1p
Sokféle csúcson és hullámvölgyben volt a Budapesti Értéktőzsde az utóbbi 22 évben, válságok sorozata, 30 százalék feletti infláció, több éves stagnálás, csődbe menő és felvásárolt cégek hosszú listája, pár év alatt többszörösükre emelkedő részvényárfolyamok - minden volt. Akár háziasszony vesz OTP-t, akár egyetemista eurót, a hazai tőzsde ma is sokak számára mindennek a kezdete. A nagyvilágban pedig minden jól működő gazdaságban van egy jól működő tőzsde.

Az 1990 elején elfogadott értékpapír-törvény alapján 1990. június 19-én tartotta alakuló közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde. Előzményei voltak bőven, ugyanis már a nyolcvanas évek elejétől bocsátottak ki Magyarországon vállalatoknak, majd a lakosságnak kötvényeket, kezdetben állami garanciával, majd állami garancia nélkül. Olyan érdekes értékpapírokat lehetett akkor kapni, mint például a "Nagyrédei és Császári Mezőgazdasági Termelőszövetkezet kötvénye", vagy az "Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt - Állami Fejlesztési Bank" papírja.

Gittegyletek kötvénykereskedelemre

Hogy az ilyen kötvényeket a lakosság el is tudja adni, a bankok jegyeztek rájuk árat, eléggé mesterséges módszerek alapján, piactól elrugaszkodott módon, ami egyes befektetőknek jó, másoknak rossz volt. Később ezek a bankok összegyűltek, és először néha-néha, majd hetente egyszer tőzsdenapokat tartottak, ahol egymás között kereskedtek a felgyülemlett készletekkel. Sőt magánbefektetőknek is nyitottak termet, ahol ők is kereskedhettek egymás között, valahogy úgy, mint a bélyeg- vagy érmegyűjtők.

Az egyik első értékpapír.

Érdekesség, hogy az 1987-ben kötött Értékpapír-Kereskedelmi Megállapodás "még kerülte az akkori szocialista piacgazdaság hibrid viszonyai között rosszul hangzó 'tőzsde' kifejezést, helyette Magyarországi Értékpapír Információs és Kereskedelmi Centrum létrehozását tűzte ki célul" - írja a Tőzsdekompasz 1991. című könyv (Ádám Zsigmond és Korányi G. Tamás munkája).

Tőzsdeelnök és medveidomár

A tőzsde 1990. június 19-ei megalapítását és 1990. június 21-i felavatását is megelőzte egy egyfajta előtőzsde, ahol az értékpapír-kereskedők (brókerek) úgynevezett telefonos kereskedésében már forogtak például a Novotrade (ma Hunmining néven töredékértéken tengődik) és a Skála-Coop részvényei is.

 

Az első tőzsdeelnök Bokros Lajos, későbbi válságkezelő pénzügyminiszter lett, akit egy későbbi, a medvepiacról írt cikkéért medveidomárnak is neveztek egy időben. Az első ügyvezető igazgató pedig Hardy Ilona neves értékpapír-jogász volt (a további elnököket lásd a táblázatban). Az 1990-es megnyitó nagy hírveréssel, ünnepélyes külsőségek között zajlott, a köztársasági elnök és sok politikus, díszvendég jelenlétében. Az első hivatalosan is bevezetett részvény, az IBUSZ, amit azóta alacsony áron kivezettek, pedig meredek emelkedéssel segített a hangulat emelésében, főleg a berlini fal leomlásától mámoros, Kelet-Európában nagy üzleteket szimatoló külföldi befektetők vásárlásai miatt.

Hosszú vegetálás után hosszú menetelés

Mivel az első fecske ilyen szép nyarat csinált, a további részvénykibocsátásokért általában sorban álltak az emberek. Némelyik jól sült el, de elég sok volt a kudarc, és a sok veszteség, átverésélmény, a nemzetközi befektetők lelkesedésének csökkenése, a rendszerváltás utáni durva gazdasági mélyrepülés, a 20-30 százalékot is elérő infláció mind-mind hozzájárulhatott, hogy a tőzsde több évig inkább csak vegetált. A BUX index például 1991. januártól 1993. végéig alig-alig mozdult el. Azután 1993-végén-1994 elején a külföldi befektetők érdeklődésének élénkülése miatt megkezdődött a tőzsde történetének első, szédítő árfolyamemelkedése, amikor pár év alatt mintegy ötszörösére emelkedtek az árfolyamok a BUX index tanúsága szerint.

Az egyik első nagy lecke. Avagy nagy átverés.

Annak ellenére, hogy volt olyan idő a kilencvenes évek első felében, amikor a Budapesti Értéktőzsde látogatótermében és sajtószobájában az is eseménynek számított, ha egyáltalán kötés született valamire, és később a 2000-es évek kilátástalannak tűnő lassú lecsorgással, stagnálással indultak a dotkom-lufi kipukkadása után, a tőzsde csak ritkán volt unalmas. A kilencvenes évek nagy részében számos privatizációs részvényeladás, kárpótlási jegyes csere tarkította a képet, akkor is izgalmakat okozva, ha tőzsdén kívül zajlottak. Akkoriban vezették be a mai nagy favoritokat is (OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Egis, meg még amiket azóta kivezettek, mint például a Borsodchem).

Hanyas vagy? Akkor hány válságot éltél át?

Mindezt aztán vadkapitalizmusra emlékeztető jelenségek kísérték, mint egyetemisták hajnali bérsorbanállása, fél kézzel sorozatban elkövetett magánokirat-hamisítások (mint az általánossá vált "határozatos kárpótlási jegy", azaz az eredeti kárpótoltak biankó meghatalmazásaival együtt forgó kárpótlási jegyek gyakorlata), vagy a már nyitás előtt házon belül szinte teljesen el is kelt részvénycsomagok. Vagy a mai napig sem, és feltehetőleg már soha meg nem számolható teljes kibocsátott kárpótlásijegy-mennyiség, gyanús privatizációs tranzakciók vagy nem bizonyítható, de nyilvánvaló bennfentes ügyletek, különböző trükkökkel megtizedelt részvényesek, hogy csak párat említsünk.

Aztán az izgalmakat fokozta jó néhány csúnya válság, a rendszerváltás utáni, az argentin, az ázsiai, az orosz, a dotkom, majd az utóbbi évek válsága, amelyről azóta sem tudjuk biztosan, hogy V, W, U, L, vagy &, valami más alakú lesz, csak az valószínű, hogy még korántsincs vége. A kilencvenes évek végén-évezredünk elején a válságok és kisebb-nagyobb bűncselekmények nyomán tönkrement több mint egy tucatnyi brókercég, milliárdos tartozásokat hagyva maga után. A régi fiatal kezdő brókerek közül sok lett igazgató, cégtulajdonos, bankár, jegybankár, sőt miniszter és ki tudja, mi minden más. Néhányat meg lecsuktak, egyet géppisztollyal lőttek szitává, egy pedig öngyilkos lett.

Bevezették, kivezették, elvezették

Az első pár évben bevezetett tőzsdei cégek közül szinte egyik sincs velünk (vagy amelyik igen, mint a Konzum vagy a Novotrade-Hunmining, abból az alacsony forgalom és árfolyam miatt nem sok köszönet van). A hosszú évek során bevezetett többi társaság közül is rengeteg távozott, általában felvásárolták vagy csődbe ment, vagy legújabban disszidált, mint az idén a Fotex. Egy ősrégi poén szerint végülis nem történt semmi, csak néhány papírt bevezettek, néhányat kivezettek, néhány brókert pedig elvezettek. Ebben az évezredben nagy privatizációs kibocsátások és igazán tőkeerős magáncégek híján a friss részvények kínálata alacsony volt itthon, a korábbi nemzeti sport, a részvényjegyzés egyre inkább háttérbe szorult, de kitágult a világ. A hazai részvényeken edződött, pénzügyi kultúrát szerzett befektetők otthonról, karosszékből az interneten keresztül bármely kontinensen elveszíthetik vagy megduplázhatják ma már akár teljes vagyonukat, vagy annál egy kicsit többet is.

Nem nagyon szeretnek osztalékot fizetni.

De ha körülnézünk a világban, nem látunk olyan gazdaságilag fejlett országot, ahol ne lenne jól működő tőzsde, és a Budapesti Értéktőzsde ma is fontos lázmérője a Magyarországon zajló folyamatoknak (újabban leginkább a forint árfolyamával együtt). Ha pedig egy háziasszony - mert a háziasszonyok is tőzsdéznek néha -, vagy egy magyar fiatalember egyszer elkezd részvényt vásárolni, ma is leggyakrabban magyar részvényekkel kezdik. Ami szomorú, hogy a tőzsde, a tőzsdére bevezetett cégek súlya a gazdaságban nálunk meg sem közelíti a gazdaságilag fejlett országokét. Itt az igazán sikeres vállalatok többsége, tisztelet a kivételnek, óvakodik a nyilvánosság elé lépni.

Nem véletlen, hogy Katona Zsolt a tőzsdei kereskedési rendszer zökkenőmentes cseréje mellett egyik legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a gazdasági-politikai döntéshozókkal az eddigieknél szorosabb együttműködést tudjon kialakítani. A tőzsde új vezérigazgatója a Privátbankárnak adott interjúban nemrég elmondta: új kategóriákat vezetnek be, és hamarosan új vállalatok is érkezhetnek a parkettre. Szeretnének néhány állami mamutot is a BÉT-re csábítani.

A Budapesti Értéktőzsde a magyar tőzsde újraalapításának 22. évfordulója alkalmából ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött rendezvénysorozatot szervez 2012. június 21-én, és egy nap erejéig visszatér a korábbi, Vörösmarty téri tőzsdeterembe. Az eseményen bárki betekintést nyerhet a tőkepiac világába. A látogatók megtudhatják például, hogy miként működött a tőzsdei kereskedés az elektronikus kereskedési rendszerek térnyerése előtt, a múltra nosztalgiával visszatekintő befektetők, kereskedők, piaci szereplők pedig újra átélhetik régi emlékeiket. Részletek >>

 

Miből lesz a cserebogár?

 

 

 

 

Csőd.

 

Még több csőd. Emlékszel a reklámra?
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG