<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tegnapi csúnya esés után ma is tart a tőzsdék lejtmenete, de késő délelőttre mérséklődött a veszteség Európában. A Gamestopnál felmerült, hogy nem minden zajlik törvényesen, ám a ragály addigra számos más, erősen shortolt részvényre átterjedt. Az EKB második verbális beavatkozása már nem hatott az euróra. A BUX jól bírja, a forint stabil.

Csúnya eséssel zártak tegnap a tőzsdék az USA-ban is, az S&P 500 index 2,6, a Nasdaq 100-as 2,8 százalékos mínuszt ért el. Ma az ázsiai és európai piacokon folytatódik a korrekció, többnyire egy és két százalék közötti mínuszban álltak reggel a fontosabb tőzsdemutatók. Az európai indexek egy hónapos mélypontjuk közelében voltak, de késő délelőttre a mínusz kissé mérséklődött.

Itthon a BUX index 0,6 százalékos mínuszban volt, valamivel jobban állt az európai átlagnál. Az OTP 0,8, a Mol és a Richter 0,4 százalékkal süllyedt. A forint alig változik, 360,10 az euró árfolyama.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Gyenge hónap a február

A rossz hangulat oka lehet, hogy az oltások lelassultak Európában, miután gondok vannak a szállítással. Rossz hír jött a német növekedésről, és döcög az amerikai gazdaságsegítő csomag elfogadása. De vannak kommentárok, amelyek szerint egyszerűen már bőven itt volt az ideje egy korrekciónak.

Bika és medve, az emelkedő és eső tőzsdei trend jelképei (Pixabay)
Bika és medve, az emelkedő és eső tőzsdei trend jelképei (Pixabay)

Azt is hozzátehetjük, hogy a február történelmileg eléggé sovány hónap szokott lenni a tőzsdéken (a szeptember és az augusztus után a harmadik leggyengébb). A befektetők az év végén-év elején már sok puskaporukat ellövik, februárra rendszerint kevés befektetni való marad. Mások nyereségadó-fizetésre kell fordítsanak nagy összegeket.

Hatalmas mennyiségű fontos gyorsjelentés érkezett

E hét közepe a legsűrűbb az amerikai gyorsjelentések szempontjából, igazi nagyágyúk tették közzé számaikat tegnap. Az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint a fontosabbak:

  • Felrobbant a Facebook bevétele, de a vezetőség figyelmeztetett, hogy még jelentős a bizonytalanság az idei évvel kapcsolatban.
  • Vegyes számok érkeztek a Teslától. A cég részvényei öt százalékot csökkentek a piaczárás utáni kereskedésben.
  • A várakozások felett alakult az Apple legutolsó negyedéve.
  • Csúnya gyorsjelentés jött a Boeing-től.
  • Az AT&T a vártnál nagyobb profitot jelentett.

Számokat közölt még a BMW, a Wizz Air, a ServiceNow is. Ma jön még többek között a Mastercard, a Visa, a McDonalds, az American Airlines, a Southwest Airlines mérlege.

Egy hosszabb korrekció kezdete?

Az Erste Befektetési Zrt. “komoly beleadásnak”, eladási hullámnak nevezi, ami szerdán az amerikai részvénypiacon történt.

Lehetséges okként emlegetik a járvány miatt elhunytak magas számát, vagy a hatalmas likviditásra rámutató GameStop lufit. De a valóság valószínűleg az, hogy most fogyott el a szufla az őrült rohanásban. De még van pénz, még nincs pénz-sivatag. A Fed tovább nyomtatja a pénzt kötvényvásárlásaival és elnöke azt is elmondta, hogy még nincs itt az ideje a pénz visszaszívásáról gondolkozni (tapering). Ugyanakkor akadozik a fiskális oldal pénzeső-gépezete. A tegnapi beleadások növekvő forgalom mellett alapvetően egy hosszabb korrekció kezdetét sugallják.

Gyengíteni próbálják az eurót

Már tegnap is azt írtuk, verbális intervencióval ér fel az EKB részéről az a nyilatkozat, hogy részletes elemzésnek vetik alá az euró dollárral szembeni erősödésének okát. Ez tegnap jelentősebb eurógyengülést, dollárerősödést okozott. Ma újabb hasonló hír jött, de ezúttal nem befolyásolta jelentősen az euró/dollárt (1,2110-nél).

Tovább vághat az EKB? Klaas Knot, az Európai Központi Bank tagja a Bloomberg TV-nek jelezte, hogy a betéti kamatláb módosítható írta az Equilor. Egy átfogó elemzés szerint -1 százalékon van az a szint, ahol a negatív mellékhatások meghaladják a gazdasági előnyöket. Kiszivárgott a múlt heti kamatdöntő ülésről, hogy hangsúlyozni akarják a piac felé a további kamatvágás lehetőségét, ezzel szeretnék megakadályozni az euró túlzott erősödését. A hírek hatására már öt bázispontos kamatvágást áraz a piac szeptemberig.

A GameStop-manipulációt a törvény bünteti?

Tegnap ismét kilőtt a GameStop árfolyama, és 135 százalékkal emelkedett a részvény (347,50-re, most tőzsdén kívül már csak 290). A rakétaszerű emelkedés amiatt is figyelemre méltó, hogy bevonult a fő sodrú médiába, sokszor a “Wall Street nagyágyúi kontra fiatal kisbefektetők” narratívával. Olyanoknak is  a sztori, feltűnt, akik nem is foglalkoznak tőzsdével.

A Gamestop-részvény árfolyama (Tradingview.com)
A Gamestop-részvény árfolyama (Tradingview.com)

A papír alapvetően a kényszerű shortzárások miatt lőhetett ki ennyire, de felmerült, hogy ennek előidézésére az árat kisbefektetői csoportok fórumokon (a Redditen) összebeszélve szándékosan hajtották fel. Az árfolyam-manipulációt viszont a törvény bünteti. Kérdés, mit lép majd az amerikai SEC tőzsdefelügyelet, de már érkezett is figyelmeztető nyilatkozat a hatóságok részéről. (“Aktívan monitorozzuk a piaci volatilitást.)

Intő példa a Vokswagen a GameStop-részvényeseknek

A KBC Equitas szerint:

Folytatódhat az extrém volatilitás több magas shortállománnyal rendelkező részvénynél is. A Gamestop mellett az AMC is például 300 százalékkal emelkedett, a befektetők az elmúlt időszakban rászálltak a hasonlóan magas shortállománnyal rendelkező részvényekre, annak reményében, hogy sikerül hasonló mozgásokat elérni mint a Gamestopnál. Ilyen részvény többek között a Sunpower, az Eastman Kodak, a Tanger, a Vir Bio, a Virgin Galactic. (…) Egy ilyen shortosok ellen irányuló mozgás után jelentősebb esések is be szoktak következni, ahogyan például a Volkswagen részvényénél is történt 2008-ban.

(További cikkünk a Tesláról és a Gamestop-ról)

Ütik a shortosokat Európában és Ausztráliában is

Úgy tűnik, az amerikai jelenség, amely során a nagy short-állományű részvényeket veszik a befektetők, hogy a shortzárási hullámból profitáljanak, elérte Európát is – írta a Bloomberg.com hírlevele.

Az Unibail-Rodamco-Westfield bevásárlóközpont-tulajdonos tegnap 20 százalékos pluszban fejezte be a napot, a Klepierre 22 százalékkal emelkedett. Short állományuk a közkézhányad 14, illetve 15 százalékát tette ki az IHS Markit szerint. A Pearson kiadó 14 százalékkal magasabban zárt. A Skybridge Capital alapítója, Anthony Scaramucci „a pénzügyi forradalom francia forradalmának” nevezte az egész világot elérő shortzárási hullámot. Ausztráliában is megfigyelhető volt a jelenség. Az új tagok özöne miatt lezárták a WallStreetBets fórumot, a Discord kommunikációs platform pedig teljes mértékben betiltotta a csoportot, arra hivatkozva, hogy nem tett a gyűlöletbeszéd ellen.

Jelentett a Tesla, Volkswagent előzött a Toyota

Az ázsiai piacnak köszönhetően a japán Toyota autógyártó jobban átvészelte a Corona-válságot, mint a Volkswagen, és öt év után először szorította le német riválisát csúcspozíciójából – írta a német N-Tv.de.

A Toyota bejelentette, hogy a globális értékesítése 2020-ban 11,3 százalékkal, 9,528 millió járműre csökkent. Ehhez képest a Volkswagen 15,2 százalékos csökkenést ért el, 9,305 millió járműre.

A Tesla elektromos autógyártó történetében először éves nyereséget könyvelhetett el.

Az utolsó negyedévben a nettó jövedelem 270 millió dollárra nőtt az előző év azonos időszakának 105 millió dollárjáról. A Tesla részvényenként 80 centet keresett kiigazítva. A konszolidált árbevétel 46 százalékkal, 10,7 milliárd dollárra nőtt. Az elemzők a részvényenkénti nyereséget 1,02 dollárra becsülték, 10,5 milliárd dolláros bevétel mellett.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10825 10725 11000 -1,59% 0 0 8 998 118 180 Ft 2023-01-31 17:07:24
MOL 2682 2658 2730 -0,74% 0 0 2 050 862 922 Ft 2023-01-31 17:11:45
MTELEKOM 382 370 384 +2,83% 0 0 335 482 259 Ft 2023-01-31 17:05:26
RICHTER 8110 7980 8145 +0,56% 0 0 3 887 641 950 Ft 2023-01-31 17:08:50
OPUS 127 127 131 -3,03% 0 0 28 946 057 Ft 2023-01-31 17:05:08
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rossz napja volt kedden is az OTP-nek
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 303,14 pontos, 0,66 százalékos csökkenéssel, 45 339,18 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Hamar magához tért a forint, hét szűk esztendő a magyar ingatlanpiacon?
Eidenpenz József | 2023. január 31. 12:25
A forint jól tartja magát, a tőzsdék kevésbé, a hazai részvények közül azonban már csak az OTP alulteljesítő. Hét szűk esztendőt jósol egy vagyonkezelő Magyarországon az ingatlanpiacon, miközben rossz hír érkezett az európai inflációról. Árháború jöhet az elektromosautó-piacon, a shortosok kiszállása okozhatta a bitcoin emelkedését.
Részvény / Deviza / Áru Elindult felfelé a gázár, de nem csak a hideg miatt
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 11:03
Irány újra a 60 euró?
Részvény / Deviza / Áru Alig jön már az orosz gáz, bezuhantak a szállítások
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 09:56
Történelmi mélyponton az Európába irányuló orosz gázexport.
Részvény / Deviza / Áru Nem ilyen forintárfolyamokról álmodoztunk az éjjel
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 07:36
Gyengüléssel nyitott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG