<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.

Összefoglaló:

  • A MarketAxess egy profitábilis, kötvényekkel foglalkozó kereskedési platform, amely a kötvénypiaci likviditás erősítésére fókuszál.
  • Az átlagos kötvénypiaci kereskedési volumen növekedése éves szinten meghaladja a 15 százalékot.
  • Az ügyfélkör bővülése hatékonyságnövekedéshez vezet, így a vállalat egyre versenyképesebbé válhat.
  • A cég részvényeinek árfolyama túlteljesítette a piacot az elmúlt években, és nem mellesleg különösen jó teljesítményt mutatott a koronavírus okozta gazdasági válság alatt is.

Cégprofil:

A MarketAxess egy kötvényekre specializálódott elektronikus kereskedelmi platformot működtet, amivel a hagyományosan illikvid over-the-counter (OTC) piacot igyekszik megreformálni. A platform kommunikációs lehetőséget és fejlett elemző eszközöket biztosít felhasználói számára. A cég által szabadalmaztatott kereskedési technológiája lehetővé teszi az intézményi befektetőknek, hogy egyidejűleg versenyképes és végrehajtható ajánlatokat kérjenek vagy tegyenek a többi felhasználó számára, ezzel elősegítve a likviditást és hatékonyabb árazást a kötvénypiacokon.

Iparági áttekintés:

Ki ne hallott volna napjainkban a Robinhoodról, a Revolutról és egyéb olyan feltörekvő fintech cégekről, melyek számos befektetési lehetőséget kínálnak ügyfeleik számára minimális kereskedési költségek mellett? Az iparágat rohamos technológiai fejlődés és fokozottan növekvő ügyfélkör jellemzi. Azok a vállalatok, amelyek képesek innovatívak maradni és új, felhasználóbarát megoldásokkal előrukkolni, a jelenlegi piaci dinamikának köszönhetően jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek.

Amint azt az alábbi ábra mutatja, a MarketAxess által megcélzott vállalati kötvénypiacon a napi kereskedési volumen meghaladja a 60 milliárd dollárt, ami éves szinten több mint 16 billió dollárt jelent 270 kereskedési nappal számolva. A vállalat 2020 második negyedéves jelentéséből kiderül, hogy vezetői becslések szerint a piaci részesedés egy százalékos növekedése 33-39 millió dolláros (kb. 7 százalékos) árbevétel növekedést eredményezne.

A piaci részesedésének növekedésén túl az egyes feláras kötvénypiacok kereskedési volumenének emelkedése is bizakodásra adhat okot. Mint az a SIFMA riportjából kiderül, vállalati kötvényeknél az elmúlt évben 11,3 százalékos, míg az önkormányzati kötvényeknél 34,6 százalékos növekedést láthattunk 2020 első negyedévében év/év alapon. 

Cégelemzés:

Ameddig a korábban említett cégekhez hasonlóan az iparágban versenyző cégek zöme lakossági ügyfelekre és a részvénykereskedésre fókuszál, addig a MarketAxess az intézményi befektetőket és a kötvénypiacokat célozta meg. Ennek az egyedi fókusznak és a „blue ocean” stratégiának köszönhetően szinte egy új piacot teremtett magának egy egyébként igen kompetitív piacon.

A cég felhasználóbázisa magába foglal több mint 1700 intézményi befektetőt és brókercéget, akik a MarketAxess által könnyebben tudják lebonyolítani kötvény tranzakcióikat, az amerikai vállalati, amerikai állami, fejlődőországokbeli és európai kötvénypiacokon. Ez a felhasználóbázis 2014 óta évente átlagosan 10 százalékkal nőtt, aminek következtében a cég bevételei is folyamatosan nőttek.

Forrás: MarketAxess 2019 Annual Report Forrás: MarketAxess 2019 Annual Report

A korábbi 12 százalékos éves átlagos növekedési ütemmel szemben a cég bevételei 2019-ben 17 százalékkal ugrottak meg, amire rendkívül pozitívan reagált a befektetői közösség, ahogy a lentebbi grafikonok is mutatják.  Ez a szám 2020 első negyedévében 35,75 százalék volt, ami rendkívül jó eredmény, különösképpen akkor, ha figyelembe vesszük a koronavírus gazdasági hatásait.

A MarketAxess bevételeinek 90,7 százaléka kezelési költségekből tevődik össze, amit a kötvények vételi és eladási árfolyama közt ér el. A bevételei többi részét pedig pénzügyi információs és más kereskedési szolgáltatásokból keresi. Ezek a bevételek 83 százalékban az Egyesült Államokból, 16,5 százalékban az Egyesült Királyságból és 0,5 százalékban más országokból származik.

További erőssége a MarketAxessnek, hogy egy pénzügyileg egészséges és stabil vállalat. Az eszközeihez képest szinte elhanyagolható az adósságainak aránya mind rövid, mind hosszú távon. Emiatt a fizetésképtelenség esélye teljes mértékben elhanyagolható - sőt, prudens hitelfinanszírozás mellett a cég akár még javíthatja is a tőkemegtérülését, illetve elősegítheti az eredményei további növekedését.

Forrás: Simply Wall St. - MarketAxess HoldingsForrás: Simply Wall St. - MarketAxess Holdings

A biztató növekedési lehetőségek mellett a vállalat negyedéves rendszerességgel fizet osztalékot, amit eddig minden évben növelt. Míg 2009-ben 7 centet fizetett a cég részvényenként, mára több mint 60 centre emelkedett ez a szám. Ennek ellenére az egy részvényre jutó osztalék aránya nagyjából stagnált 0,4  és 1,5 százalék között (leszámítva egy extra kifizetést, amit a vállalat 2013-ban hajtott végre a részvényeseknek).

Forrás: Macrotrends, MarketAxess Holdings - 9 year dividend historyForrás: Macrotrends, MarketAxess Holdings - 9 year dividend history

Versenytárs-elemzés:

A MarketAxess koncepcióját tekintve szinte egyedülálló pozíciót foglal el a piacon. A jelenlegi status quo alapján olyan nagy kereskedőházak (dealerek) mint a J.P. Morgan és a Goldman Sachs uralják az over-the-counter (OTC) kötvénykereskedést. Ebben a rendszerben az intézményi befektetők Bloomberg terminálon keresztül állnak kapcsolatban a különböző kereskedőházakkal, és sokszor manuálisan és egyesével kérnek árajánlatot azokra kötvényekre, amit venni vagy eladni szeretnének. Ezzel szemben a Market Axess platformja a részvénypiacok tőzsdéjéhez hasonló rendszert teremtett, ahol a befektetők centralizáltan látják az elérhető kötvényeket, a likviditást és ártranszparenciát elősegítve. 

Technikai elemzés:

A MarketAxess árfolyama már az elmúlt években is túlteljesítette a piacot, a 2019-es bevételnövekedésnek köszönhetően azonban egy újabb lendületet vett a részvényár, amit még a 2020-as koronavírus okozta gazdasági válság sem tudott érdemben megrendíteni. Sőt, a kialakult recesszió alatt még élesebb növekedési pályát vett fel az árfolyam, amit a 2020-as év első negyedévében történt 35,75 százalékos bevételnövekedés idézett elő. Ezt a trendváltozást a 20 napos mozgóátlagnak az 50 napos mozgóátlag felé emelkedése is jól mutatja. 

Forrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time PriceForrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time Price

Forrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time PriceForrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time Price

Továbbá a befektetők magas elvárásai is tükröződnek az árfolyamon: A vállalat adózott nyereségére jutó árfolyamrátája (PE ráta) 84 körül mozog. Ez viszonylag magas érték, azonban a nemrégiben bekövetkezett bevétel- és profitnövekedés még nem mutatkozik meg teljesen az egy részvényre jutó adózott nyereségben (EPS), így az érték várhatóan kedvezőbb lesz a következő negyedéves eredmények publikálásával.

Forrás: Macrotrends - MarketAxess Holdings PE Ratio 2006-2020Forrás: Macrotrends - MarketAxess Holdings PE Ratio 2006-2020

Szerző: Gecse Balázs (partner), Szabó András (associate) - MFC Equity

A Stock Picking rovat előző részében a koronavírus egyik lehetséges nyertesét elemezték az MFC Equity szakértői - a cikk itt olvasható >>

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18800 18730 19100 -1,18% 18790 18800 1 853 413 345 Ft 2021-10-28 12:01:01
MOL 2688 2676 2730 -1,54% 2686 2688 924 516 230 Ft 2021-10-28 12:03:39
MTELEKOM 429 425 430 +1,06% 428 429 14 534 946 Ft 2021-10-28 12:00:26
RICHTER 8580 8580 8655 -0,35% 8580 8590 305 150 975 Ft 2021-10-28 12:03:53
OPUS 239 236 240 +0,42% 237 239 24 220 770 Ft 2021-10-28 11:53:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Miközben Orbán Viktorék a benzinárak befagyasztásán gondolkodnak, esnek a világpiaci gáz- és olajárak
Csabai Károly | 2021. október 28. 12:11
Putyin intézkedésére a gáz tőzsdei ára kétszámjeggyel esett, míg az olaj jegyzése az amerikai készletek váratlan duzzadására két százalékkal. A forint magához térni látszik, a BUX viszont esik.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsde 30 százalékát vinné tőzsdére az MNB, meg bankokat, biztosítókat is
Eidenpenz József | 2021. október 28. 10:18
Az MNB még novemberben ajánlást készít bankoknak, biztosítóknak, hogy részvényeiket vigyék tőzsdére. A tőzsde tőzsdére vitele is a legfontosabb célok közé tartozik, a jegybank a BÉT 30 százalékának megfelelő részvénycsomagot tervez piacra dobni. A Növekedési Kötvényprogram a jegybank mérlegszűkítése közepette sem szűnik meg – hangzott el a BÉT50 konferencián.
Részvény / Deviza / Áru Három nap alatt elkapkodták az AutoWallis részvényeit a magánszemélyek
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 07:21
Eredetileg november 9-éig tartott volna a jegyzés, de akkora volt az érdeklődés, hogy a lakosságnak felajánlott mennyiségre már szerda estig csaknem kétszer annyi jelentkezés érkezett. Az intézményi befektetők november 2-ától jelezhetik vételi szándékukat.
Részvény / Deviza / Áru Zakóztak a blue chipek Budapesten
MTI | 2021. október 27. 18:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 411,26 pontos, 0,75 százalékos csökkenéssel, 54 780,65 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Merre mehet a gáz ára? Újra beütött a bitcoin flash-crash
Eidenpenz József | 2021. október 27. 12:02
Megint gyengül kissé a forint, a részvénypiacokon enyhe korrekció van a tegnapi magasságok után. Sok függ az időjárástól, de évekig is magas maradhat a földgáz ára Európában. Egy órán belül több ezer dollárt esett a bitcoin árfolyama. Óriási cégek nagyszerű gyorsjelentései foglalkoztatják a befektetőket.
Részvény / Deviza / Áru A nyugat-európai tőzsdék alatt teljesítettünk
MTI | 2021. október 26. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,29 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel, 55 191,91 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Kit érdekelhet az új bitcoin-ETF? A családi ezüstbánya jobb az ezüstnél?
Eidenpenz József | 2021. október 26. 17:07
A napokban indult új amerikai bitcoin-ETF-et történelmi lépésnek tartják, de vajon kinek jó, van-e hasonló Európában? Az utóbbi egy-két év árupiaci fellendülését osztalékot is fizető, nyereséget termelő bányarészvényekkel érdemesebbnek látszik meglovagolni, mint magukkal az árucikkekkel. De a megfelelő cégek kiválasztása nehéz. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Megvan a billió dolláros Tesla, akkumulátor-fémekért ölik egymást a bányászok
Eidenpenz József | 2021. október 26. 12:08
A Tesla nagy ugrása komoly szerepet játszott a tegnapi új történelmi rekordokban, egy hatalmas megrendelés mellett más jó hírek is érkeztek a vállalatról. Ma is kitart a tőzsdék emelkedése, itthon az OTP húz és magas szinten ugyan, de stabilizálódott az euró/forint. Nagy harc folyik a jövőben is ígéretes fémekért a bányavállalatok között.
Részvény / Deviza / Áru Szakad a forint, esett a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 18:17
A magyar fizetőeszköz hétfőn újabb gyengülést követően korábbi történelmi mélypontja közelébe esett. Egyelőre nem látszik, hogy mi tudná megállítani a gyengülést?
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz a magyar inflációval? Miért nem drágul az arany ekkora pénzromlástól?
Eidenpenz József | 2021. október 25. 12:10
Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos