<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?

Pénteken is kitart az utóbbi napok jó hangulata a tőzsdéken, de kisebb intenzitású az emelkedés, mint eddig volt. A német index 0,2, a francia 0,4, a brit 0,2 százalékkal emelkedik, az amerikai határidős indexek azonban inkább már csak stagnálnak.

Alacsonyabb az euró inflációja

Európában tegnap a várakozásoknál kicsivel magasabb német inflációs adatot tettek közzé, a spanyol adat viszont alacsonyabb lett, pozitív meglepetést okozott. Ma a francia mutató is kissé magasabb lett a várakozásnál. Az egész eurózóna adata viszont a várt 7,1 százalék helyett csak 6,9 százalék.

Itthon a BUX index tegnap csúnyán alulteljesítő volt, ma viszont jócskán felülteljesít 1,4 százalékos emelkedésével. Az OTP 1,7, a Mol 2,6, a Richter 0,9, a Telekom 0,1 százalékkal ment fel eddig. Nyertes a Waberer’s és az Alteo három százalék körüli drágulással, míg esik a Rába, a Nyomda és a Masterplast.

Árfolyamok és grafikonok

A 380-at kerülgeti az euró

Ma sem tud nagyon elszakadni a 380-as szinttől az euró árfolyama, most 380,70 az ára, ami körülbelül egy forintos emelkedést jelent a tegnap esti állapothoz képest. De körülbelül ugyanott van, ahol tegnap délben volt. A dollár kissé erősödik, forintban a 350-es szint körül ingadozik.

Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az olaj fél százalék körüli mértékben esik, a hollandiai gázár viszont több mint négy százalékkal 45,5 euróra ment fel. Éves csúcson áll a kakaó tőzsdei ára.

Céláremelés a Richterre, jó nagy a növekedési potenciál

Céláremelést hajtott végre az RBC Capital elemzője a magyar gyógyszergyártóra, a korábbi 12 400 forintról 12 800-ra, vételi ajánlással – írja a KBC Equitas. A héten korábban már érkezett egy másik elemzőháztól is célármódosítás, akkor az HSBC elemzője lerontotta a Richterre adott célárát 9800 forintról 8600-ra. Emellett vétel helyett már csak tartást javasol a magyar részvénynél.

Az elemzői konszenzus 10 247 forintos célárat prognosztizál, ami továbbra is 40 százalék feletti potenciális felértékelődést jelentene.

Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?

Már 1700-an írtak alá egy, a generatív AI (mesterséges intelligencia) fejlesztésének ideiglenes leállítását követelő levelet. Köztük Elon Musk, Steve Wozniak és a technológiai ipar számos más neves személyisége. Legalább hat hónapos szünetet szeretnének “a GPT-4-nél erősebb AI-rendszerek betanításában” – olvasható a Future of Life Institute által közzétett levélben.

A levél szerint a generatív AI-rendszerek azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy túlszárnyalják az embereket, és téves vagy rosszindulatú félinformációkkal árasztják el a kommunikációs csatornákat. Az aláírók kitartanak amellett, hogy hosszú távúbb tervezésre és megfontolásra van szükség azzal kapcsolatban, hogyan és hol kellene alkalmazni a mesterséges intelligenciát.

Az ilyen modellek kifejlesztéséért folyó jelenlegi verseny vakmerő és veszélyes versenyfutás a nagy problémák felé.

Már megint egy (kettő, több) új akkumulátorgyár

Szinte hetente jelentenek be új akkumulátorgyárakat több kontinensen is. Most az a hír, hogy a Tesla akkumulátorgyárat szeretne építeni az Egyesült Államokban, amelynek alapja valószínűleg egy ellentmondásos megállapodás Kína domináns elektromosjármű-akkumulátor gyártójával, a CATL-el – írja a Bloomberg.

Az amerikai gyártó a napokban tárgyalt a CATL-t (Contemporary Amperex Technology) érintő tervekről a Fehér Házzal. A Tesla hasonló üzletet szeretne kötni, mint amilyet a Ford a múlt hónapban jelentett be a CATL-lel Michiganben, ami kiváltotta egyes törvényhozók haragját. A kínai vállalat lítiumvas-foszfát akkumulátorokat gyárt, ez a vegyület olcsóbb, mint a máshol használt nikkelalapú akkumulátorok.

Újra esik a bitcoin

Három százalékos mínuszban van a bitcoin 27 800 dollár környékén. Az ether jobban tartja magát, csak fél százalékkal ment le, de ezzel is kissé 1800 alá bukott. A piac egyik félelme, hogy a bankválság ellenére a Fed mégis kitart a kamatemelések tervezett üteme mellett. Ezen kívül az Egyesült Államokban számos szabályozói és törvényhozói ellenszél is éri a kriptodeviza-piacot.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Részvényt vagy államkötvényt érdemes most venni?

Részvényekkel foglalkozó elemzésekben gyakran hangoztatott érv, hogy a részvénypiac osztalékhozama éppen mennyivel vonzóbb vagy kevésbé vonzó annál, mint amennyit állampapírok, kötvények vásárlásával lehet keresni. Ezzel az érveléssel több probléma is van Móricz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója szerint.

Az 1980-as és 90-es éveket jellemző hatalmas bikapiac például olyan helyzetből indult, amikor a részvények osztalékhozama évi 5-7 százalékponttal elmaradt az állampapírok hozamától. Kinek jutott akkor eszébe részvényekbe fektetni?

A vállalatok nemcsak osztalék, hanem részvény-visszavásárlás formájában is juttathatnak vissza pénzt a tulajdonosaiknak, így nem érdemes önmagában csak az osztalékhozamot vizsgálni. Másrészt előfordul, hogy a vállalatok sok osztalékot is fizethetnének, mégsem teszik, mert jók a növekedési kilátások, de ehhez beruházásokra van szükség. Az alacsony osztalékhozam tehát akár jó jel is lehet. A vállalatok eladósodottsága is fontos szempont.

Nyereséges lett a Delta

A Delta Technologies Nyrt. rendhagyó üzleti évének első félévében az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5 százalékkal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be. A félévben 10,93 milliárd forint nettó árbevételt ért el az – immár a BUX-ban is jegyzett – rendszerintegrátor informatikai társaság.

Óriásbírság a SET Group-nak

Az MNB 105 millió forint bírságot szabott ki a SET Group Nyrt.-re rendkívüli a tájékoztatási kötelezettségre és a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. A tőzsdén jelenleg is felfüggesztett állapotban levő kibocsátónak záros határidőn belül a hiányzó pénzügyi jelentései pótlása érdekében is lépéseket kell tennie. Az MNB több témában a befektetők tájékoztatására kötelezte a kibocsátót és a megállapításai nyomán újabb feljelentést tesz – közölte a felügyelet szerepét betöltő jegybank.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a gáz ára - egy hónapja nem láttunk ilyen magas szintet
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 10:49
Egy nap alatt közel 19 százalékkal ment fel a nemzetközi elszámolásoknál használt TTF-típus jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG