BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 10. 09:45

A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.

Vegyesen zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói: míg a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1,38, az S&P 500-as pedig 0,56 százalékkal csökkent, addig a Nasdaq Composite 0,53 százalékkal emelkedett. Halvány reménysugár, hogy a KBC Equitas szerint az S&P 500-as grafikonján egy úgynevezett aranykereszt rajzolódott ki, ami egy pozitív, árfolyamemelkedésre utaló technikai indikátor.

Az ellentétes mozgást az Equilor Befektetési Zrt. annak tudja be, hogy a járványgörbe az Egyesült Államok szinte minden területén emelkedik, mely a technológiai szektor felé hajtja a befektetőket. A techpapírok mellett még az élelmiszer-kiskereskedelmi cégek részvényei tudtak drágulni, viszont a turizmus és az olajszektor tőzsdei reprezentánsai gyengén szerepeltek.

A világ börzéi közül pénteken elsőként kinyitott ázsiai részvénypiacok viszont az amerikaiakkal szemben már egységesen mínuszban zártak. A legnagyobb mértékben, több mint 2 százalékkal a hongkongi esett, a sanghaji közel 2 százalékkal, míg a tokiói megúszta 1 százalék feletti bukóval. Az ausztrál tőzsde 0,77, a tajvani 0,98 százalékkal gyengült.

A rossz hangulat alól Európa sem tudta kivonni magát, valamennyi vezető részvényindex, a frankfurti DAX, a londoni FTSE-100 és a CAC-40 is fél-fél százalékkal körüli mínuszokkal nyitott. Mint ahogy a BUX is, miután az értékét leginkább meghatározó két blue chip közül a Mol papírja több mint 1, míg az OTP-é 0,7 százalékkal gyengült.

Az olajárak is beszakadtak, az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI hordónkénti jegyzése péntek kora délelőtt 1,7 százalékkal állt alacsonyabban, immár 39 dollár alatt, míg az északi-tengeri Brent típusúé 1,4 százalékkal csökkenve, 42 dollár alá ment. Ennek következtében a héten eddig összességében gyengült a folyékony arany árfolyama, s az, hogy Líbiában tegnap újraindult a termelés egy olajmezőn, szintén az árfolyamok csökkenése irányába mutatott. Így heti szinten egy mínuszos hét felé tart a WTI és a Brent is, ami idehaza azzal kecsegtet, hogy a mától 3, illetve 4 forinttal dráguló üzemanyagárak a jövő héten nem emelkednek tovább. 

Még az arany is gyengült

Ami az „igazi” aranyat illeti, még a globális feszültségek idején a befektetők menedékének bizonyuló sárga nemesfém jegyzése is képes volt lejjebb menni. Igaz, unciája (1 uncia=31,1035 gramm) még így is nyolc éve nem látott szinten, 1800 dollár felett cserél gazdát, s nagyon úgy tűnik, immár az egymást követő ötödik hetét zárhatja pluszban.

Az a hüvelykujjszabály azonban nem tört meg, hogy az arannyal szemben általában ellentétesen mozog az amerikai dollár: mind az euróval, mind az angol fonttal szemben erősödött.

A forint viszont gyengült a főbb devizákhoz képest csütörtök estétől péntek kora délelőttig, az euró 354 közelében állt, míg a dollár valamivel 314 felett.

Indul a gyorsjelentési szezon

A befektetők számára fontos hír, hogy ma elindul a második negyedéves gyorsjelentési szezon. Az első fecskék közül a Delta Airlines eredményét érdemes figyelni, az ugyanis a koronavírus-járvány által súlyosan érintett idegenforgalmi szektor állapotáról is friss információkkal szolgálhat. Mindenesetre a befektetők pesszimisták, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a cég részvényei csütörtökön 5 százalékkal lettek olcsóbbak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél