TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.

Gyönyörű emelkedéssel kezdték a hetet az európai tőzsdeindexek, aminek az egyik oka az volt, hogy jó hírek érkeztek a kínai gazdaságból. A kínai iparvállalatok eredményessége augusztusban a vártnál sokkal jobb volt. A német DAX 2,2, a francia CAC 1,6 százalékkal megy fel, 1,2 százalék az emelkedés Londonban. Az amerikai határidős indexek is optimizmust tükröznek egy százalék körüli emelkedéssel.

Varsóban 1,7 százalékkal megy fel az index, Budapesten 1,9 százaléknál tartunk. A magyar piacot a Mol 4,6 százalékos emelkedése húzza, ez 1631 forintos árfolyamot jelent. Az OTP 1,7, a Richter 0,4, az Opus 1,6 százalékos emelkedést ért el eddig, a Telekom stagnál.

Ezért ment fel a Mol

A forint kissé gyengül, 363,40 az euró, 40 fillérrel a péntek esti felett. A dollár gyengül, 1,1643 az euróval szembeni középárfolyam. Esik az arany és az ezüst, egy százalék körüli mértékben süllyed a kőolaj is. Felélénkült a kriptodeviza-piac, a Bitcoin ismét a 11 ezer dollárt ostromolja.

Mol-kút (fotó: Mol) Mol-kút (fotó: Mol)

A Mol Igazgatósága döntött maximum öt százaléknyi saját részvény megvásárlásának elindításáról – tették közzé. Ez 40,97 millió darabot jelent, a mai árfolyamon 66,8 milliárd forintot is érhet, aminek megvásárlására a felhatalmazás egy évre szól. Alighanem ez magyarázza a papír mai nagy ugrását.

Az újabb mentőcsomag ígérete

Továbbra is van esély a megállapodásra az amerikai pártok között a fiskális élénkítésről még a választások előtt – írta az Erste Befektetési Zrt.

Így nyilatkoztak a republikánus és a demokrata vezetők is. Utóbbiak képviselőházi vezetője, Nancy Pelosi szerint továbbra is van esély arra, hogy megegyezzenek a republikánusokkal egy újabb fiskális stimulusról. Szerinte pártja hamarosan előáll az újabb javaslattal, aminek 2400 milliárd dollár lehet a keretösszege. A republikánusok pedig már a múlt hét vége óta dolgoznak a korábbi tervek módosításán. Ennek örültek és örülnek a befektetők, ami emelkedést hozott pénteken az amerikai piacokon. A jó hangulat ma is kitart, sőt átterjedt az ázsiai és az európai piacokra is.

Trump adóügyei

Közben a New York Times megszerezte Trump és cégeinek adóbevallását, ami egyértelműen Biden malmára hajtja a vizet. Egyes években külföldön jóval több adót fizetett, mint az Egyesült Államokban, vagy lényegében egyáltalán nem fizetett adót otthon.

A Brexit-tárgyalások is kritikus időszakba érkeztek, ha nem történik sürgősen előrehaladás, nem lesz tartható az októberi határidő – írta a Bloomberg.com.

Benzin– és dízeltilalom Németországban?

A Ford, a Nissan és a BMW új elektromos modelleket mutattak be a hétvégén nyílt pekingi autókiállításon, amelyet szigorú járványügyi intézkedések mellett tartottak meg.

Marcus Söder bajor miniszterelnök pedig kijelentette, hogy támogat egy olyasféle határidőt, mint Kaliforniában, ahol 2035-től meg akarják tiltani a hagyományos üzemanyagú autók forgalomba hozatalát. (Pedig Bajorországban működik a BMW és az Audi központi egysége.) Persze ilyen rendelkezést nem tartományi, hanem szövetségi szinten kell szerinte meghozni. Addig is kedvezményekkel kéne szerinte a környezetbarát megoldások felé terelni a fogyasztókat.

Mi lesz veled, TikTok?

Nem fejeződött még be a tárgyalássorozat a ByteDance, a Walmart és az Oracle között az új TikTok Global céggel kapcsolatban – írta a KBC Equitas.

A Trump-kormányzat rendeletben tett utasítást az alkalmazás amerikai letöltésének betiltására, azonban egy amerikai szövetségi bíróság átmenetileg blokkolta az intézkedést. Novemberig azonban mindenképp be kell fejezni az ügyletet a három cég között, mivel akkor az alkalmazás teljes használata betiltásra kerülhet az Egyesült Államokban.

Fúziós hullám

Szintén jó hatással volt a mai tőzsdei hangulatra a kibontakozó vállalat egyesülési és felvásárlási hullám. Ezzel kapcsolatos hírek címszavakban:

  • Az ArcelorMittal 5,7 százalékkal emelkedik a Cleveland-Cliffs ajánlatának hatására.
  • A William Hill (WMH) 12 százalékkal esik a pénzeki 40 százalékos emelkedést követően, miután ajánlatot kapott az Apollo private equity-cégtől és a Caesars kaszinóóriástól.
  • A HSBC (HSBA) tíz százalékkal ugrott meg, mivel a kínai Ping An biztosító növelte benne levő részesedését.

Nem remekelt a Siemens Energy

A tőzsdére frissen bevezetett, a Siemens csoportról leválasztott Siemens Energy viszont eléggé lagymatagon kezdett, 22 euró körül, de 20 euró alá is benézett. A szakértők előzetesen a 24-30 euró közötti sávban várták.

A bevezetés egyébként úgy történt, hogy minden Siemens részvényes két részvénye után egy Siemens Energy-részvényt kapott a számláján jóváírva. Így a Siemens Energy 55 százalékát osztották ki a részvényesek között. További 35,1 százalék az anyavállalatnál maradt, 9,9 százalék pedig a Siemens nyugdíjalapjainál található. A cég mintegy 16 milliárd eurót ér a 22 eurós árfolyamon számolva – írta az N-tv.de.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél