TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.

Folytatódnak a tárgyalások az újabb amerikai mentőcsomagról, ma estig kellene megegyezni, hogy még az elnökválasztás előtt tető alá hozzák. A piacok feszülten várják a fejleményt. Ezen kívül a vírus gyors terjedése és a gyorsjelentési szezon a két fő téma.

Nem indult túl jól a mai tőzsdei kereskedés Európában, ami a tegnap esti méretes amerikai esés fényében érthető. Azután valamelyest javult a hangulat, jelenleg a német index már csak 0,1 százalékos süllyedést mutat, Párizsban pedig 0,6, Londonban 0,2 százalék plusz figyelhető meg. A Stoxx 600 európai index 0,1 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős tőzsdeindexek is fél százalék körüli pluszt mutatnak.

Tízezer felett az OTP

Budapesten az index ismét felülteljesíti az európai átlagot, 0,8 százalékos emelkedést mutat, hasonlóan Varsóhoz. Az OTP másfél százalékkal emelkedett, és alig marad el a tízezer forinttól, de ma már járt efelett a határ felett is. A Richter 1,3, a Telekom egy százalékkal emelkedik, a Mol viszont 1,1 százalékos mínuszban van. A tegnapi nagy ugrás után, amit egy bejelentés okozott, további hat százalékkal emelkedik a Waberer’s.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint az MNB mai kamatdöntő ülése előtt gyengécske, 365,40 forint az euró, közel egy forinttal magasabb az árszint a tegnap estinél. A dollár kissé gyengül, a nemesfémek és a kőolaj szerény mínuszban vannak.

OTP-sátor egy majálison (E. J.) OTP-sátor egy majálison (E. J.)

Digi kontra Telekom

Kimaradhat a Digi a 2022 tavaszán lejáró mobilfrekvencia-használati árverésből.

A román szolgáltató lecsúszhat a 900 és 1800 megahertzes frekvenciasávok árverési eljárásáról a Világgazdaság szerint. Ez kedvező hír lehet a Magyar Telekom részvényesei számára írta az Equilor Befektetési Zrt.

Nem várható bejelentés az MNB-től

Ma délután tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank, ezúttal sem vár komolyabb módosítást az Equilor.

A legutóbbi, szeptemberi inflációs adat jelentősen alulmúlta az előzetes várakozásokat, ugyanakkor a forint ismét gyengülni kezdett, így kommunikációs szinten sincs túl nagy mozgástere jelenleg a döntéshozóknak. A jegybank rugalmasan alakítja a monetáris keretrendszert, elsősorban a csütörtöki egyhetes betéti tenderek kamatszintjén keresztül. A kamatdöntés bejelentése 14 órakor lesz, közlemény 15 órakor. Ezúttal nem várható online sajtótájékoztató írta a brókercég.

(További cikkünk erről: Nagy dilemma előtt áll az MNB.)

Feltartóztathatatlannak látszik a járvány

Európában újabb és újabb negatív rekordok születnek a járványban, új korlátozásokat rendeltek el Franciaországban, Írországban, Nagy-Britannia egyes részein, Csehországban. Ausztriában már csak hat fős esküvőket lehet tartani. Romániában lassan megtelnek a kórházak koronavírus-részlegei. A délnémet alpesi síparadicsom körzetében, Berchtesgadener Land járásban mától kijárási tilalmat rendeltek el egy tömeges megbetegedés miatt.

Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában. Magyarországon is újra rekordot döntött az elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és meredeken emelkedik az aktív fertőzöttek száma.

Versenyfutás a vírussal

Erős versenyfutásban vagyunk a járvány terjedésével és az oltóanyag-fejlesztéssel – írta az Erste Befektetési Zrt. kommentárja.

Tegnap a Pfizer-BioNtech és az AstraZeneca részéről hallhattunk jó híreket, ma pedig a Moderna bejelentésének örülhetünk. November végéig mindannyian befejezhetik a klinikai kísérleteket és akár már december közepére engedélyhez juthatnak. Az AstraZeneca csak az EU-ban, a másik kettő mind a két gazdasági központban engedélyhez juthat. A gyártás a kormányok megrendeléseinek köszönhetően már jó pár hónapja folyik. Az oltás tömeges beadása azonban mindenhol nagy kihívás lesz.

Merre tovább, olaj?

Az OPEC-nek a hírek szerint fáj a feje, a korábbi megállapodások szerint nemsokára mérsékelni kéne a termeléscsökkentést, azaz emelni a kitermelési mennyiségeket. A koronavírus második hulláma, az újabb korlátozások és lezárások miatt azonban a kereslet ismét jelentősen zsugorodhat. Folynak a háttérben a tárgyalások, döntés később várható.

Grafikon: Multinacionális energiavállalatok részvényeit tartalmazó ETF. (Db x-trackers MSCI World Energy UCITS DR 1C, XDW0.) (Tradingview.com)

Grafikon: Multinacionális energiavállalatok részvényeit tartalmazó ETF. (Db x-trackers MSCI World Energy UCITS DR 1C, XDW0.) (Tradingview.com) Grafikon: Multinacionális energiavállalatok részvényeit tartalmazó ETF. (Db x-trackers MSCI World Energy UCITS DR 1C, XDW0.) (Tradingview.com)

Az olaj tegnap is és ma is csak enyhe mínuszban van. Az energiaszektor részvényei azonban tegnap este az USA-ban, ma Európában a legrosszabban teljesítő ágazat a tőzsdén. De hosszabb távon, éves vagy öt éves viszonylatban is a leginkább leértékelt, utált szektor.

Jönnek a gyorsjelentések

Tegnap este az IBM jelentett, bevételei három százalékkal csökkentek. Ez állítólag megfelel az elemzői várakozásoknak, de a jelentést összességében vegyesnek ítélik meg. A részvény a zárás utáni tőzsdén kívüli kereskedésben egy százalékkal süllyedt. Az Intel pedig eladja a NAND memóriachip-üzletágat az SK Hynix cégnek, 9 milliárd dollárért. Ma reggel Európából is érkeztek szép számmal gyorsjelentések.

A svájci UBS például várakozásokat meghaladó számokat tett közzé, főleg a befektetési banki terület és a vagyonkezelés volt erős írta a KBC Equitas. Jövőre akár 1,5 milliárd dollár összegű részvény-visszavásárlási programot is indíthat a bank. A német Sartorius viszont csalódást okozott, 11 százalékkal elmaradt a profit a várakozástól. Amerikában délután többek között a Travelers, a Procter&Gamble és a Philip Morris számaira is figyelhetnek a befektetők, este pedig a FAANG cégek közül elsőként a Netflix teszi közzé a negyedéves eredményeit.

Már bútorokat is online vásárolnak

A Westwing német online bútorkereskedő cég erős harmadik negyedéves számokról számolt be, és emiatt az előrejelzésein is javított. Eladásai 66 százalékkal emelkedtek, miközben elemzők csak 50 százalékra számítottak. Mindenesetre ez újabb jele annak, hogy a fogyasztók egyre több pénzt költenek el az interneten keresztül.

A részvény 14 százalékkal emelkedik. A konkurens Home24 szintén profitált a dologból, hat százalékkal ugrik a német tőzsdén.

A finanzen.net pénzügyi oldal szerint a várakozásoknál jobb számokkal jött elő a BMW, hasonlóan a Daimler nemrég közzétett eredményeihez. Ennek ellenére a BMW részvénye alig változik a tőzsdén. A svájci Logitech is jól teljesít, a home office még jobban kedvez a társaságnak, mint gondolták. A részvény közel 21 százalékos pluszban van Svájcban.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél