TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.

Szomorú a hétkezdet az európai tőzsdéken, a német index 2,9 százalékos mínusznál tart 11 órakor, Párizsban 2,7, Londonban 3,2 százalék a zuhanás. Az amerikai határidős indexek is másfél-két százalékos mínuszt mutatnak. A hazai BUX-index is két és fél százalékos, az európai átlaghoz hasonló zuhanást produkál.

Az OTP 3,9 százalékkal, 9620 forintra esett, a Richter 2,3, a Mol csak 0,6, a Magyar Telekom 0,4 százalékkal van lejjebb a péntek estinél. Gyengül a forint is, az euró pár fillérrel 363 alatt jár, 0,7 százalékkal vagy 2,5 forinttal a pénteki felett. Valamivel kisebb mértékben, de gyengül a lengyel zlotyi és a cseh korona is, fél százalék körül.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A dollár némileg erősödik, az euró/dollár 1,18 alá süllyedt. Ez rossz hatással van az árupiaci termékekre, esnek a nemesfémek, két százalék feletti mínuszban a kőolaj árfolyama. De jelentősebb mínuszban van a réz, a kávé és az amerikai földgáz ára is.

Hangulatindexek érkeznek

A GKI konjunktúra-indexe szeptemberben is csökkent, elsősorban a fogyasztói várakozások romlottak, az üzleti mutató stagnált. A héten egy sor hangulatindex érkezik Németországból, az EU-ból és az USA-ból is. A magyar kormány meghosszabbítja a hitelmoratóriumot, de csak a lakosság és a vállalatok egyes csoportjai számára.

Az OTP egy majálison Az OTP egy majálison

OTP-zuhanás, Mol-kötvények

Az OTP reggel még nagyobbat zuhant, 9400 forint is volt, amiről az Erste Befektetési Zrt. ezt írta:

Azt gondoljuk, hogy a hitelmoratórium hosszabbításának várható eredményhatása az OTP esetében nagy valószínűséggel a 12 milliárd forintot sem fogja elérni, ezért a nagy reggeli öntés indokolatlan. Igaz, az Európai Központi Bank várható további mennyiségi lazítása alacsony hozamkörnyezetet sugall, amire amúgy öntik a bankszektort az EU-ban, de nem annyira, mint az OTP-t. Vagyis túlzó a reggeli árfolyamzuhanás.

A Molnak sikerült 34,6 milliárd forint tőkét bevonnia kötvénykibocsátásból, ez 36,6 milliárd forint névértékű kötvényt jelent – jelentették be. De pont ennyire érkezett ajánlat, túljegyzés nem volt. Az átlaghozam 1,697 százalék, miközben a papír lejáratához legközelebbi HUF mid-swap kamatláb 1,635 százalék volt. (A felár a HUF swap-hoz képest 6 bázispont.)

Ismét betegednek az idősek

A rossz tőzsdei hangulat talán legfontosabb oka, hogy a járvány tovább terjed, és újabb biztonsági intézkedéseket vezetnek be, főleg Európában. A fertőzöttek száma megközelíti a 31 milliót, a halottaké az egymilliót globálisan. Magyarországon is romlik a járványhelyzet, a hétvégén ezer feletti egy napi pozitív tesztet is rögzítettek.

Zord őszre és télre figyelmeztet a növekvő Covid-19 esetek miatt Európában az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Szerintük a legfrissebb adatoknak ébresztőként kell szolgálnia mindannyiunk számára” – idézi a Bloomberg.com. A vírus újra elkezdett terjedni az idősebbek körében, bár pozitív, hogy amerikai kutatók szerint az orvosi ellátás fejlődése javítja a túlélés esélyét.

Új korlátozások várhatók a betegség londoni terjedésének megfékezésére. Az Egyesült Királyság vezető orvosa ma riasztást készül küldeni Boris Johnson miniszterelnöknek.

Megvan a megoldás a TikTok-problémára

Tovább körvonalazódott a hétvégén a TikTok-megoldás a KBC Equitas szerint.

Donald Trump rábólinthat a koncepcióra, miszerint TikTok Global néven egy új, amerikai székhelyű cég jön létre, amely a globális TikTokot üzemeltetheti. Az új cégben a kínai ByteDance 80 százalékos tulajdonos lenne, az Oracle 12,5, a Walmart pedig 7,5 százalékos kisebbségi részesedést szerezne a Bloomberg szerint. Az új céget 12 hónapon belül bevezethetik egy amerikai tőzsdére, ahol a ByteDance 60 milliárd dollár körüli piaci kapitalizációt szeretne elérni. Az alkalmazás betiltását egy héttel elhalasztották, vasárnapig.

Eközben egy amerikai bíróság is beleszólt az ügybe.

Egy kaliforniai bírósági ítélet szerint Donald Trump nem tilthatta meg elnöki rendeletével a hétvégétől a WeChat alkalmazás letöltését. Az alkalmazás az egyetlen kommunikációs csatornája nagyon sok, az USA-ban élő kínainak más kínaiakkal, ezzel szólásszabadságot sértene a tilalom. A WeChat mellett ez egyébként a TikTok-ra is vonatkozna, de abban az esetben egy hét haladékot egyébként is adott az USA a hétvégén írta az Erste Befektetési.

Nikola-botrány és Grenke-zuhanás

Lemondott a Nikola alapító főnöke, Trevor Milton a botrány miatt, amelyben egy shortolásra szakosodott cég nemrég intézményes csalással vádolta meg a vállalkozását. A részvény a tőzsdén kívüli kereskedésben (pre-market) 26 százalékkal zuhan. Németországban a Wirecard-botrány még el sem ült, ám most a Grenke nevű lízingcéget illetik csalási vádakkal és esélyes hasonló összeomlásra. A részvény újabb 11 százalékos mínuszban van.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
hírlevél