TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy friss elemzés szerint továbbra sem várható gyors megoldás Európa problémáira. Az év végén a kockázatosabb eszközök megint eladói nyomás alá kerülhetnek
A bankszektorban uralkodó nagyfokú nyugtalanság, a pénzügyi piacok visszaesése és a hitelválság továbbgyűrűzése mindenkiben 2008 őszét és a Lehman-csődöt idézi. A Raiffeisen elemzéseiben az a kiindulási pont, hogy a görög válság az elkövetkező hónapokban is meghatározó tényező marad – mondta Valentin Hofstätter, a Raiffeisen Bank International AG (RBI) elemzője. Az év végén a kockázatosabb eszközök megint eladói nyomás alá kerülhetnek, érdemes óvatosan nyúlni a részvényekhez.

 „A pénzügyi szektorban jól érzékelhető feszültségek, a romló globális hangulat és a görög hitelállomány elképzelhető átalakítása drasztikusan lefékezte a növekedést.” Hofstätter szerint ezért az euróövezetben még átmeneti GDP-csökkenések is bekövetkeznek majd, növekedésre csak 2012 második felében van esély.

„A feltörekvő piacok sem védettek a fejlett országok gazdasági aktivitásának visszaesésétől. Ezeken a piacokon is a GDP gyengülésére számítunk, még ha ennek mértéke meg sem közelíti az euróövezetben és az USA-ban várható csökkenést” – állítja Veronika Lammer elemző. „A magas kockázatkerülési hajlandóság és a negatív reálkamatlábak miatt az arany kilátásai továbbra is kedvezőek.”

Gyengülő gazdasági aktivitás az eurózónában

Az üzleti hangulatot mérő fő mutatók legutóbbi csökkenése és a hitelválság jelentette folyamatos tehertétel miatt a Raiffeisen Research elemzői az eurózóna gazdasági aktivitására vonatkozó kilátások drasztikus romlására számítanak. „Csak az idei év második felében mutatkozik majd meg teljes egészében, mennyire gyenge a gazdasági aktivitás, ugyanis akkorra várakozásaink szerint a legtöbb ország termelése visszaesést mutat majd. Ezért a 2011-es GDP-előrejelzésünket 1,6 százalékra módosítjuk” – mondja Hofstätter. Az elemző meglátása szerint a gazdaság lassulása – mely 2012-ben is érezteti majd hatását – a várható görög csőddel súlyosbítva bizonytalanságot eredményez majd. Emiatt 2012-re mindössze 0,2 százalékos GDP-növekedésre számít.

Az infláció továbbra is jól érzékelhető, valódi gondokat okoz az országok többségében. „A mindennapi fogyasztási cikkek, így az élelmiszer és az üzemanyag esetében erőteljesebb áremelkedés tapasztalható, a megnövekedett szállítási költségek és élelmiszerárak nem eredményezik más termékkategóriák hasonló mértékű áremelkedését” – magyarázza az RBI elemzője. Hofstätter mindössze 1,6 százalékos inflációt vár 2011-re.

Hitelválság az euróövezetben: a negyedik negyedévre várható a hitel következő részletének folyósítása Görögországnak

Hofstätter szerint az euróövezetben tapasztalható folyamatos, kontrollálhatatlan hanyatlás fő oka az, hogy nincs valóban hatásosnak tekinthető megoldás a hitelválságra. „Ha az EU politikusai nem képesek rövid időn belül meggyőző alternatívával előállni ezen a területen, nem lehet tartósan helyreállítani a bizalmat” – mondja a Raiffeisen Research szakértője. „Arra számítunk, hogy Görögország a negyedik negyedévben megkapja a hitel következő részletét, jóváhagyják számára a második mentőcsomagot, és megkezdődik tervbe vett adósságszolgálat-átalakítási programjának végrehajtása.” Addig azonban számos akadályt kell még leküzdeni, és valószínűleg még ennél is tovább tart a hitelválság hosszú távú megoldása körüli felhajtás, ezért Hofstätter szerint a piacokon továbbra is nagy lesz a bizonytalanság.

USA: 2011-re 1,7 százalékos GDP-növekedés várható

Az RBI elemzői 1,7 százalékra teszik az USA GDP-jének növekedését 2011-ben, a 2012-es kilátások azonban megint borúsak. „Figyelembe véve az államadósság-válság megoldási módozatait övező folyamatos vitát az euróövezetben, továbbá azt, hogy drámaian megnőtt a görög adósság további átütemezésének valószínűsége, indokoltnak látjuk a jövő évi GDP-előrejelzésünk módosítását 2 százalékról 1,5 százalékra” – közölte Hofstätter. „Kizárólag a közel 450 millió USD értékű, új gazdaságélénkítő program miatt nem csökkentettük még ennél is szigorúbban előrejelzéseinket.”

Az EKB véget vet a kamatemelési ciklusnak, és 1,5 százalékon tartja irányadó kamatát

A csökkenő inflációs és növekvő gazdasági kockázatok miatt a Raiffeisen Research elemzői arra számítanak, hogy az EKB véget vet a kamatemelési ciklusnak, és változatlan, 1,5 százalékos szinten tartja irányadó kamatát. Tekintve a görög hitelállomány tervbe vett átalakítását, a gazdasági aktivitás gyengülésének kockázata különösen nagy károkat okozhat, és tovább fokozhatja a bankközi piacon uralkodó ideges hangulatot. „Az EKB erre válaszul újra 1 százalékra csökkentheti irányadó kamatát” – jósolja Hofstätter.

2012 elejére 1,20 lehet EUR/USD árfolyam

„A jelenlegi bizonytalan helyzet miatt az EUR/USD árfolyam már most elérte a régi, decemberi előrejelzésünkben szereplő 1,35-ös értéket, de elképzelhető, hogy ez még mindig nem a mélypont. Ha bekövetkezik a görög adósság – szerintünk elkerülhetetlen – átalakítása, az euró 2012 elején 1,20-ra eshet vissza az USD-vel szemben” – magyarázza Hofstätter.

Valószínűtlen az 1,20 alatti EUR/CHF árfolyam

Mivel Svájcban jelenleg nem okoz gondot az infláció, az RBI elemzői abból indulnak ki, hogy az eurózóna hitelválságának súlyosbodása esetén a svájci jegybank (SNB) maga biztosítja a szükséges intervenciós likviditást, hogy magakadályozza az EUR/CHF árfolyam 1,20 alá csökkenését. Csak az euróövezetnek a svájci frank erőteljes likviditásnövekedésével párhuzamosan jelentkező „egzisztenciális” problémái veszélyeztethetnék a rögzített árfolyamot.

A német kötvény mint biztos menedék a befektetőknek

Az euróövezet kötvénypiacát is az államadósság témája határozza meg. „Jóllehet a német kötvények már recessziós szinten állnak, a továbbra is megoldatlan adósságprobléma miatt legalább 2012 közepéig még biztos befektetés formának tekinthetők” – értékelte a helyzetet Hofstätter. Görögország 2012 első negyedévében elképzelhető csődje esetén Hofstätter szerint a német kötvényhozamok átmenetileg új mélypontot érhetnek el.

Tovább esik a részvények és vállalati kötvények árfolyama

„Az átmeneti fellendülések ugyan a magas kockázatú befektetési eszközosztályoknak is kedveznek, a 2012 tavaszáig tartó időszakában mégis a részvények és vállalati kötvények árfolyamának folyamatos esése lesz a jellemző” – ígéri Lammer. Az elemző arra számít, hogy 2012-ben a vállalati nyereségek jelentősen csökkenése, valamint a 2012 közepéig várhatóan fennálló recesszív folyamatok kedvezőtlenül hatnak ezekre a befektetési formákra, attól függetlenül, hogy a piac már beárazott előrehaladott csökkenési trendeket. „Bőséges likviditási tartalékok, és a válság továbbterjedésének kockázatát csökkentő, meggyőző adósságszolgálat-átalakítási tervek 2012 folyamán kihozhatják a legfontosabb gazdasági mutatókat a recessziós hullámvölgyből. Ez olyan helyzetet teremthet, melyben a részvényekhez és vállalati kötvényekhez hasonló, kockázatosabb befektetési formák számára kedvező irányt vehet a trend” – magyarázta az elemző. Lammer abból a feltételezésből indul ki, hogy az elkövetkező hónapokban mind az euróövezet és az USA részvényei, mind az eurózónán kívüli országok részvényei nyomás alá kerülnek.

Bár a feltörekvő piacok gazdasága kedvezőbb képet mutat, itt is a növekedés lassulása várható, egyrészt a fejlett országokba irányuló export visszaesése, másrészt az egyes országokban megemelt kamatok miatt. „A részvénypiacok alakulása megfelelt a fejlett piacokénak, és valószínűleg jobban át tudják vészelni a várható eseményeket, köszönhetően a kismértékű eladósodottságnak és a kedvezőbb hosszú távú növekedési kilátásoknak. Korai lenne még azonban azt állítani, hogy minden rendben van” – állítja Lammer. A feltörekvő országok devizái a szélsőséges kockázatkerülés közepette nemrég olyan erős eladási nyomás alá kerültek, hogy ismét vonzóvá válhatnak a spekulatív befektetők számára.

Eszközallokáció: a magas kockázatú eszközosztályok alulsúlyozása

Lammer a magas kockázatú befektetési eszközosztályok alulsúlyozását javasolja, mert a negyedik negyedévben ezek ismét megsínylik a befektetők kockázatkerülő magatartását: „Javaslom egyrészről a részvények alulsúlyozását három százalékponttal, másrészről pedig a kockázatos kötvénykategóriák alulsúlyozását is. Ez a kombináció figyelembe veszi az egyes eszközosztályok olcsó értékeléseit, ugyanakkor az USD-ben fennálló befektetések és az államkötvények felülsúlyozásával tompítja a nagy volatilitást. A kockázatkerülés növekedése által jellemzett időszakokban az amerikai dollár erősödése jellemző az euróval szemben, ezért nyújt a felülsúlyozás jó védelmet az elfogadott részvénykockázat ellen” – mondja Lammer.

Az euróövezetben jelentkező hitelválságnak köszönhetően az arany 1 900 dolláros unciánkénti árával máris rekordot döntött. „Ez az óriási mértékű és gyors áremelkedés főként annak tudható be, hogy a befektetők a biztonságosabb befektetési formák felé menekülnek. A legutóbbi korrekció újabb lehetőséget kínál a befektetésre. A fundamentális elemzésre építő előrejelzési modellünk szerint az arany ára 2012 végéig 2200 USD-re emelkedhet” – mondja Lammer. A modell különösen nagy súlyt fektet a reálkamatlábakra, melyek az előrejelzés szerint negatívak maradnak. Makrogazdasági szempontból az arany áremelkedésének elengedhetetlen feltétele a reálkamat alacsony szintje és az USD kereskedelmileg súlyozott árfolyamának gyengülése. „Az amerikai jegybank bejelentése, miszerint hosszabb időn át nem várható kamatemelés, továbbá az euróövezetben a kamatcsökkenésre vonatkozó várakozások is azt a nézetünket támasztják alá, hogy az arany kilátásai tartósan kedvezőek maradnak” – fejtette ki Lammer.

Privátbankár

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
hírlevél