BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. március 10. 11:59

A hétfői, legalább 11 éve nem látott vérengzés után jól indult a mai nap a tőzsdéken, 2-4 százalékos emelkedést mutatnak az indexek. A nagy ijedelmet okozó olaj is korrigál felfelé. Szépen emelkedik az OTP és a Mol is, a Richter és a Telekom kissé lemaradva, de a pozitív tartományban mozog. A forint is erősödött az inflációs adatra. Hat fontos hír mára.

Ma kissé magukhoz tértek a tőzsdék a tegnapi összeomlás, a “fekete hétfő” után. Ha valaki átaludta volna, kísértet járta be a tőzsdéket hétfőn, a 2008-2009-es pénzügyi válság kísértete. A főbb indexek ugyanis a Lehman-válság óta nem estek egy nap alatt ekkorát. Az USA-ban és Európában többnyire 7-8, egyes feltörekvő piacokon (például Brazíliában vagy Argentínában) 12-14 százalékkal zuhantak az indexek.

A koronavírus-félelmeket hétfőn a szaúdi-orosz olajár-háború kirobbanása, az olajár 25-30 százalék körüli zuhanása súlyosbította, ami persze az olajtársaságok részvényeit is a mélybe lökte. Többségük 10-20 százalék közötti mértékben zuhant. Az egyik német portál szerint a tegnapi vérengzés után ma az alkalmi vételekre, akciós árakra vadászók (“Schnäppchenjäger”) napja jött el a tőzsdéken.

Az európai indexek ma 2-4 százalékkal emelkednek, a Stoxx 600 index pedig három százaléknál tart fél tizenegykor. Miután lényegében egész Olaszország karanténban van, az olasz tőzsde indexe tegnap különösen szenvedett, de ma szintén három százalékkal emelkedik. A főbb amerikai indexek határidős árai négy százalékos pluszt mutatnak, ez több mint a fele a tegnapi zuhanásnak. Ázsiában is pluszokat látunk.

Itthon a BUX index 2,6 százalékos emelkedésnél tart. A Mol és az OTP négy százalék körüli, a Richter és a Magyar Telekom egy százalék alatti emelkedést mutat. A forint a tegnapi gyengülés és a mai inflációs adat után kissé erősödik, 335,80 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Magához tért az olaj

A tegnap akkora fejfájást okozó olaj ma emelkedik, 7-8 százalékkal, de ez még mindig alacsony szintet jelent a múlt héthez képest (lásd a grafikont). A WTI így 33,50, a Brent 36,50 dollár körül jár. Tegnap 30 dollár alá is benézett a WTI, majd késő este 31 körül zárt.

Pedig az olajpiacról nem jött jó hír. Szaúd-Arábia a korábbvan bejelentettnél is jobban, 25 százalékkal, 12,3 millió hordóra készül emelni napi kitermelését áprilisban.

A WTI típusú olaj árfolyama egy hónapra (Tradingview.com)

2. Terjed a vírus Európában

A fontos híreknek se szeri, se száma. Olaszország mellett Spanyolországban is súlyosbodik a koronavírus-helyzet. Ma már 1200 esetet tartanak nyilván (31 halottal), 1-2 napja ez még csak 904 volt (és 25 halott). Németországban is romlanak egyelőre a számok. A piacokat az vigasztalja, hogy Ázsiából javuló statisztikák érkeznek, így reménykedni lehet abban, hogy lassan kontinensünkön is tetőzik a járvány. Másrészt a kormányok és jegybankok komoly beavatkozásokra készülnek a gazdaságban a járvány hatásainak csillapítására.

Az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint viszont alapvetően jó hírek jöttek a koronavírus kapcsán a világból. “Számos országban csökkent a megbetegedések száma. Azaz úgy tűnik, hogy mintha túl lennénk a nehezén” – kockáztatták meg.

3. Adócsökkentés jön

A kormányzati beavatkozásokra példát mutathat az USA. Itt még el sem terjedt igazán a vírus, máris felső szinten merült fel, hogy a gyengélkedő gazdaságot adócsökkentéssel kellene megsegíteni. A részletekről az elnök ma tart sajtótájékoztatót. Ennek nagy szerepe lehet az amerikai indexek mai határidős szárnyalásának, ami valószínűleg Európára is kihat.

4. Inflációs adatok itt és ott

A februári magyar inflációs adat évi 4,4 százalék, alacsonyabb, mint a januári 4,7, de elég magas. A maginfláció 4,1 százalékos, ez viszont 2012 óta nem látott érték. Kínában és a nagyvilágban is örülnek annak, hogy az országban az infláció a koronavírus ellenére is magas volt (5,2 százalék).

5. Alacsonyabb célár a Mol-ra

“A diverzifikáltabb Mol felülteljesített, 12 százalékot gyengült, míg az inkább a finomításban érdekelt lengyel PKN árfolyama stagnált – írta reggel a KBC Equitas. A HSBC 2500 forintról 2000 forintra vágta vissza a Mol részvényére vonatkozó célárát, tartási ajánlás mellett. Vételről tartásra módosította a Richter részvényére vonatkozó ajánlását ugyanez a külföldi elemzőház, viszont a 7000 forintos célárát továbbra is fenntartotta.

6. Nyílik az arany-ezüst olló, kötvények a csúcson

Annak ellenére, hogy vészterhes időkben mindkettő menekülő-eszköznek számít, az arany emelkedik, az ezüst esik ma, illetve az utóbbi napokban. Az arany-ezüst hányados, amely azt mutatja, hány uncia ezüstöt lehet venni egy uncia arany árából, a százhoz közelít, amire csak ritkán volt példa a legújabb kori történelemben. A jelenség oka lehet, hogy az ezüst nagy mértékben ipari fém is, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátások pedig rosszak.

A kötvénypiacon “vételi pánik” volt tegnap, felverték az árakat. Új történelmi mélypontra esett az amerikai és a német tíz éves hozam. Ma itt is szerény korrekció látható.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél