<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.

A tegnap esti pozitív amerikai hangulat már a múlté, Európában csúnya mínuszban vannak a tőzsdeindexek. A német mutató 1,3 a francia 1,4, a brit 1,5 százalékos esést mutat. Varsóban egy százalék a süllyedés, az amerikai határidős indexek is 3-4 ezrelékes esést jeleznek.

A Budapesti Értéktőzsde indexe egyelőre kisebb süllyedéssel megússza, 0,2 százalékos mínuszban van. A kezdetben tízezer felett forgó OTP mostanra 9950-re süllyedt, 0,8 százalékkal van a tegnap esti szint alatt. A Mol szerény pluszban, a Richter hasonló mínuszban áll. A Magyar Telekom 0,9 százalékkal emelkedni tud.

Mitől ilyen rossz a hangulat?

A forint a tegnapi MNB-kamatdöntés után erősödött, ma ehhez képest gyengül, így 364,20 az euró ára. (A kamatöntés előtt az árfolyam felszúrt 366 fölé is.) A dollár gyengül, a nemesfémek enyhe pluszban vannak, az olaj viszont közel két százalékos esést mutat a tegnapi erősödés után.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az európai nagyon rossz részvénypiaci hangulat fő oka az lehet, hogy kontinensünkön gyorsan terjed a vírus, és ez a gazdaságban is súlyos következményekkel járhat. Sokan attól tartanak, hogy a tavaszihoz hasonló nagy leállásokra kerül sor, ami a válságot W alakúvá teszi. Vagyis még egy csúnya mélypont következhet, hasonló a tavaszihoz .

Milliók mennek kvázi karanténba

Bár egész országokra nem rendeltek el karantént, helyi szinten ehhez hasonló folyamatok zajlanak. Például Spanyolországban Madrid és környéke lezárását mérlegelik, Nagy-Britanniában pedig Manchester városban és környékén hárommillió ember számára vezettek be magas szintű (harmadik fokozatú) korlátozásokat. Sok, nem feltétlenül létfontosságú vállalkozást ott be is kellett emiatt zárni. Romlik a helyzet Berlinben is.

Elektromos Hummer (fotó: Gmc.com)
Elektromos Hummer (fotó: Gmc.com)

Magyarországon is újabb és újabb negatív rekordok születtek, ma például 48 új halálesetet regisztráltak. Ma este közzéteszik a FED bézs könyvét, amely talán ad némi támpontot arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államokban mennyire lesz gyors vagy lassú a gazdasági kilábalás.

Mégis lesz megállapodás?

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok házelnöke, aki korábban keddig adott határidőt a megegyezésre, pozitívan nyilatkozott a tegnapi tárgyalásokról. Teméli, hogy a gazdaságösztönző csomagról szóló megállapodást meg fogják kötni a héten, és az elnökválasztásig el is fogadják. A Fehér Ház is optimista, Mark Meadows kabinetfőnök szerint is a hétvégéig lehetséges a megállapodás megkötése. De figyelmeztetett arra is, hogy vannak még nézetkülönbségek.

Európában a Brexit-tárgyalásokon patthelyzet látszik kialakulni.

Jövő nyárig ne számítsunk oltásra?

Teljesen irreális azt várni, hogy a Covid-19 vakcina ez év végéig széles körben elérhető lesz, a legtöbb ember valószínűleg 2021 második felében férhet csak hozzá mondta Severin Schwan, a svájci gyógyszeróriás, a Roche Holding vezérigazgatója. A Novartis vezére, Vas Narasimhan a múlt hónapban hasonló, 2021 végi becslést adott – írta a Bloomberg.com. Az AstraZeneca a héten folytathatja amerikai oltási kísérleteit.

Jön a Tesla-jelentés

Európában hét százalékkal ugrott meg az Ericsson részvénye, a telekommunikációs társaság jó eredményekről számolt be. A Nestlé-csoport is pozitív képet festett, így a részvény az általános esés ellenére 0,8 százalékkal emelkedni tud.

Az idén már 400 százalékkal emelkedő Tesla, tömegek kedvenc elektromos autó gyártója ma tőzsdezárás után teszi közzé az eredményét. Az elemzők 8,3 milliárd dolláros bevételt várnak tőle, valamint részvényenként 55 centes nyereséget. A cég korábban bejelentette, hogy 140 ezer járművet adott el a harmadik negyedévben, de nem világos, hogy az erre az évre tervezett félmilliós eladási számot tudják-e teljesíteni írta az Investing.com.

Hét elektromos pickup érkezik

A következő két évben hét autóipari vállalat is tervezi, hogy elektromos kisteherautókat dob ​​piacra – írja az Associated Press (AP). A General Motors GMC üzletága kedden új elektromos Hummer pickupot mutatott be, amelynek csúcskategóriás változata valamikor a jövő év őszén jelenik meg a bemutatótermekben. Ehhez jön a versenytárs Ford elektromos F-150-ese, a Tesla Cybertruckja és négy startup-vállalat pickupja.

Mindegyikük jövő év júniusa és 2022 vége között szándékozik megkezdeni a gyártást. Az eddig bejelentett árak a Cybertruck nagyjából 40 ezer dollártól a nehéz terepre szánt Hummer „Edition 1” -ig terjed, amely több mint 112 ezer dolláron indul. A GM, a Ford, a Tesla, a Bollinger Motors, a Nikola, a Rivian és a Lordstown Motors egyaránt szeretne egy-egy szeletet kihasítani a mai robbanómotoros pickup-piacról, amelyet a Ford F-sorozatú, valamint a GM Chevrolet Silverado és a Fiat Chrysler Ram uralnak. A Ford F a legnépszerűbb, 2019-ben közel 900 000 darabot adtak el belőle.

Tavaly az amerikai fogyasztók több mint hárommillió különböző méretű pickupot vásároltak.

Csalódás volt a Netflix-jelentés

Hamar elült a koronavírus miatti Netflix-láz az Erste Befektetési Zrt. szerint.

A felfokozott várakozásokhoz képest csalódást keltett a Netflix harmadik negyedéves gyorsjelentése. A 6,44 milliárd dolláros árbevétel ugyan enyhén felülmúlta a 6,38 milliárd dolláros konszenzust, az 1,74 dolláros tisztított EPS azonban már elmaradt a 2,14 dolláros várakozástól.

Megvolt az alja a vállalati válságnak?

Európában is elkezdődött a gyorsjelentési szezon, és a harmadik negyedéves eredmények fényében úgy tűnik, a második negyedév lehetett a válság alja – írja a Financial Times. Az elemzői konszenzus szerint a harmadik negyedévben negyven százalékkal csökkenhet év/év alapon a társaságok összesített nyeresége. Ez még mindig nagyon gyenge teljesítmény, de már haladás az előző negyedévhez képest.

A makrogazdasági kilátásokhoz is nagyon fontos adalékkal szolgálhatnak a céges jelentések, megmutatva, hogyan látják a helyzetüket. Fel tudják vázolni azt az utat, amelynek segítségével a válságból ki tudnak lábalni. A második negyedév után számos vállalat teljesen visszavonta korábbi prognózisa itt, és nem is készített újakat a helyzet totális bizonytalansága miatt.

Ezért fontos az osztalékok szintje

Fontos indikátor, hogy mennyi nyereség kifizetését tervezik a részvényeseknek. Ez még többet elárul arról, hogy valójában hogyan is látják a jövőt, mint a hangzatos nyilatkozatok. Az európai vállalatok 2019-ben közel 350 milliárd euró osztalékot fizettek ki, az elemzői konszenzus szerint az osztalékok mintegy húsz százalékkal csökkenhetnek ebben az évben.

A Financial Times azt gyanítja, hogy az elemzői előrejelzések átlaga túlságosan optimista. A konszenzus szerint jövőre negyven százalékkal ugorhatnak az eredmények, de a lap szakértője sok kockázatot lát. Ennek fő oka az Európában visszatérő korlátozások, lezárások. Emlékeztettek rá, hogy a legutóbbi eurozónás beszerzési menedzserindex közel volt a vízválasztó, a növekedést a zsugorodástól megkülönböztető ötvenes szinttől. Az erős euró is problémát jelenthet.

Pozitív, hogy az európai részvények jelentős osztalékhozamot kínálnak, amely a jelenlegi nullkamat-környezetben vonzerőt jelenthet a részvények számára. Az európai részvények az egy részvényre jutó nyereség 17-szeresén forognak, csak kevéssel a hosszú távú átlagot jelentő 15 felett (P/E hányados).

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10755 10720 10840 +1,18% 10750 10755 722 978 390 Ft 2023-02-02 09:18:53
MOL 2750 2728 2752 +1,48% 2750 2756 130 255 350 Ft 2023-02-02 09:18:11
MTELEKOM 383 383 383 -0,13% 381 383 3 313 333 Ft 2023-02-02 09:00:45
RICHTER 8170 8150 8200 +0,31% 8165 8175 55 151 650 Ft 2023-02-02 09:16:42
OPUS 131 129 131 +1,23% 129 131 777 245 Ft 2023-02-02 09:14:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
Részvény / Deviza / Áru Megfosztották Gyurcsány Ferencet a tőzsdeguru címtől
Csabai Károly | 2023. február 2. 05:46
Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.
Részvény / Deviza / Áru Kamatot emelt az amerikai Fed
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:41
Nem történt meglepetés, az új kamat 4,75 százalék.
Részvény / Deviza / Áru Ettől nem lesz vidám Csányi Sándor
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,48 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 45 209,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a nagy nap, ami a forintot is megrengetheti
Eidenpenz József | 2023. február 1. 12:02
A piacok lélegzetvisszafojtva várják az utóbbi idők egyik legfontosabb amerikai kamatemelését. A forint ezt jól bírja, még erősödött is az euróhoz képest, a BUX indexet főleg a Mol tartja meg. Emeli a beruházásra szánt pénzeket a Tesla, kellemes osztalékot tervez a Raiffeisen Bank, és hatalmas gyorsjelentés dömping érkezik.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta az OTP a bankvásárlására a szlovén engedélyeket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 10:37
Az OTP Bank megkapta az NKBM megvásárlásáról 2021. május 31-én aláírt szerződés lezárásához szükséges utolsó engedélyt a szlovén versenyvédelmi hatóságtól, így Szlovénia második legnagyobb bankja csatlakozhat az OTP Csoporthoz.
Részvény / Deviza / Áru Egy napig tartott a lendület, gyorsan visszaesett a gáz ára
Király Béla | 2023. február 1. 10:25
A keddi erősödést szerdán már vissza is adata a földgáz a holland tőzsdén. Az irányadó TTF jegyzése ismét 56 euró körülre süllyedt.
Részvény / Deviza / Áru 391 alatt nyitott az euró
Király Béla | 2023. február 1. 07:28
A keddi gyengülés után csak minimális mozgás volt szerda reggel a devizapiacon. A forint az euróval szemben a 390-es szint felett stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Rossz napja volt kedden is az OTP-nek
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 303,14 pontos, 0,66 százalékos csökkenéssel, 45 339,18 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Hamar magához tért a forint, hét szűk esztendő a magyar ingatlanpiacon?
Eidenpenz József | 2023. január 31. 12:25
A forint jól tartja magát, a tőzsdék kevésbé, a hazai részvények közül azonban már csak az OTP alulteljesítő. Hét szűk esztendőt jósol egy vagyonkezelő Magyarországon az ingatlanpiacon, miközben rossz hír érkezett az európai inflációról. Árháború jöhet az elektromosautó-piacon, a shortosok kiszállása okozhatta a bitcoin emelkedését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG