TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A JP Morgan főnöke, Jamie Dimon szerint a bitcoin egy csalás, az ördög műve, és ennek megfelelő véget is fog érni. Sokan gondolják másként, viszont kétségkívül nem kis részben a bűnözők eszköze, még Észak-Korea rettegett ura is ezzel próbál pénzt csinálni, valamint kikerülni az országát sújtó szankciókat.

Humbug és lufi

Jamie Dimon szerint a bitcoin egy humbug és ennek megfelelően ki is fog pukkadni a belőle fújt lufi. Kétségkívül sokan minősítették már hasonlóan az elsőszámú kriptovalutát, eddig persze azok jártak jól, akik minél régebben megvették, és bezsebelik az árfolyamnyereséget, persze ha közben nem lopták el bitcoinjaikat, ugyanis ez többször megtörtént még a bitcoin tőzsdéknek kinevezett platformokon is, hisz semmilyen szabályozás nincs erre a termékre.

Dimon egy banki befektetői konferencián beszélt, és kifejtette, hogy nem működhet úgy egy valuta, hogy bárki megalkot egy ilyet a semmiből, azok pedig, akik megveszik, azt hiszik, hogy ők nagyon okosak. Márpedig a bitcoin esetében nagyjából pont ez történt. Azóta ráadásul elkezdtek újabb virtuális valutákat kitalálni, így hiába véges egynek a sorozata, ha aztán továbbiakat tudnak megalkotni, így végül mégis úgy végződhet az egész, mint a hollandiai tulipánhagyma őrület 400 évvel ezelőtt.

A bűnözők Mekkája

Miközben a vélemények és a várakozások erősen eltérőek a digitális valutákkal kapcsolatban, abban nagyjából mindenki egyetért, hogy jelenleg a bűnözésnek és a pénzmosásnak remek eszközei, mivel egyelőre semmilyen szabályozás nem vonatkozik rájuk, sőt a jog magát a fogalmat sem tudja még értelmezni. Olyannyira, hogy még állami szinten is rákaptak: Észak-Korea rájött, hogy így pénzhez juthat és a szankciókat is kijátszhatja.

A Bloomberg szerint Kim Dzsong Un rezsimjének hackerei máris támadásokat intéztek Dél-Koreában üzemelő platformok ellen, melyeken virtuális valutákkal kereskednek. A rezsimnek ugyanazért tetszik a bitcoin és a többi ilyen eszköz, mint másoknak is: emelkedik az ára és láthatatlanok a vele végzett tranzakciók. Így a nukleáris fegyverekkel fenyegetőző rezsimnek van egy eszköze, amivel részben kikerülheti a szankciókat, illetve láthatatlanná teszi a kereskedelméhez kapcsolódó pénzmozgásokat.

Remek terep

Észak-Korea amúgy is szakértők egy kisebb hadseregét alkalmazza cyberkémkedésre, ők most átnyergelhetnek akár a bitcoinlopásra is, így juttatva bevételhez az országot. Egy szöuli platformról 3800 bitcoint loptak el, és bár bizonyíték még nincs, Észak-Koreát gyanítják az elkövetéssel. A rezsimnek különösen könnyű a helyzete, mivel Dél-Korea nem csak, hogy közel van és közös a nyelv, de egyúttal az országban zajlik a legnagyobb digitális valuta forgalom is.

Miután az érdeklődés egyre növekszik, egyre többen ugranak rá a növekvő árfolyamú kriptovalutákra, egyre nagyobb az ezek kereskedelmével foglalkozó platformok forgalma, egyre nagyobbak az őket támadók lehetőségei. A FireEye nevű biztonságkutató cég szerint a támadások módja nagyon emlékeztet azokra a módszerekre, melyeket Phenjan korábban kémkedés céljából alkalmazott. Ami pedig a megszerzett kriptovalutákat illeti, azt névtelenül könnyen át tudják váltani hasonló eszközökre, majd igazi valutára különféle ázsiai tőzsdéken.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél