalékos esését a Richter és a Mol fél százalékos emelkedése kompenzálja. A Magyar Telekom stagnál.

Fontos ellenállási szintnél a forint

A forint a tegnapi gyengülés után ma már csak egy kicsit süllyed tovább, az euró 358,70, 40 fillérrel van a tegnap esti szint felett. Nagyot gyengült viszont a dollár az euróval szemben, átlépte az 1,21 dolláros határt. Emelkedik a legtöbb árupiaci termék ára, az arany és a réz 0,7, az olaj 0,2, a platina 1,8 százalékkal megy fel.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az euró-forint árfolyam fontos ellenállási szint közelébe ért az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

A tegnapi emelkedéssel megérkeztünk a következő akadályhoz, mely 359 alatt húzódik. Itt megtorpanás, kisebb negatív korrekció jöhet, de amennyiben a későbbiekben áttöri, a 362,50-es szintet célozhatja meg. A dollár-forint emelkedése ismét megakadt a 298-as szint közelében, de továbbra is van esély a kitörésre.

A Tesla és a bitcoin-árrobbanás

Tegnap nagy port vert fel, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC közzétételeiből kiderült, a Tesla másfél milliárd dollárért vásárolt bitcoint. Ezen kívül legalábbis tervezgeti, hogy elfogadja majd a digitális fizetőeszközt termékeiért, szolgáltatásaiért cserébe. A bitcoin azonnal óriásit ugrott, majd fokozatosan emelkedett tovább. Ma hajnalban 48 004 dolláron érte el új történelmi csúcsát. Jelenleg 19 százalékos pluszban áll 47 000 dollár körül. A Tesla részvénye is szerény, 1,3 százalékos pluszban végzett tegnap.

A bitcoin árfolyama dollárban, egy év alatt (Tradingview.com)A bitcoin árfolyama dollárban, egy év alatt (Tradingview.com)

Az ether új rekordja 1807,70 dollár, a többi főbb kriptodviza is felfelé tart. A bitcoin piaci kapitalizációja ezzel 871 milliárd dollár, meghaladja a Tesláét (829 milliárd). A teljes kriptodeviza-piacé pedig már 1388 milliárd a Coinmarketcap szerint. A Tesla egyébként távolról sem az első amerikai tőzsdei vállalat, amely kriptodevizát vásárol. Korábban például a Twitter-menedzsmenthez kötődő MicroStrategy és a Square, valamint több, blokklánccal foglalkozó cég is vett már. (Egy hosszú lista itt látható.) Ami pedig a bitcoin-elfogadást illeti, nem ritkaság, például a Microsoft is bevezette még 2014-ben.

Tobzódnak a guruk a vad jóslatokban

A Bloomberg címlapján még ma délelőtt is a bitcoin a vezető hír. A Tesla lépése sokak szerint nagyot lendít majd a digitális eszközök elfogadottságán. A piacot elárasztják a bitcoinnal kapcsolatos nyilatkozatok és jóslatok. Michael Novogratz amerikai millárdos, profi kriptodeviza-befektető szerint például ezután az összes főbb vállalat rákényszerülhet a bitcoin elfogadására. A guru egyébként százezer dolláros bitcoin-árat vár.

De a sokkal magasabb, több százezer dolláros, félmilliós vagy egymilliós jóslatok sem ritkák az utóbbi hetekben. Egyébként a mai 48 ezer dolláros csúcs egy, vagy akár fél évvel ezelőtt szintén erősnek számított volna.

Bitcoin (fotó: Unsplash)Bitcoin (fotó: Unsplash)

A Tesla terel, Miami vásárol?

A következő jelentősebb intézmény, amely bitcoint vásárol, Miami városa lehet – derül ki a Newsbtc.com írásából. Ezt a város polgármesterének twitter-üzenetére alapozzák, amelyben egy hasonló értelmű befektetési döntés előkészítéséről beszélt.

Mások szerint a Tesla időzítése arra is kiváló, hogy a cég problémáiról elterelje a figyelmet, és új, fiatal technológia-rajongókat (geek-eket) nyerjen meg a társaság számára. Az autógyár ugyanis a napokban egy nagy széria visszahívására kényszerült gyártási hibák miatt. Ezen kívül pont tegnap a kínai hatóságok is beidézték a céget tárgyalni hasonló minőségi gondokról. Elon Musk twittere pedig most leginkább a Space X rakéta-terveivel van tele.

Nőttek a kínai autóeladások

Kínában az autóeladások januárban a tizedik egymást követő hónapban növekedési pályán maradtak, 30 százalékkal, 2,5 millió járműre nőttek. Az alternatív hajtású járművek értékesítése pedig ugrásszerűen nő. Az olyan gyártók, mint a Nio és az Xpeng, valamint a külföldi vállalatok, mint a Tesla nemrég bővítették gyártási kapacitásukat Kínában, mivel a kormány a környezetbarát járműveket ösztönzi a légszennyezés csökkentése érdekében – írta az N-Tv.de.

A nem digitális arany is drágult

Az egyre inkább digitális aranynak tartott bitcoin mellett az arany, az ezüst, a platina is ment tegnap és ma is. Ennek egyik oka lehet, hogy az inflációs várakozások erősödnek.

Larry Summers, Clinton volt pénzügyminisztere és Obama gazdasági tanácsadója szerint Biden 1900 milliárd dolláros mentőcsomagja nagy kockázatokat hordoz magában. A csomag egyrészt olyan inflációs dinamikákat indíthat el, amilyenekre évtizedek óta nem volt példa, másrészt pedig megnehezítheti Biden szintén idénre tervezett infrastruktúra és klímaváltozás költségvetési programjának elfogadását írta az Erste Befektetési.

Beomlott tavaly a német export, de a december jó lett

A német export 2020-ban a 2009-es pénzügyi válság óta nem látott visszaesést szenvedett el, 9,3 százalékkal, 1204,7 milliárd euróra csökkent. (A 2009-es adat mínusz 18,4 százalék volt.) Tavaly az import is jobban visszaesett, mint 2009 óta bármikor, 7,1 százalékkal, 1025,6 milliárd euróra. Az export visszaesése azonban elsősorban még a 2020 márciusi és áprilisi zuhanásnak tudható be.

Ezt követően nyolc hónapig folyamatosan növekedett a kivitel. Decemberben 0,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, a közgazdászok viszont arra a hónapra 1,0 százalékos csökkenésre számítottak – írta az N-Tv.de.

Meglepi a Hondától, a Totaltól, szövetkező óriások

Továbbra is jönnek a gyorsjelentések és más vállalati hírek, amelyek többsége pozitív fogadtatásra talál. A kereslet helyreállásának köszönhetően a japán Honda autógyártó üzemi eredménye az elmúlt pénzügyi negyedévben 67 százalékkal, 277,7 milliárd jenre emelkedett. Az elemzők csak 176,7 milliárd jenre számítottak. A Total francia energiamulti jelentése is kellemes meglepetést okozott, a részvény két százalékkal emelkedik.

Az Equilor Befeketési reggeli hírlevele szerint továbbá:

  • Újabb mentőcsomag készül az USA-ban a légitársaságok és szállítmányozási cégek számára, több mint 50 milliárd dollár értékben.
  • Jelentősen megugrott a kínai kereslet az okostelefonok iránt, az értékesítés visszatért a pandémiát megelőző szintekre, januárban 39,6 millió készüléket adtak el.
  • A Tencent kínai techóriás már több mint 900 milliárd dollárt ér, de trónja veszélyben van. A gyorsan növekvő vetélytárs a TikTok anyavállalata, a ByteDance.
  • Megállapodást kötött az IBM a Palantirral, utóbbi a mesterséges intelligencia alapú megoldások bővítésében fog segítséget nyújtani.
  • Megújuló energiáról szóló megállapodást kötött az Amazon a Shellel. Az amerikai techóriásnak a Shell fog segíteni, hogy 2025-re kizárólag megújuló energiaforrásokat használjon.
  • Vételre ajánlják a Target részvényét a Stifel elemzőháznál.

 

Végre eltűnhet Fukushima árnya? Felfelé kúsznak az uránbányák

Majdnem tíz éve, 2011 március 11-én volt a fukushimai atomerőmű-katasztrófa Japánban. Mintha közel egy évtizedes hányattatás, hanyatlás után éledezne az uránbánya-szektor. Az uránbányákat tartalmazó URA ETF a tegnapi öt százalékos ugrás után 60 százalékkal van az egy évvel korábbi ára felett. Az urán árfolyama viszont csak mintegy 20 százalékkal nőtt januártól januárig.

Kis hírekre nagy mozgások – írta a The Motley Fool. Valami történik az uránbánya-piacon, de csak találgatják, hogy pontosan mi. Tegnap csak a Denison Mines jelentett egy komolyabb bánya-átstrukturálást (a Wheeler River egységben). Körülbelül egy hete a piacvezető kanadai Cameco árfolyama ugrott meg elsősorban, miután közölte, hogy részesedést vásárolt a Global Laser Enrichment LLC (GLE) fűtőanyag-gyártó vállalatban. (Ez úgynevezett harmadik generációs erőművekhez készít üzemanyagot.)

Vannak, akik azt gyanítják, hogy ebben az ágazatban is sok volt a short pozíció, hiszen trendjükben az árfolyamok az említett katasztrófa óta lefelé tartottak. A GameStop-őrület miatt a biztonság kedvéért a nagybefektetők ezeket a short pozíciókat csökkentik vagy leépítik.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG