BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 15. 17:01

Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.

Összefoglaló:

  • A MarketAxess egy profitábilis, kötvényekkel foglalkozó kereskedési platform, amely a kötvénypiaci likviditás erősítésére fókuszál.
  • Az átlagos kötvénypiaci kereskedési volumen növekedése éves szinten meghaladja a 15 százalékot.
  • Az ügyfélkör bővülése hatékonyságnövekedéshez vezet, így a vállalat egyre versenyképesebbé válhat.
  • A cég részvényeinek árfolyama túlteljesítette a piacot az elmúlt években, és nem mellesleg különösen jó teljesítményt mutatott a koronavírus okozta gazdasági válság alatt is.

Cégprofil:

A MarketAxess egy kötvényekre specializálódott elektronikus kereskedelmi platformot működtet, amivel a hagyományosan illikvid over-the-counter (OTC) piacot igyekszik megreformálni. A platform kommunikációs lehetőséget és fejlett elemző eszközöket biztosít felhasználói számára. A cég által szabadalmaztatott kereskedési technológiája lehetővé teszi az intézményi befektetőknek, hogy egyidejűleg versenyképes és végrehajtható ajánlatokat kérjenek vagy tegyenek a többi felhasználó számára, ezzel elősegítve a likviditást és hatékonyabb árazást a kötvénypiacokon.

Iparági áttekintés:

Ki ne hallott volna napjainkban a Robinhoodról, a Revolutról és egyéb olyan feltörekvő fintech cégekről, melyek számos befektetési lehetőséget kínálnak ügyfeleik számára minimális kereskedési költségek mellett? Az iparágat rohamos technológiai fejlődés és fokozottan növekvő ügyfélkör jellemzi. Azok a vállalatok, amelyek képesek innovatívak maradni és új, felhasználóbarát megoldásokkal előrukkolni, a jelenlegi piaci dinamikának köszönhetően jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek.

Amint azt az alábbi ábra mutatja, a MarketAxess által megcélzott vállalati kötvénypiacon a napi kereskedési volumen meghaladja a 60 milliárd dollárt, ami éves szinten több mint 16 billió dollárt jelent 270 kereskedési nappal számolva. A vállalat 2020 második negyedéves jelentéséből kiderül, hogy vezetői becslések szerint a piaci részesedés egy százalékos növekedése 33-39 millió dolláros (kb. 7 százalékos) árbevétel növekedést eredményezne.

A piaci részesedésének növekedésén túl az egyes feláras kötvénypiacok kereskedési volumenének emelkedése is bizakodásra adhat okot. Mint az a SIFMA riportjából kiderül, vállalati kötvényeknél az elmúlt évben 11,3 százalékos, míg az önkormányzati kötvényeknél 34,6 százalékos növekedést láthattunk 2020 első negyedévében év/év alapon. 

Cégelemzés:

Ameddig a korábban említett cégekhez hasonlóan az iparágban versenyző cégek zöme lakossági ügyfelekre és a részvénykereskedésre fókuszál, addig a MarketAxess az intézményi befektetőket és a kötvénypiacokat célozta meg. Ennek az egyedi fókusznak és a „blue ocean” stratégiának köszönhetően szinte egy új piacot teremtett magának egy egyébként igen kompetitív piacon.

A cég felhasználóbázisa magába foglal több mint 1700 intézményi befektetőt és brókercéget, akik a MarketAxess által könnyebben tudják lebonyolítani kötvény tranzakcióikat, az amerikai vállalati, amerikai állami, fejlődőországokbeli és európai kötvénypiacokon. Ez a felhasználóbázis 2014 óta évente átlagosan 10 százalékkal nőtt, aminek következtében a cég bevételei is folyamatosan nőttek.

Forrás: MarketAxess 2019 Annual Report Forrás: MarketAxess 2019 Annual Report

A korábbi 12 százalékos éves átlagos növekedési ütemmel szemben a cég bevételei 2019-ben 17 százalékkal ugrottak meg, amire rendkívül pozitívan reagált a befektetői közösség, ahogy a lentebbi grafikonok is mutatják.  Ez a szám 2020 első negyedévében 35,75 százalék volt, ami rendkívül jó eredmény, különösképpen akkor, ha figyelembe vesszük a koronavírus gazdasági hatásait.

A MarketAxess bevételeinek 90,7 százaléka kezelési költségekből tevődik össze, amit a kötvények vételi és eladási árfolyama közt ér el. A bevételei többi részét pedig pénzügyi információs és más kereskedési szolgáltatásokból keresi. Ezek a bevételek 83 százalékban az Egyesült Államokból, 16,5 százalékban az Egyesült Királyságból és 0,5 százalékban más országokból származik.

További erőssége a MarketAxessnek, hogy egy pénzügyileg egészséges és stabil vállalat. Az eszközeihez képest szinte elhanyagolható az adósságainak aránya mind rövid, mind hosszú távon. Emiatt a fizetésképtelenség esélye teljes mértékben elhanyagolható - sőt, prudens hitelfinanszírozás mellett a cég akár még javíthatja is a tőkemegtérülését, illetve elősegítheti az eredményei további növekedését.

Forrás: Simply Wall St. - MarketAxess Holdings Forrás: Simply Wall St. - MarketAxess Holdings

A biztató növekedési lehetőségek mellett a vállalat negyedéves rendszerességgel fizet osztalékot, amit eddig minden évben növelt. Míg 2009-ben 7 centet fizetett a cég részvényenként, mára több mint 60 centre emelkedett ez a szám. Ennek ellenére az egy részvényre jutó osztalék aránya nagyjából stagnált 0,4  és 1,5 százalék között (leszámítva egy extra kifizetést, amit a vállalat 2013-ban hajtott végre a részvényeseknek).

Forrás: Macrotrends, MarketAxess Holdings - 9 year dividend history Forrás: Macrotrends, MarketAxess Holdings - 9 year dividend history

Versenytárs-elemzés:

A MarketAxess koncepcióját tekintve szinte egyedülálló pozíciót foglal el a piacon. A jelenlegi status quo alapján olyan nagy kereskedőházak (dealerek) mint a J.P. Morgan és a Goldman Sachs uralják az over-the-counter (OTC) kötvénykereskedést. Ebben a rendszerben az intézményi befektetők Bloomberg terminálon keresztül állnak kapcsolatban a különböző kereskedőházakkal, és sokszor manuálisan és egyesével kérnek árajánlatot azokra kötvényekre, amit venni vagy eladni szeretnének. Ezzel szemben a Market Axess platformja a részvénypiacok tőzsdéjéhez hasonló rendszert teremtett, ahol a befektetők centralizáltan látják az elérhető kötvényeket, a likviditást és ártranszparenciát elősegítve. 

Technikai elemzés:

A MarketAxess árfolyama már az elmúlt években is túlteljesítette a piacot, a 2019-es bevételnövekedésnek köszönhetően azonban egy újabb lendületet vett a részvényár, amit még a 2020-as koronavírus okozta gazdasági válság sem tudott érdemben megrendíteni. Sőt, a kialakult recesszió alatt még élesebb növekedési pályát vett fel az árfolyam, amit a 2020-as év első negyedévében történt 35,75 százalékos bevételnövekedés idézett elő. Ezt a trendváltozást a 20 napos mozgóátlagnak az 50 napos mozgóátlag felé emelkedése is jól mutatja. 

Forrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time Price Forrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time Price

Forrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time Price Forrás: Yahoo Finance - MarketAxess Holdings Inc. (MKTX) Real Time Price

Továbbá a befektetők magas elvárásai is tükröződnek az árfolyamon: A vállalat adózott nyereségére jutó árfolyamrátája (PE ráta) 84 körül mozog. Ez viszonylag magas érték, azonban a nemrégiben bekövetkezett bevétel- és profitnövekedés még nem mutatkozik meg teljesen az egy részvényre jutó adózott nyereségben (EPS), így az érték várhatóan kedvezőbb lesz a következő negyedéves eredmények publikálásával.

Forrás: Macrotrends - MarketAxess Holdings PE Ratio 2006-2020 Forrás: Macrotrends - MarketAxess Holdings PE Ratio 2006-2020

Szerző: Gecse Balázs (partner), Szabó András (associate) - MFC Equity

A Stock Picking rovat előző részében a koronavírus egyik lehetséges nyertesét elemezték az MFC Equity szakértői - a cikk itt olvasható >>

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Friss
hírlevél