TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.

A tegnap esti pozitív amerikai hangulat már a múlté, Európában csúnya mínuszban vannak a tőzsdeindexek. A német mutató 1,3 a francia 1,4, a brit 1,5 százalékos esést mutat. Varsóban egy százalék a süllyedés, az amerikai határidős indexek is 3-4 ezrelékes esést jeleznek.

A Budapesti Értéktőzsde indexe egyelőre kisebb süllyedéssel megússza, 0,2 százalékos mínuszban van. A kezdetben tízezer felett forgó OTP mostanra 9950-re süllyedt, 0,8 százalékkal van a tegnap esti szint alatt. A Mol szerény pluszban, a Richter hasonló mínuszban áll. A Magyar Telekom 0,9 százalékkal emelkedni tud.

Mitől ilyen rossz a hangulat?

A forint a tegnapi MNB-kamatdöntés után erősödött, ma ehhez képest gyengül, így 364,20 az euró ára. (A kamatöntés előtt az árfolyam felszúrt 366 fölé is.) A dollár gyengül, a nemesfémek enyhe pluszban vannak, az olaj viszont közel két százalékos esést mutat a tegnapi erősödés után.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az európai nagyon rossz részvénypiaci hangulat fő oka az lehet, hogy kontinensünkön gyorsan terjed a vírus, és ez a gazdaságban is súlyos következményekkel járhat. Sokan attól tartanak, hogy a tavaszihoz hasonló nagy leállásokra kerül sor, ami a válságot W alakúvá teszi. Vagyis még egy csúnya mélypont következhet, hasonló a tavaszihoz .

Milliók mennek kvázi karanténba

Bár egész országokra nem rendeltek el karantént, helyi szinten ehhez hasonló folyamatok zajlanak. Például Spanyolországban Madrid és környéke lezárását mérlegelik, Nagy-Britanniában pedig Manchester városban és környékén hárommillió ember számára vezettek be magas szintű (harmadik fokozatú) korlátozásokat. Sok, nem feltétlenül létfontosságú vállalkozást ott be is kellett emiatt zárni. Romlik a helyzet Berlinben is.

Elektromos Hummer (fotó: Gmc.com) Elektromos Hummer (fotó: Gmc.com)

Magyarországon is újabb és újabb negatív rekordok születtek, ma például 48 új halálesetet regisztráltak. Ma este közzéteszik a FED bézs könyvét, amely talán ad némi támpontot arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államokban mennyire lesz gyors vagy lassú a gazdasági kilábalás.

Mégis lesz megállapodás?

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok házelnöke, aki korábban keddig adott határidőt a megegyezésre, pozitívan nyilatkozott a tegnapi tárgyalásokról. Teméli, hogy a gazdaságösztönző csomagról szóló megállapodást meg fogják kötni a héten, és az elnökválasztásig el is fogadják. A Fehér Ház is optimista, Mark Meadows kabinetfőnök szerint is a hétvégéig lehetséges a megállapodás megkötése. De figyelmeztetett arra is, hogy vannak még nézetkülönbségek.

Európában a Brexit-tárgyalásokon patthelyzet látszik kialakulni.

Jövő nyárig ne számítsunk oltásra?

Teljesen irreális azt várni, hogy a Covid-19 vakcina ez év végéig széles körben elérhető lesz, a legtöbb ember valószínűleg 2021 második felében férhet csak hozzá mondta Severin Schwan, a svájci gyógyszeróriás, a Roche Holding vezérigazgatója. A Novartis vezére, Vas Narasimhan a múlt hónapban hasonló, 2021 végi becslést adott – írta a Bloomberg.com. Az AstraZeneca a héten folytathatja amerikai oltási kísérleteit.

Jön a Tesla-jelentés

Európában hét százalékkal ugrott meg az Ericsson részvénye, a telekommunikációs társaság jó eredményekről számolt be. A Nestlé-csoport is pozitív képet festett, így a részvény az általános esés ellenére 0,8 százalékkal emelkedni tud.

Az idén már 400 százalékkal emelkedő Tesla, tömegek kedvenc elektromos autó gyártója ma tőzsdezárás után teszi közzé az eredményét. Az elemzők 8,3 milliárd dolláros bevételt várnak tőle, valamint részvényenként 55 centes nyereséget. A cég korábban bejelentette, hogy 140 ezer járművet adott el a harmadik negyedévben, de nem világos, hogy az erre az évre tervezett félmilliós eladási számot tudják-e teljesíteni írta az Investing.com.

Hét elektromos pickup érkezik

A következő két évben hét autóipari vállalat is tervezi, hogy elektromos kisteherautókat dob ​​piacra – írja az Associated Press (AP). A General Motors GMC üzletága kedden új elektromos Hummer pickupot mutatott be, amelynek csúcskategóriás változata valamikor a jövő év őszén jelenik meg a bemutatótermekben. Ehhez jön a versenytárs Ford elektromos F-150-ese, a Tesla Cybertruckja és négy startup-vállalat pickupja.

Mindegyikük jövő év júniusa és 2022 vége között szándékozik megkezdeni a gyártást. Az eddig bejelentett árak a Cybertruck nagyjából 40 ezer dollártól a nehéz terepre szánt Hummer „Edition 1” -ig terjed, amely több mint 112 ezer dolláron indul. A GM, a Ford, a Tesla, a Bollinger Motors, a Nikola, a Rivian és a Lordstown Motors egyaránt szeretne egy-egy szeletet kihasítani a mai robbanómotoros pickup-piacról, amelyet a Ford F-sorozatú, valamint a GM Chevrolet Silverado és a Fiat Chrysler Ram uralnak. A Ford F a legnépszerűbb, 2019-ben közel 900 000 darabot adtak el belőle.

Tavaly az amerikai fogyasztók több mint hárommillió különböző méretű pickupot vásároltak.

Csalódás volt a Netflix-jelentés

Hamar elült a koronavírus miatti Netflix-láz az Erste Befektetési Zrt. szerint.

A felfokozott várakozásokhoz képest csalódást keltett a Netflix harmadik negyedéves gyorsjelentése. A 6,44 milliárd dolláros árbevétel ugyan enyhén felülmúlta a 6,38 milliárd dolláros konszenzust, az 1,74 dolláros tisztított EPS azonban már elmaradt a 2,14 dolláros várakozástól.

Megvolt az alja a vállalati válságnak?

Európában is elkezdődött a gyorsjelentési szezon, és a harmadik negyedéves eredmények fényében úgy tűnik, a második negyedév lehetett a válság alja – írja a Financial Times. Az elemzői konszenzus szerint a harmadik negyedévben negyven százalékkal csökkenhet év/év alapon a társaságok összesített nyeresége. Ez még mindig nagyon gyenge teljesítmény, de már haladás az előző negyedévhez képest.

A makrogazdasági kilátásokhoz is nagyon fontos adalékkal szolgálhatnak a céges jelentések, megmutatva, hogyan látják a helyzetüket. Fel tudják vázolni azt az utat, amelynek segítségével a válságból ki tudnak lábalni. A második negyedév után számos vállalat teljesen visszavonta korábbi prognózisa itt, és nem is készített újakat a helyzet totális bizonytalansága miatt.

Ezért fontos az osztalékok szintje

Fontos indikátor, hogy mennyi nyereség kifizetését tervezik a részvényeseknek. Ez még többet elárul arról, hogy valójában hogyan is látják a jövőt, mint a hangzatos nyilatkozatok. Az európai vállalatok 2019-ben közel 350 milliárd euró osztalékot fizettek ki, az elemzői konszenzus szerint az osztalékok mintegy húsz százalékkal csökkenhetnek ebben az évben.

A Financial Times azt gyanítja, hogy az elemzői előrejelzések átlaga túlságosan optimista. A konszenzus szerint jövőre negyven százalékkal ugorhatnak az eredmények, de a lap szakértője sok kockázatot lát. Ennek fő oka az Európában visszatérő korlátozások, lezárások. Emlékeztettek rá, hogy a legutóbbi eurozónás beszerzési menedzserindex közel volt a vízválasztó, a növekedést a zsugorodástól megkülönböztető ötvenes szinttől. Az erős euró is problémát jelenthet.

Pozitív, hogy az európai részvények jelentős osztalékhozamot kínálnak, amely a jelenlegi nullkamat-környezetben vonzerőt jelenthet a részvények számára. Az európai részvények az egy részvényre jutó nyereség 17-szeresén forognak, csak kevéssel a hosszú távú átlagot jelentő 15 felett (P/E hányados).

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél