BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. április 17. 11:27

A tavaly év végi nagy zuhanást követően a piacok idén töretlenül emelkedtek. Öröm, hogy a napvilágot látó hírek tovább erősíthetik a pozitív trendet.

Szerdán több makrogazdasági és vállalati hír is napvilágot látott, amely erősítheti a piacokat. Igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy az Európában jellemzően négy napos húsvéti szünet előtt a befektetők inkább kivárnak. Ezek lehetnek a legfontosabb piacmozgató információk.

1. Kedvező adatok Kínából

Szerda reggel tették közzé az első negyedéves kínai GDP adatot, amely kellemes meglepetést okozott. A távol-keleti ország gazdasága 6,4 százalékkal növekedett, ami ha csak kis mértékben is, de kedvezőbb, mint ez előzetesen várt 6,3 százalékos piaci konszenzus. Ez mindenképpen pozitív impulzus, és erősítheti az optimizmust, főleg azok után, hogy az eurózónában tegnap a ZEW hangulatindex is javulást mutatott, ennek áprilisi értéke pozitív meglepetést okozott, hiszen 4,5 lett, az előző -2,5-es érték után.

2. A vártnak megfelelően alakult az európai infláció

Nem okozott meglepetést a szerda délelőtt publikált uniós inflációs adat, mind az éves bázisú, mind pedig a hó/hó számok az előzetes piaci konszenzusnak megfelelőek voltak. Márciusban havi bázison 1 százalékos drágulást mért az Eurostat, míg az éves áremelkedés üteme 1,4 százalékot tett ki. A fentiek alapján úgy tűnik, az infláció nem fogja megkötni az EKB kezét, így Mario Draghi és csapata akár tovább folytathatja a rendkívül laza monetáris politikát.

3. Kiegyezett ellenfelével az Apple

Két év pereskedés után megegyezett az Apple és a Qualcomm. A megállapodás részletei ugyan nem ismertek, de az kiderült, hogy az Apple fizetni fog a chipgyártónak. A piaci elemzők úgy becsülik, hogy ez az összeg több milliárd dollár is lehet, ami jelentősen meg fogja dobni a Qualcomm árbevételét és nyereségét. Nem véletlen, hogy a tegnapi záróárhoz képest óriási ugrásra lehet majd számítani a chipgyártó részvényénél szerdán.

4. Nem kell aggódni a Netflixért

Noha a múlt héten az elemzők egy része eltemette és sóval beszórta a Netflix romjait, azt követően, hogy a Disney bejelentette, a vetélytársánál jóval olcsóbb streaming szolgáltatást indít. Az biztos, hogy komoly ellenfelet kap ezzel a Netflix, ám egyelőre nem kell temetni, az eredményei ugyanis kiválóak. A streaming szolgáltató a keddi zárás után közölte a negyedéves számait, és mind az árbevételt, mind profitot tekintve meghaladta a várakozásokat. Árbevétele 4,521 milliárd dollár volt, szemben a 4,505 milliárd dolláros elemzői konszenzussal, ez ráadásul 22 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

5. Pozitív összképet mutatnak az amerikai vállalati eredmények

Tegnap a Bank of America folytatta a banki jelentések sorát, a második legnagyobb eszközállománnyal rendelkező amerikai bank árbevétel és profit soron is meghaladta a várakozásokat. A bevétel 23,247 milliárd dollár volt az első negyedévben, amely meghaladta a 23,164 milliárd dolláros várakozásokat, míg az egy részvényre jutó eredmény 71 centtel szintén verte a 65,6 centes konszenzust. Hasonlóan pozitív volt a Johnson&Johnson gyorsjelentése, a cég bevétele és profitja is meghaladta az elemzői konszenzust. A vállalat teljes árbevétele 20,02 milliárd dollár volt, szemben a 19,61 milliárd dolláros elemzői várakozásokkal. A jelentések sorát csak az IBM árnyékolta be, az informatikai és tanácsadó vállalat eredménye ugyanis elmaradt a piaci várakozásoktól. Az első három hónapban 18,2 milliárd dollár árbevételt termelt, szemben a piac 18,5 milliárd dolláros várakozásával, külön rossz, hogy minden üzleti szegmensében csökkentek a társaság bevételei.
A mai nap a Morgan Stanley és a Pepsi gyorsjelentése számíthat a legnagyobb figyelemre.

Csendes kereskedés folyik Európa szerte

Ami a szerdai napot illeti, mind az európai börzéken, mind a magyar tőzsdén kivárás figyelhető meg. A vezető indexek csak néhány tizedszázalékkal mozdultak el. Ugyanez a helyzet a BUX esetében is, amely 11 órakor a keddi záró szinten állt. A vezető részvények közül a Richter és a Telekom minimális pluszban, míg az OTP és a Mol enyhe mínuszban állt.

Friss tőzsdei és devizaárfolyamok itt >>

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél