TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.

Egy százalék körüli mínuszokban zártak szerdán a fontosabb európai tőzsdeindexek, és a New York-i piacok irányadó mutatói is lefele mozdultak. 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 98,76 ponttal, 0,35 százalékkal, 28 210,03 pontra esett. Az S&P 500-as mutatója 7,77 ponttal, 0,23 százalékkal esett, és 3 435,35 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 31,80 ponttal, 0,28 százalékkal esett, és 11 484,69 ponton zárt.

Csütörtökön az ázsiai tőzsdéken is kisebb gyengülés volt, az európai nyitás után pedig a német és a francia piacon is folytatódott a lejtmenet, mindkét tőzsdén bő fél százalék volt a mínusz. A magyar börze ehhez képest felülteljesítő, hiszen az irányadó mutatója a szerdai záróérték közelében áll. Igaz, a forgalom továbbra is nagyon visszafogott, bár ehhez most a háromnapos hétvége is hozzájárulhat. A vezető részvények a BUX indexhez hasonlóan a szerdai szint közelében állnak.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az MNB-re figyelhet a forint piaca

Ma tartja soron következő egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ami azzal váltott ki megkülönböztetett figyelmet, hogy az előző három alkalommal a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb, 0,75 százalékos kamatot hirdettek meg. Ugyanakkor a váratlan szeptemberi inflációs fordulat nyomán kizárható, hogy a mai aukción magasabb kamatot hirdetne az MNB, de az elemzők csökkentést sem várnak.

Nem tud erősödni a forint Nem tud erősödni a forint

Szeptemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,4 százalékra lassult az előző havi 3,9 százalékról. A jegybank által megkülönböztetetten figyelt indirekt adóktól szűrt maginfláció is 0,7 százalékponttal 3,5 százalékra csökkent. Virág Barnabás, az MNB alelnöke egy korábbi nyilatkozatában megerősítette, hogy a magyar jegybank az egyhetes betéti kamattal igyekszik ellensúlyozni a nemzetközi kockázatkerülést, amely feltörekvő piacok eszközeit, köztük a forintot is sújtja, és a legnagyobb kockázati tényező az inflációs kilátások szempontjából.

Az MNB a legutóbbi - október 20-i - kamatdöntésről kiadott közleményében megerősítette, hogy ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn.

Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy az elemzők szerint a jegybank mozgástere szűk, az inflációs adat miatt a betéti kamatemelés valószínűsége alacsony, ám a forint csupán egy lépésnyire van a történelmi mélypontjától, amely viszont nyomást helyez az MNB-re. A jegybanknak ugyan nincs árfolyamcélja, ám a gyenge forint veszélyezteti az inflációs célokat, így tartós lejtmenet esetén mégis valamilyen módon be kellene avatkozni az intézménynek, hogy megállítsák az esést.

Mi lesz az új amerikai fiskális programmal?

A tőzsdék mostani gyengülését a szakértők azzal magyarázzák, hogy a befektetők napok óta az újabb amerikai gazdasági segélycsomag bejelentését várták. Ez tükröződött az árfolyamokon is, az optimizmus uralta a piacokat, és az irányadó indexek felfele mentek. Úgy tűnik azonban, hogy a demokraták és a republikánusok nem tudnak dűlőre jutni, így egyre valószínűbb, hogy a közelgő elnökválasztás miatt a fikális csomag elfogadása jelentős csúszást szenved.

Donald Trump a Fehér Házban Washingtonban - kérdés, hogy meddig marad (Fotó: EPA/Oliver Contreras) Donald Trump a Fehér Házban Washingtonban - kérdés, hogy meddig marad (Fotó: EPA/Oliver Contreras)

Szerdán Donald Trump igyekezett eltolni magáról a felelősséget, és azzal vádolta a demokratákat, hogy képtelenek egészséges kompromisszumot kötni. Ezzel ellentétes információt közölt a Wall Street Journal, amely azt írta a demokraták vezetője, Nancy Pelosi hajlik a megegyezésre, de arra már csak az elnökválasztás után kerülhet sor.

Terjed a vírus, pesszimistábbak lettek a németek

A koronavírus Európában egyelőre ismét erőteljesen fertőz, ráadául a legerősebb gazdaságnak számító Németországban is folyamatosan romlik a helyzet. Az utóbbi 24 órában minden eddiginél több, 11 287 lelet volt pozitív, ami bő háromezerrel meghaladja a 7830 új igazolt fertőzéssel öt napja, előző héten szombaton beállított csúcsot. Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 392 049 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót Németországban.

Vélhetőleg a járványtól nem függetlenül a GfK piackutató csoport csütörtökön ismertetett előretekintő fogyasztói hangulatindexe novemberben mínusz 3,1 pontra esett vissza az októberi, felülvizsgált mínusz 1,7 pontról. Problémát jelent, hogy a fogyasztók körülbelül háromnegyede feltételezi jelenleg, hogy a koronavírus-járvány komoly vagy nagyon súlyos veszélyt jelent.

A vártnál jobb számokat közölt a Tesla

Az elektromos autózás úttörője a szerdai tőzsdezárást követően publikálta a harmadik negyedéves gyorsjelentését. Olyan történt, amit korábban nem láttunk, hiszen a vállalat immár az ötödik egymást követő negyedévben lett nyereséges, miközben a forgalma és a profitja is meghaladta az eredményvárakozásokat. A vállalat költségei ugyan nőttek, de ez annak tudható be, hogy Texasban és Németországban is új gyárak építésébe kezdtek.

Újabb vállalatok közlik a számaikat

A tengerentúlon csütörtökön ismertetik a heti munkanélküliségi adatokat, amelyek ugyan nem alakultak túl jól az elmúlt időszakban, ám a piacok érdemben nem reagáltak ezekre. Paradox módon egy rossz adat akár további emelkedést is generálhat, hiszen a befektetők könnyen lehet, hogy emiatt újabb gazdasági ösztönzőket remélnek majd.

A nagyvállalatok közül az AT&T, az American Airlines, a Coca-Cola és az Intel is csütörtökön ismerteti a negyedéves számait.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél