TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.

Elsősorban a súlyosbodó járványhelyzettel és a bankszektorra nehezedő nyomással, valamint az amerikai mentőcsomag elmaradásával magyarázzák a tőzsdék mélyrepülését. Európában június 11-e óta nem volt ekkora zuhanás, és a Wall Street is hét hetes mélypontra került. A német DAX index az egyik nagy vesztes, négy és fél százalékkal zuhant le, 12 500 pont közelébe. A francia index 3,7, a londoni 3,4, a brüsszeli 4,2 százalékkal esett.

Az USA-ban az S&P 500 index 2,1, a Nasdaq 100-as 1,0, a Dow Jones Ipari Átlag 2,9 százalékos mínuszban van hat óra után, de voltak nemrég ennél lejjebb is. Varsóban 2,9, Budapesten viszont 4,1 százalék volt a vezető index zuhanása.

Durván leesett az OTP

Az OTP sokáig forgott 9500-9600 forint környékén, az egyik brókercég délelőtt már itt is túlzottnak találta a gyengülését. (Erről itt írtunk.) Estére azonban tovább romlott a helyzet, végül 7,2 százalékos gödörben, 9290 forinton búcsúzott. A Richter és a Mol két százalék körüli esést produkált, ezzel az olajcég 1599 forintig esett. A Magyar Telekom 0,8 százalékkal ment lejjebb. Nyertes részvény egyetlen egy sem volt Pesten.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A CIG Pannonia volt az egyik legnagyobb vesztes, 9,1 százalékos mélyrepüléssel. A forint is nagyot gyengült, 2,4 forinttal feljebb van az euró, 262,80 az ára. Komolyan erősödött viszont a dollár, ami nagyobb pánikban, válsághelyzetekben gyakori. Az euró/dollár 0,8 százalékkal süllyedt 1,1740-re.

Szenvednek az árupiacok

A dollárerősödés több árupiaci terméknek alaposan betett. Az arany három százalékkal 1903 dollárra, az ezüst közel tíz százalékkal 24,50 dollár környékére esett. Az olaj négy százalékos zuhanást produkál. Az olaj árába az is visz egy nagyfokú bizonytalanságot, hogy a szaúd-arábiai király állítólag nagyon beteg. Kérdés, az utódlása mennyire lenne zökkenőmentes.

Bankok. Gyanúban a HSBC. (Pixabay.com) Bankok. Gyanúban a HSBC. (Pixabay.com)

A Bitcoin mostanában gyakran együtt mozog a részvénypiaccal, ma négy százalékkal 10 400 dollár környékére süllyedt. Közben az ethereum nyolc százalékkal 340 dollárra esett le.

200 ezer ott, 400 ezer itt

A rossz hangulat egyik fő oka a járvány erősödése. Amerikában mindenütt megemlékeznek arról, hogy pár száz híján 200 000 az országban a koronavírus halottak száma. Ez több, mint amit pár hónappal ezelőtt októberre becsültek. Aggódnak a járvány miatt a németek is, az egészségügyi miniszter reformokat tervez. Lázambulanciákat készült kialakítani, ahová influenzával és koronavírussal egyaránt fordulhatnak az emberek.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig Magyarországon 400 ezer fertőzöttre számít, dupla annyira, mint amennyire a szakemberek.

Rosszkor jött az amerikai bíró halála

A tőzsdei áresésnek amerikai belpolitikai okai is vannak. Ruth Bader Ginsburg, a Legfelsőbb Bíróság vezetőjének halála átírhatja a hatalmi viszonyokat, újabb bizonytalanságot visz a közelgő elnökválasztásba. Máris felmerült, hogy Donald Trump ellen újabb felelősségre vonási eljárást (impeachement) kellene indítani.

Donald Trump a héten kinevezi a bíróság új elnökét, és azt mondta, valószínűleg nőt választ. A demokraták határozottan ellenzik új vezető kiválasztását a novemberi választások előtt. De a folyamat leállításához négy republikánus szenátor támogatására lenne szükségük, de még csak kettőé van meg. A Szenátusban ekörül folytatott csata csökkenti annak esélyét is, hogy bármilyen új gazdaságösztönző csomagot elfogadjanak – írta a Bloomberg.com.

Pedig a pénzügyminisztert és a jegybank elnökét is meghallgatásra rendelték be az amerikai törvényhozók, az amerikai média megfogalmazásában “meg fogják őket grillezni” (meg fogják izzasztani, kérdőre fogják vonni). A téma a gazdaságsegítő csomagok, stimulusok szükségessége.

Turbulenciákra felkészülni

A tőzsdéken aggódnak amiatt is, hogy ez az időszak, nevezetesen a szeptember, október rendszerint az év legviharosabb időszaka a tőzsdéken. Gyakran előfordultak jelentős zuhanások is. Ráadásul most közeledik november 3-a, amikor Amerikában elnökválasztás lesz.

A bizonytalanságot jelzi a VIX volatilitás-index is, amely az S&P 500 indexre kötött opciók árazását mutatja, és nagyot ugrott ma, 13 százalékkal. Európai párja, a VSTOXX index egyenesen robbant, 32 százalékkal ugrott meg. Mindez a piac nyugtalanságát, idegességét jelzi. Amiatt is aggódnak, hogy az S&P 500 már csak egy százalékra van attól, hogy hivatalosan is belépjen a korrekció fázisába. Ezt akkor szokták jelenteni, ha tíz százalékot esik valamelyik mutató a korábbi csúcsáról. (A medvepiac pedig legalább húsz százalékos esésnél kezdődik.)

Mi a baj a bankokkal?

A bankokkal az Egyesült Államokban elsősorban az a probléma, hogy egy újságíró-szervezet jelentése szerint a JP Morgan, a Deutsche Bank és az HSBC Holdings is azok között a bankok között van, amelyek jelentettek megfelelően bizonyos pénzmosás-gyanús tranzakciókat a hatóságoknak. Európában pedig amiatt is aggódnak, hogy az EKB nagyon laza politikája miatt a bankszektor nyereségessége tovább romlik.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
hírlevél