BUX
35 913.10
-0.05%
-19.00
OTP
10 880.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 871.00
+0.27%
+5.00
RICHTER
6 695.00
+0.00%
+0.00
MTELEKOM
383.00
+0.52%
+2.00
 
2019. április 17. 11:27

A tavaly év végi nagy zuhanást követően a piacok idén töretlenül emelkedtek. Öröm, hogy a napvilágot látó hírek tovább erősíthetik a pozitív trendet.

Szerdán több makrogazdasági és vállalati hír is napvilágot látott, amely erősítheti a piacokat. Igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy az Európában jellemzően négy napos húsvéti szünet előtt a befektetők inkább kivárnak. Ezek lehetnek a legfontosabb piacmozgató információk.

1. Kedvező adatok Kínából

Szerda reggel tették közzé az első negyedéves kínai GDP adatot, amely kellemes meglepetést okozott. A távol-keleti ország gazdasága 6,4 százalékkal növekedett, ami ha csak kis mértékben is, de kedvezőbb, mint ez előzetesen várt 6,3 százalékos piaci konszenzus. Ez mindenképpen pozitív impulzus, és erősítheti az optimizmust, főleg azok után, hogy az eurózónában tegnap a ZEW hangulatindex is javulást mutatott, ennek áprilisi értéke pozitív meglepetést okozott, hiszen 4,5 lett, az előző -2,5-es érték után.

2. A vártnak megfelelően alakult az európai infláció

Nem okozott meglepetést a szerda délelőtt publikált uniós inflációs adat, mind az éves bázisú, mind pedig a hó/hó számok az előzetes piaci konszenzusnak megfelelőek voltak. Márciusban havi bázison 1 százalékos drágulást mért az Eurostat, míg az éves áremelkedés üteme 1,4 százalékot tett ki. A fentiek alapján úgy tűnik, az infláció nem fogja megkötni az EKB kezét, így Mario Draghi és csapata akár tovább folytathatja a rendkívül laza monetáris politikát.

3. Kiegyezett ellenfelével az Apple

Két év pereskedés után megegyezett az Apple és a Qualcomm. A megállapodás részletei ugyan nem ismertek, de az kiderült, hogy az Apple fizetni fog a chipgyártónak. A piaci elemzők úgy becsülik, hogy ez az összeg több milliárd dollár is lehet, ami jelentősen meg fogja dobni a Qualcomm árbevételét és nyereségét. Nem véletlen, hogy a tegnapi záróárhoz képest óriási ugrásra lehet majd számítani a chipgyártó részvényénél szerdán.

4. Nem kell aggódni a Netflixért

Noha a múlt héten az elemzők egy része eltemette és sóval beszórta a Netflix romjait, azt követően, hogy a Disney bejelentette, a vetélytársánál jóval olcsóbb streaming szolgáltatást indít. Az biztos, hogy komoly ellenfelet kap ezzel a Netflix, ám egyelőre nem kell temetni, az eredményei ugyanis kiválóak. A streaming szolgáltató a keddi zárás után közölte a negyedéves számait, és mind az árbevételt, mind profitot tekintve meghaladta a várakozásokat. Árbevétele 4,521 milliárd dollár volt, szemben a 4,505 milliárd dolláros elemzői konszenzussal, ez ráadásul 22 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

5. Pozitív összképet mutatnak az amerikai vállalati eredmények

Tegnap a Bank of America folytatta a banki jelentések sorát, a második legnagyobb eszközállománnyal rendelkező amerikai bank árbevétel és profit soron is meghaladta a várakozásokat. A bevétel 23,247 milliárd dollár volt az első negyedévben, amely meghaladta a 23,164 milliárd dolláros várakozásokat, míg az egy részvényre jutó eredmény 71 centtel szintén verte a 65,6 centes konszenzust. Hasonlóan pozitív volt a Johnson&Johnson gyorsjelentése, a cég bevétele és profitja is meghaladta az elemzői konszenzust. A vállalat teljes árbevétele 20,02 milliárd dollár volt, szemben a 19,61 milliárd dolláros elemzői várakozásokkal. A jelentések sorát csak az IBM árnyékolta be, az informatikai és tanácsadó vállalat eredménye ugyanis elmaradt a piaci várakozásoktól. Az első három hónapban 18,2 milliárd dollár árbevételt termelt, szemben a piac 18,5 milliárd dolláros várakozásával, külön rossz, hogy minden üzleti szegmensében csökkentek a társaság bevételei.
A mai nap a Morgan Stanley és a Pepsi gyorsjelentése számíthat a legnagyobb figyelemre.

Csendes kereskedés folyik Európa szerte

Ami a szerdai napot illeti, mind az európai börzéken, mind a magyar tőzsdén kivárás figyelhető meg. A vezető indexek csak néhány tizedszázalékkal mozdultak el. Ugyanez a helyzet a BUX esetében is, amely 11 órakor a keddi záró szinten állt. A vezető részvények közül a Richter és a Telekom minimális pluszban, míg az OTP és a Mol enyhe mínuszban állt.

Friss tőzsdei és devizaárfolyamok itt >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél