BUX
36 473.29
+0.47%
+171.00
OTP
10 960.00
+0.18%
+20.00
MOL
1 801.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 095.00
+0.57%
+40.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 16. 18:50

Alapvetően jó gazdasági adatok érkeztek ma, ennek ellenére esnek a tőzsdék, mert a befektetők attól félnek, hogy újabb visszaesés jön a közeljövőben. Az európai tőzsdék valamennyit ledolgoztak a napközben mutatott veszteségből, így a BUX is, a forint pedig gyengülésből nullába küzdötte magát. Nagyon nagy visszaesést szenvedett el az Opel anyavállalata, a PSA konszern, az eladások az első félévben alig több mint felét tették ki a tavalyi hasonló időszak eredményének.

A vezető amerikai tőzsdeindexek mínuszban vannak, az S&P 500 is visszaesett a tegnap elért sok hetes csúcsról, amit a koronavírus esetek további meredek emelkedésével magyaráznak. Megérkezett a legújabb amerikai munkaerő-piaci adat, amely 1,3 millió új munkanélküli kérelmet mutatott. Az adat valamivel rosszabb volt a vártnál. Továbbra is 32 millió amerikai van ráutalva az állami munkanélküli segélyre. Ugyanakkor az amerikai kiskereskedelmi eladások a várakozásoknál jobban emelkedtek.

A piaci szereplők állítólag attól tartanak, hogy a jó gazdasági adatok a múltról szólnak, de a közeljövőben a vírus erős terjedése miatt Amerikában romló gazdasági teljesítményre lehet számítani. Újabb feketeleves jöhet.

A bizonytalanság biztos

Az S&P 500 részvényindex 0,7, a Nasdaq Composite 1,3 százalékos esést mutat, a Dow Jones ipari átlag csak fél százalékkal süllyed. Európában is negatív volt a hangulat egész nap, a német DAX index 0,4, a francia 0,5 százalékkal ment le. Napközben azonban ennél lejjebb is voltak a mutatók.

Az EKB ülésén nem nem döntött úgy intézkedésekről, igaz, ezt nem is várták tőle. Elnöke, Christine Lagarde szerint a javuló májusi és júniusi gazdasági aktivitás ellenére továbbra is szükség van a laza monetáris politikára. Az eurózóna gazdasági kilátásai rendkívül bizonytalanok.

Visszaküzdötte magát a forint

Itthon a BUX index 0,4 százalékos csökkenéssel zárt, az OTP és a Mol egy százalék körüli esése és a Richter 0,8 százalékos emelkedése mellett. Állítólag folyik a harc a CIG Pannónia felvásárlásáért, a részvény újabb tíz százalékkal ugrott meg. A biztosító megszerzésére törekvő Opus két százalékkal esett. A Magyar Telekom a délelőtti nagyobb esést le dolgozva végül csak pár fillérrel ment lejjebb.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint a délelőtti gyengülés után stabilizálódott, a 353,3 forintos euró nem jelent változást tegnap estéhez képest. A nemesfémek stagnálnak, az olaj szolidan lefelé csorog. A bitcoin a tegnap este kitört Twitter-botrányban csak másodlagos szerepet játszott, a hackerek bitcoint próbáltak gyűjteni a megtévesztett felhasználóktól. A digitális fizetőeszköz árfolyama azóta csak egy százalékkal süllyedt, 9100 dollár környékére.

A New Yorki Értéktőzsde (Pixabay) A New Yorki Értéktőzsde (Pixabay)

Csúnya zuhanás az Opelnél

Reggel jó hírek jöttek Kínából, ahol a GDP év/év alapon 3,2 százalékkal emelkedett. Sokan elgondolkoztak azonban, hogy ezek a számok vajon megfelelnek e a valóságnak. Más adatok sötétebb képről árulkodnak, a kiskereskedelmi eladások például már öt hónapja csökkenést mutatnak – írta az N-Tv.de.

A koronavírus-válság miatt az Opel anyavállalata, a PSA konszern eladásai 2020 első felében 45,7 százalékkal zuhantak. Így körülbelül egymillió járművet adott el. Az Opel és a brit testvérmárka, a Vauxhall még nagyobb visszaesést volt kénytelen elszenvedni, 53,1 százalékkal 266 ezer járműre csökkentek eladásaik. Emlékeztetnek rá, hogy a pénz az olasz-amerikai Fiat-Chrysler csoporttal szeretne fuzionálni. A vállalatok összevonása után a Stellantis nevet veszik fel. A konszernhez tartoznak a Peugeot és a Citroen márkák is.

Aranybánya a nagybankoknak?

A Morgan Stanley is csatlakozik a Wall Street “aranylázát” meglovagoló cégekhez, rekordnyereséget ért el az értékpapír-kereskedésből. A fix kamatozású papírok kereskedéséből származó bevétel csaknem megháromszorozódott a válságban tapasztalható piaci ingadozások közepette. Az öt legnagyobb amerikai befektetési bank 33 milliárd dollár nyereséget ért el a kereskedési üzletágban – írta a Bloomberg.com.

“Meseszerűen teljesítenek a kötvénykereskedők” – fogalmazott az Erste Befektetési Zrt.

Rekord profitot, 3,2 milliárd dollárt ért el a Goldman Sachs a második negyedévben. Az egy részvényre jutó eredmény 2,04 dollár lett, messze felülmúlva az 1,14 dolláros várakozást és a tavalyi 1,23 dolláros EPS-t is. A kötvénykereskedési üzletág triplázott a tavalyi év azonos időszakához képest, részben a Fed kötvényprogramjainak hatására. A kiváló eredmény ellenére a részvény nem tudott emelkedni. Ennek oka, hogy a jó eredményt gyakorlatilag egyszerinek tekinthető körülmények okozták, másrészt a többi befektetési bank jó eredményét látva a piac már a Morgan Stanley-nek is megelőlegezte a kedvező számokat írta a brókercég.

Miután a Bank of America megnövelte céltartalékképzését, visszaeső, de a várakozásokat felülmúló nyereséget jelentett be a második negyedévre. A részvény hasonló okokból süllyedt, mint a Goldman Sachs-é, mintegy két százalékkal.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
hírlevél