BUX
36 514.08
+0.41%
+151.00
OTP
10 990.00
+0.64%
+70.00
MOL
1 800.00
+0.28%
+5.00
RICHTER
7 135.00
+0.85%
+60.00
MTELEKOM
384.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 5. 09:18

Szeptemberben csupán 3,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, ami 50 éves mélypontnak felel meg. Ez a héten pánikoló piacokat némileg megnyugtatta, hiszen azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság továbbra is nagyon erős, és a munkahelyteremtő képessége kifejezetten jó.

Első ránézésre akár kételyeket is ébreszthettek a délután megjelent amerikai munkaerőpiaci adatok, hiszen például a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a várnál kisebb mértékben bővült, összességében viszont a munkanélküliségi ráta erőteljes csökkenésének köszönhetően meglehetősen kellemes összképet láthatunk. Ezek ugyanis azt mutatják, hogy az Egyesült Államok gazdasága továbbra is nagyon stabil lábakon áll és bővül, ellentétben azokkal a félelmekkel, amelyek a hétközben napvilágot látott ISM index után feltámadtak. Akkor ugyanis többen nem csak a gazdasági lassulásra figyelmeztettek, hanem egyesek már egyenesen recessziós veszélyeket emlegettek.

Ezekre az adatokra figyeltek a befektetők

A Wall Street nyitása előtt több adatsor is napvilágot látott, ezek közül az elemzők kiemelten figyeltek a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak (Nonfarm Payrolls) számának változására. Ez az egy hónappal korábbi 168 ezer és a várt 140 ezer új munkahellyel szemben kicsit gyengébb, 136 ezer új munkahelyről tanúskodott. Eközben a korábbi adatokat is korrigálták, hiszen augusztusi adatot 38 ezerrel, a júliusit 7 ezerrel csökkentették. A vártnál kevesebb új munkahely szerencsére nem kedvetlenítette el a befektetőket, ők ugyanis nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a munkanélküliségi rátának. A szeptemberi adat ugyanis a 3,7 százalékos prognózissal szemben csupán 3,5 százalék lett. Ilyen alacsony munkanélküliségi rátára 50 éve nem volt példa az USA-ban.

Mellékzönge, de természetesen reagált a számokra Donald Trump elnök is, aki – bár oksági összefüggés nem feltétlen van az adat és az által twitteltek között – odapörkölt a demokratáknak. Az elnök ugyanis felvetette azt, hogy mégis milyen alapon akarják őt jogi vizsgálat alá vonni (impeachment), amikor az amerikai munkaerőpiac ilyen féktelenül szárnyal.

Lesz újabb kamatcsökkentés vagy sem

A pozitív munkaerőpiac persze egy másik aspektust is felvet, a tőzsdei befektetések szempontjából ugyanis nagyon nem mindegy, hogy jön-e az amerikai jegybank, a Fed októberi ülésén újabb kamatvágás, vagy sem. Esetleg az intézmény elnökének ígérete, mely szerint akár újabb kötvényvásárlási programmal is stimulálják a gazdaságot, realizálódik-e. Amennyiben ugyanis csökkennek az egyébként is igen visszafogott kamatok, annak a tőzsdére az több okból is pozitív hatása lehet. Egyrészt komoly pénzeket irányíthatnak a hozamvadász befektetők a részvénypiacok felé, másrészt a vállalatok még olcsóbb tőkéhez jutási lehetősége a jövedelmezőségüket is javítja. Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy nullás kamatkörnyezetben a rendszeresen osztalékot fizető vállalatok iránti érdeklődés is erősödhet. Erre példa, hogy az utóbbi időszakban a befektetők egy része a közmű vállalatok felé fordult, amiről a héten a Privátbankár is beszámolt.

A kedvező hírek hatására a Wall Street legfontosabb tőzsdeindexei bő fél százalékos pluszban nyitottak. Mindez azonban nem tudja ellensúlyozni a keddi és szerdai zuhanást, így a mutatók az elmúlt hónapok leggyengébb heti teljesítményét mutatják fel. Igaz a nap végére látványos, közel másfél százalékos pluszban zárt a Dow, a Nasdaq és az S&P 500-as mutató is, így október első hete végül csak bő egy százalékos veszteséget hozott.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
hírlevél