<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Kínában tovább ütik a techcégeket, most az online játékokat nevezte drognak az állami média egy olyan cikkel, amit pár óra után el is tüntettek - ezzel ismét mélyrepülésbe taszították az árfolyamokat. Budapesten a befektetők értékelik a Richter kiváló gyorsjelentését is, és a Molnak is megelőlegezik a bizalmat. A forint fontos szintet törhet át, a delta variáns miatti aggodalom miatt esik az olajár. Délelőtt piaci körkép.

Újabb csapás a kínai techszektorra: most az online játékipart ütötték meg

A kínai technológiai részvények olyan pocsék hónapot zártak, amire a 2008-as globális pénzügyi válság óta nem volt példa. A kínai hatóságok ugyanis valósággal rászálltak a techcégekre (a nemzetközi szaksajtó "szabályozói támadást" emleget) - megkérdőjelezik például, hogy a cégek megfelelően kezelik-e a felhasználóik adatait, különösen akkor, ha tengeren túli szolgáltatásokat is nyújtanak. A mostani szabályozói roham érinti a különböző autómegosztókat és közösségiközlekedés-szolgáltatókat, a webshopokat és kereskedelmi cégeket, oktatásszervezőket, különböző médiacégeket is. Az elmúlt napokban a helyzet kicsit megnyugodni látszott - de aztán a kínai állami médiában megjelent egy cikk, ami újabb zuhanást hozott a techcégek egyik szegmensében.

A mostani "áldozat" a játékipar: az említett cikk ugyanis a világszerte dollármilliárdos piacot jelentő online játékok világát "spirituális ópiumnak" nevezte - utalva ezzel a fiatalok körében egyre terjedő játékfüggőségre. Az online játékok piacán csak az első negyedévben 6 milliárd dollárt kereső kínai Tencent részvényei azonnal 10 százalékos zuhanást produkáltak, ahogy a szektor más szereplői is. Ha ugyanis a kínai állami média szerint káros szenvedély az online játék, akkor abból előbb-utóbb a szektor szereplői számára erősen kedvezőtlen szabályozási folyamatok lesznek.

Teljes átszellemülés vagy a spirituális ópium hatása? Jelmezbe öltözött kínai fiatal videójátékozik a kínai nemzetközi képregény- és játék-expón 2021. július 16-án Sanghajban, amelyen többek között a Tencent is kiállítóként szerepelt. A fiatalok napi játékidejét tovább fogják korlátozni az országban. Fotó: EPA / Alex PlavevskiTeljes átszellemülés vagy a spirituális ópium hatása? Jelmezbe öltözött kínai fiatal videójátékozik a kínai nemzetközi képregény- és játék-expón 2021. július 16-án Sanghajban, amelyen többek között a Tencent is kiállítóként szerepelt. A fiatalok napi játékidejét tovább fogják korlátozni az országban. Fotó: EPA / Alex Plavevski

A Tencent azonnal be is jelentette, hogy új intézkedéseket mutatott be az "érintett hatóságoknak" azzal kapcsolatban, hogyan kívánják a jövőben védeni a kiskorúakat. Másfél óráról 1 órára csökkentik a kiskorúak számára elérhető napi játékidőt hétköznapokon, és 3 óráról 2 órára hétvégéken és ünnepnapokon; 12 év alattiak nem költhetnek valódi pénzt a játékokban és jobban odafigyelnek arra, hogy kiszűrjék a felnőtt regisztrációval játszó kiskorúakat. A Tencent a teljes iparági szabályozásra adott javaslatokat, amelyek között az is szerepel, hogy fontolják meg a 12 év alattiak teljes kizárását az online játékok világából.

A helyi idő szerint kedd reggel a kínai állami médiában megjelent cikk egyébként nem említette név szerint a Tencentet, de úgy fogalmazott: az online játékok világa egy százmilliárd dollárokat érő spirituális ópiummá nőtte ki magát, pedig - ahogy egy szakértő fogalmazott - egyetlen iparág sem fejlődhetne azon az áron, hogy közben tönkretesz egy egész generációt. Névtelen diákokat is idéztek, akik szerint osztálytársaik naponta 8 órát is eltöltenek a Tencent által kiadott Honor of Kings játékkal - szerintük az "új típusú elektronikus drog" rohamtempóban terjed. Délután aztán a cikk úgy ahogy van, el is tűnt az internetről - a Tencent is visszanyert valamennyit a zuhanás után, a hongkongi tőzsdén 10 helyett már "csak" 6 százalékos volt eddigre a napi mínusz.

A Tencent legutóbbi kereskedési napja - forrás: GoogleA Tencent legutóbbi kereskedési napja - forrás: Google

A Richter jól teljesít, bíznak a befektetők a pénteken jelentő Molban is

Budapesten két bluechip van most fókuszban: a Mol pénteken teszi közzé féléves gyorsjelentését, a Richter pedig már ma hajnalban nyilvánosságra is hozta a friss eredményeit. A gyógyszeripari vállalat minden fontos mutatóban túlteljesítette az elemzői várakozásokat. Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója a mai sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint arról beszélt: a Richter öt százalék körüli csoportszintű árbevétel-növekedést vár idén euróban kifejezve. A második negyedéves árbevétel rekordot jelent, amely 13,6 százalékkal nőtt, és 155,9 milliárd forint lett.

A második negyedévben a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 28,6 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 11,1 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakinál.

Az első félévben közel 300 milliárd forint árbevételt ért el a vállalat, 6,5 százalékos növekedéssel. A gyógyszergyártási szegmens a konszolidált árbevétel több mint 80 százalékát teszi ki. Számos lépést tettek a magas hozzáadott értékű portfólió elérése érdekében, a kiemelt termékek döntő többségének árbevétele emelkedett.

A vezérigazgató beszélt arról is: nem feltételezik a várakozásaikban, hogy a járvány újabb hulláma bekövetkezik. Hozzátette, hogy a Richter szervezett oltási kampányokat, amit folytatni tervez, a cégen belül az átoltottság 80 százalék feletti Magyarországon.

A KBC Equitas gyorsértékelése is nagyon pozitívnak nevezi a hajnali jelentést. Az év későbbi részére várt javulás jóval korábban érkezett, korábbi optimizmusunk így megalapozottnak látszik a papírra - írja. A technikai kép sem fest rosszul, illetve van esély arra is, hogy a menedzsment az éves célokat felfelé módosítja.

A befektetők díjazzák is a jó eredményt: a Richter késő délelőtt 1,5 százalékos pluszban jár a Budapesti Értéktőzsdén. Ezzel a bluechipek közül csak a Mol tud versenyezni, a pénteki jelentés előtt optimisták a befektetők, szintén 1,5 százalékos napi plus jött össze kedd délelőtt. A Magyar Telekom gyakorlatilag láthatatlan forgalom (15 millió forint...) mellett stagnál, ahogy gyakorlatilag az OTP is - mindössze 20 forinttal, 0,1 százalékkal tegnapi záróára alatt forog.

Itt nézheti meg, hogyan teljesítenek részvényei >>

A Mol egyébként hétfő este közzétette: bruttó 95,02 forint osztalékot fizet részvényeire augusztus 18-tól. Augusztus 9-én lehet utoljára a 2020-as év után járó osztalékszelvénnyel forgó papírokat megvásárolni. 

Fontos szintet törhet át a forint

A forint ott folytatja, ahol tegnap abbahagyta: hétfőn a 356 forintos támaszig esett az euró árfolyama, ma pedig ez alatt a szint alatt mozog a jegyzés. A KBC Equitas szerint fontos technikai szintek látszanak letörni, a 200 napos mozgóátlag alá kezd fordulni az árfolyam.

Az EUR/HUF  alakulása az elmúlt 1 hétbenAz EUR/HUF alakulása az elmúlt 1 hétben

Friss árfolyamokat itt talál >>

Kezdenek aggódni a delta variáns terjedése miatt, esik az olajár

A WTI olajfajta ára nagyot esett ma reggel, egészen 71 dollárig hordónként. Az Erste Befektetési Zrt. hírlevele szerint a befektetők egyrészt a kínai gazdasági lassulásról szóló adatokat figyelik, másrészt a delta variáns terjedése aggasztja őket. A júliusi adatok az ázsiai gazdaság fékeződését mutatják, miközben a Távol-Keleten tovább terjed a járvány. Thaiföldről és az ausztrál Sydney-ből növekvő fertőzésszámot jelentettek, miközben Kínában is nő az új fertőzöttek száma - már Vuhanban is találtak új esetet a friss hírek szerint:

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG