TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.

Hétfőn igazi vérfürdő volt az európai piacokon, a magyar tőzsde indexe, a BUX is 4 százalékkal gyengült. A nyitás után az amerikai piacokon is igen borús volt a kép, de a zárásra visszakapaszkodtak az árfolyamok. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 509,72 ponttal, 1,84 százalékkal, 27 147,70 pontra esett. Az S&P 500-as mutatója 37,44 ponttal, 1,13 százalékkal gyengült, és 3282,03 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 14,48 ponttal, 0,13 százalékkal csökkent, és 10 778,80 ponton zárt. Hétfőn az árupiaci termékek (olaj, arany) is jelentősen gyengült.

A hétfői mozgást a szakértők leginkább a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félelmekkel magyarázták. Több európai országban ugyanis jelentősen növekszik a fertőzöttek száma, és ezért néhány nagyvárosban komolyabb szigorításokat terveznek, sőt az Egyesült Királyságban az is felmerült, hogy a tavaszihoz hasonló szigorú korlátozásokat vezetnek be. Kedden reggel nem láttak napvilágot hasonló aggasztó hírek, de így is vannak piacmozgató információk.

Merre tovább, forint?

A forint kedden délelőtt a 363-as szint körül mozgott az euróval szemben, és a befektetők egyértelműen a jegybank döntését és a kommentárját várják. A piac kiemelten figyelheti, hogy az MNB kommunikációja hogyan reagál a vártnál magasabb inflációs adatokra. Drasztikus lépésre nem lehet számítani, de a jegybank időről időre elővesz olyan eszközöket, amit a kommunikációjuk szerint „finomhangolásra” használnak. Nincs egyébként könnyű helyzetben az MNB, hiszen ügyesen kell egyensúlyoznia az inflációs cél, a gazdasági növekedés és esetleg a forint stabilizálása között. A szakértők úgy látják, hogy a magyar fizetőeszköz könnyen tovább gyengülhet, a következő komolyabb ellenállás a 365-ö szint. Ha ezt is áttörné az euróval szemben, akkor vélhetőleg a korábbi történelmi mélypontot is célba veheti a forint. (Az MNB döntéséről és a jegybank tájékoztatójáról beszámolunk a délután folyamán.)

Korrigált a BUX, de tovább gyengélkedik az OTP

A BUX hétfői esésében kulcsszerep játszott az OTP-részvények 7,19 százalékos gyengülése. Kedden a tőzsdei mutató emelkedni tudott, de csak mérsékelt, fél és egy százalék közötti pluszban mozog a BUX. A Mol és a Richter, amely hétfőn 2-2 százalékkal gyengült, tudott kedden érdemben emelkedni, de az OTP papírjai csak stagnálnak.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Problémát jelent, hogy az elmúlt időszakban a magyar tőzsde alulteljesítő volt, a növekvő kockázatok közepette pedig nagyobb eladói nyomás alá került. Emellett egyedi történet, hogy a befektetők negatívnak ítélik meg a hitelmoratórium meghosszabbítását a bank szempontjából, ami vélhetőleg további veszteséget okoz majd az OTP-nek.

Az amerikai jegybank egyik vezetője is aggódik

Robert Kaplan amerikai jegybankár szerint a kamatot a jelenlegi szinten kell tartani 2023-ig, utána azonban szigorításra lehet szükség, amennyiben nem szeretnének egyesúlytalanságokat a pénzügyi rendszerben, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A döntéshozó szerint az amerikai gazdaságban 2022 végére, vagy 2023 elején elérik a teljes foglalkoztatottságot és az árstabilitást, és a jegybanknak elkötelezetten kell ragaszkodnia mandátumaihoz, ezt követően kamatot kell emelni. Ráadásul nehéz helyzetbe kerülhet a Fed, amennyiben az infláció még azelőtt fellendülne, hogy a munkaerőpiaci folyamatok stabilizálódnának.

Felfokozott várakozás a Tesla körül

Az már korábban ismert volt, hogy a Tesla szeptember 22-ére tűzte ki az éves rendes közgyűlését, azt követően tartják a Battery Day-t, vagyis Akkumulátor Napot. Az előzetes várakozások szerint az elektromobilitás jövőjében nagy jelentőséggel bíró bejelentést tesz az amerikai autógyártó. Emlékezetes, hogy a gyár legutóbbi bemutatóján Elon Musk az új pickup törhetetlennek mondott üvegét simán összetörte. Valószínűleg a készülő fejlesztésekkel most nem akarnak hasonló módon járni, és a cég ikonikus vezetője hétfőn a Twitteren már igyekezett hűteni a kedélyeket.

A legutóbbi bemutatón volt egy ki malőr (Forrás: Youtube videó) A legutóbbi bemutatón volt egy ki malőr (Forrás: Youtube videó)

Játékgyártót vett a Microsoft

Történelmi jelentőségű felvásárlásra készül a Microsoft, 7,5 milliárd dollárért szerezheti meg ugyanis a ZeniMax Mediát. A vállalat legismertebb egysége a Bethesda Softworks videojáték-kiadó. A vállalatnak olyan legandás játékok fűződnek a nevéhez, mint a Doom, az aktuális címek közül pedig a Fallout vagy a The Elder Scrolls - ezeket minden gamer ismeri. A Microsoft azzal indokolta az akvizíciót, hogy így a reményeik szerint sikerül még több előfizetőt bevonni az Xbox Game Pass rendszerébe.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél