Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.

Összefoglaló:

  • A MarketAxess egy profitábilis, kötvényekkel foglalkozó kereskedési platform, amely a kötvénypiaci likviditás erősítésére fókuszál.
  • Az átlagos kötvénypiaci kereskedési volumen növekedése éves szinten meghaladja a 15 százalékot.
  • Az ügyfélkör bővülése hatékonyságnövekedéshez vezet, így a vállalat egyre versenyképesebbé válhat.
  • A cég részvényeinek árfolyama túlteljesítette a piacot az elmúlt években, és nem mellesleg különösen jó teljesítményt mutatott a koronavírus okozta gazdasági válság alatt is.

Cégprofil:

A MarketAxess egy kötvényekre specializálódott elektronikus kereskedelmi platformot működtet, amivel a hagyományosan illikvid over-the-counter (OTC) piacot igyekszik megreformálni. A platform kommunikációs lehetőséget és fejlett elemző eszközöket biztosít felhasználói számára. A cég által szabadalmaztatott kereskedési technológiája lehetővé teszi az intézményi befektetőknek, hogy egyidejűleg versenyképes és végrehajtható ajánlatokat kérjenek vagy tegyenek a többi felhasználó számára, ezzel elősegítve a likviditást és hatékonyabb árazást a kötvénypiacokon.

Iparági áttekintés:

Ki ne hallott volna napjainkban a Robinhoodról, a Revolutról és egyéb olyan feltörekvő fintech cégekről, melyek számos befektetési lehetőséget kínálnak ügyfeleik számára minimális kereskedési költségek mellett? Az iparágat rohamos technológiai fejlődés és fokozottan növekvő ügyfélkör jellemzi. Azok a vállalatok, amelyek képesek innovatívak maradni és új, felhasználóbarát megoldásokkal előrukkolni, a jelenlegi piaci dinamikának köszönhetően jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek.

Amint azt az alábbi ábra mutatja, a MarketAxess által megcélzott vállalati kötvénypiacon a napi kereskedési volumen meghaladja a 60 milliárd dollárt, ami éves szinten több mint 16 billió dollárt jelent 270 kereskedési nappal számolva. A vállalat 2020 második negyedéves jelentéséből kiderül, hogy vezetői becslések szerint a piaci részesedés egy százalékos növekedése 33-39 millió dolláros (kb. 7 százalékos) árbevétel növekedést eredményezne.

A piaci részesedésének növekedésén túl az egyes feláras kötvénypiacok kereskedési volumenének emelkedése is bizakodásra adhat okot. Mint az a SIFMA riportjából kiderül, vállalati kötvényeknél az elmúlt évben 11,3 százalékos, míg az önkormányzati kötvényeknél 34,6 százalékos növekedést láthattunk 2020 első negyedévében év/év alapon. 

Cégelemzés:

Ameddig a korábban említett cégekhez hasonlóan az iparágban versenyző cégek zöme lakossági ügyfelekre és a részvénykereskedésre fókuszál, addig a MarketAxess az intézményi befektetőket és a kötvénypiacokat célozta meg. Ennek az egyedi fókusznak és a „blue ocean” stratégiának köszönhetően szinte egy új piacot teremtett magának egy egyébként igen kompetitív piacon.

A cég felhasználóbázisa magába foglal több mint 1700 intézményi befektetőt és brókercéget, akik a MarketAxess által könnyebben tudják lebonyolítani kötvény tranzakcióikat, az amerikai vállalati, amerikai állami, fejlődőországokbeli és európai kötvénypiacokon. Ez a felhasználóbázis 2014 óta évente átlagosan 10 százalékkal nőtt, aminek következtében a cég bevételei is folyamatosan nőttek.

Forrás: MarketAxess 2019 Annual Report Forrás: MarketAxess 2019 Annual Report

A korábbi 12 százalékos éves átlagos növekedési ütemmel szemben a cég bevételei 2019-ben 17 százalékkal ugrottak meg, amire rendkívül pozitívan reagált a befektetői közösség, ahogy a lentebbi grafikonok is mutatják.  Ez a szám 2020 első negyedévében 35,75 százalék volt, ami rendkívül jó eredmény, különösképpen akkor, ha figyelembe vesszük a koronavírus gazdasági hatásait.

A MarketAxess bevételeinek 90,7 százaléka kezelési költségekből tevődik össze, amit a kötvények vételi és eladási árfolyama közt ér el. A bevételei többi részét pedig pénzügyi információs és más kereskedési szolgáltatásokból keresi. Ezek a bevételek 83 százalékban az Egyesült Államokból, 16,5 százalékban az Egyesült Királyságból és 0,5 százalékban más országokból származik.

További erőssége a MarketAxessnek, hogy egy pénzügyileg egészséges és stabil vállalat. Az eszközeihez képest szinte elhanyagolható az adósságainak aránya mind rövid, mind hosszú távon. Emiatt a fizetésképtelenség esélye teljes mértékben elhanyagolható - sőt, prudens hitelfinanszírozás mellett a cég akár még javíthatja is a tőkemegtérülését, illetve elősegítheti az eredményei további növekedését.

Forrás: Simply Wall St. - MarketAxess HoldingsForrás: Simply Wall St. - MarketAxess Holdings

A biztató növekedési lehetőségek mellett a vállalat negyedéves rendszerességgel fizet osztalékot, amit eddig minden évben növelt. Míg 2009-ben 7 centet fizetett a cég részvényenként, mára több mint 60 centre emelkedett ez a szám. Ennek ellenére az egy részvényre jutó osztalék aránya nagyjából stagnált 0,4  és 1,5 százalék között (leszámítva egy extra kifizetést, amit a vállalat 2013-ban hajtott végre a részvényeseknek).

Forrás: Macrotrends, MarketAxess Holdings - 9 year dividend historyForrás: Macrotrends, MarketAxess Holdings - 9 year dividend history

Versenytárs-elemzés:

A MarketAxess koncepcióját tekintve szinte egyedülálló pozíciót foglal el a piacon. A jelenlegi status quo alapján olyan nagy kereskedőházak (dealerek) mint a J.P. Morgan és a Goldman Sachs uralják az over-the-counter (OTC) kötvénykereskedést. Ebben a rendszerben az intézményi befektetők Bloomberg terminálon keresztül állnak kapcsolatban a különböző kereskedőházakkal, és sokszor manuálisan és egyesével kérnek árajánlatot azokra kötvényekre, amit venni vagy eladni szeretnének. Ezzel szemben a Market Axess platformja a részvénypiacok tőzsdéjéhez hasonló rendszert teremtett, ahol a befektetők centralizáltan látják az elérhető kötvényeket, a likviditást és ártranszparenciát elősegítve. 

Technikai elemzés:

A MarketAxess árfolyama már az elmúlt években is túlteljesítette a piacot, a 2019-es bevételnövekedésnek köszönhetően azonban egy újabb lendületet vett a részvényár, amit még a 2020-as koronavírus okozta gazdasági válság sem tudott érdemben megrendíteni. Sőt, a kialakult recesszió alatt még élesebb növekedési pályát vett fel az árfolyam, amit a 2020-as év első negyedévében történt 35,75 százalékos bevételnövekedés idézett elő. Ezt a trendváltozást a 20 napos mozgóátlagnak az 50 napos mozgóátlag felé emelkedése is jól mutatja. 

Forrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time PriceForrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time Price

Forrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time PriceForrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time Price

Továbbá a befektetők magas elvárásai is tükröződnek az árfolyamon: A vállalat adózott nyereségére jutó árfolyamrátája (PE ráta) 84 körül mozog. Ez viszonylag magas érték, azonban a nemrégiben bekövetkezett bevétel- és profitnövekedés még nem mutatkozik meg teljesen az egy részvényre jutó adózott nyereségben (EPS), így az érték várhatóan kedvezőbb lesz a következő negyedéves eredmények publikálásával.

Forrás: Macrotrends - MarketAxess Holdings PE Ratio 2006-2020Forrás: Macrotrends - MarketAxess Holdings PE Ratio 2006-2020

Szerző: Gecse Balázs (partner), Szabó András (associate) - MFC Equity

A Stock Picking rovat előző részében a koronavírus egyik lehetséges nyertesét elemezték az MFC Equity szakértői - a cikk itt olvasható >>

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13875 13875 14275 -2,49% 0 0 6 855 629 395 Ft 2021-05-07 17:06:32
MOL 2198 2174 2232 +2,04% 0 0 4 472 524 862 Ft 2021-05-07 17:12:45
MTELEKOM 409 409 413 -0,37% 0 0 89 416 791 Ft 2021-05-07 17:05:29
RICHTER 8510 8510 8630 -0,76% 0 0 728 972 495 Ft 2021-05-07 17:05:02
OPUS 246 244 249 +0,20% 0 0 17 578 934 Ft 2021-05-07 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a hazai tőzsde – hogy alakultak az árfolyamok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 19:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,01 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 44 472,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?
Eidenpenz József | 2021. május 6. 15:49
Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kiiktatnák az oltások oltalmát, sokat várnak az OTP reggeli jelentésétől
Eidenpenz József | 2021. május 6. 12:13
Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és az OTP is erősödni tudott
MTI | 2021. május 5. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 106,52 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 44 142,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült túlélni a piacoknak Yellent, jól keres a Pfizer az oltásokon
Eidenpenz József | 2021. május 5. 12:34
Az amerikai pénzügyminiszter elszólta magát, szerepet tévesztett, vagy jól megtervezett kísérletet hajtott végre? – kérdezik a piacokon, amelyeket jól felkavart tegnap Janet Yellen. Mára azonban megérkezett a visszarendeződés, az indexek szépen emelkednek, a BUX is. A Pfizer növelte prognózisát, a palládium elérte a 3000 dollárt, a dogecoin pedig az elképesztő 80 milliárd dolláros kapitalizációt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Mol
MTI | 2021. május 4. 18:31
Pluszban fejezte be a napot a BUX.
hírlevél
depositphotos