6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.

Folytatódnak a tárgyalások az újabb amerikai mentőcsomagról, ma estig kellene megegyezni, hogy még az elnökválasztás előtt tető alá hozzák. A piacok feszülten várják a fejleményt. Ezen kívül a vírus gyors terjedése és a gyorsjelentési szezon a két fő téma.

Nem indult túl jól a mai tőzsdei kereskedés Európában, ami a tegnap esti méretes amerikai esés fényében érthető. Azután valamelyest javult a hangulat, jelenleg a német index már csak 0,1 százalékos süllyedést mutat, Párizsban pedig 0,6, Londonban 0,2 százalék plusz figyelhető meg. A Stoxx 600 európai index 0,1 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős tőzsdeindexek is fél százalék körüli pluszt mutatnak.

Tízezer felett az OTP

Budapesten az index ismét felülteljesíti az európai átlagot, 0,8 százalékos emelkedést mutat, hasonlóan Varsóhoz. Az OTP másfél százalékkal emelkedett, és alig marad el a tízezer forinttól, de ma már járt efelett a határ felett is. A Richter 1,3, a Telekom egy százalékkal emelkedik, a Mol viszont 1,1 százalékos mínuszban van. A tegnapi nagy ugrás után, amit egy bejelentés okozott, további hat százalékkal emelkedik a Waberer’s.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint az MNB mai kamatdöntő ülése előtt gyengécske, 365,40 forint az euró, közel egy forinttal magasabb az árszint a tegnap estinél. A dollár kissé gyengül, a nemesfémek és a kőolaj szerény mínuszban vannak.

OTP-sátor egy majálison (E. J.)
OTP-sátor egy majálison (E. J.)

Digi kontra Telekom

Kimaradhat a Digi a 2022 tavaszán lejáró mobilfrekvencia-használati árverésből.

A román szolgáltató lecsúszhat a 900 és 1800 megahertzes frekvenciasávok árverési eljárásáról a Világgazdaság szerint. Ez kedvező hír lehet a Magyar Telekom részvényesei számára írta az Equilor Befektetési Zrt.

Nem várható bejelentés az MNB-től

Ma délután tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank, ezúttal sem vár komolyabb módosítást az Equilor.

A legutóbbi, szeptemberi inflációs adat jelentősen alulmúlta az előzetes várakozásokat, ugyanakkor a forint ismét gyengülni kezdett, így kommunikációs szinten sincs túl nagy mozgástere jelenleg a döntéshozóknak. A jegybank rugalmasan alakítja a monetáris keretrendszert, elsősorban a csütörtöki egyhetes betéti tenderek kamatszintjén keresztül. A kamatdöntés bejelentése 14 órakor lesz, közlemény 15 órakor. Ezúttal nem várható online sajtótájékoztató írta a brókercég.

(További cikkünk erről: Nagy dilemma előtt áll az MNB.)

Feltartóztathatatlannak látszik a járvány

Európában újabb és újabb negatív rekordok születnek a járványban, új korlátozásokat rendeltek el Franciaországban, Írországban, Nagy-Britannia egyes részein, Csehországban. Ausztriában már csak hat fős esküvőket lehet tartani. Romániában lassan megtelnek a kórházak koronavírus-részlegei. A délnémet alpesi síparadicsom körzetében, Berchtesgadener Land járásban mától kijárási tilalmat rendeltek el egy tömeges megbetegedés miatt.

Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában. Magyarországon is újra rekordot döntött az elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és meredeken emelkedik az aktív fertőzöttek száma.

Versenyfutás a vírussal

Erős versenyfutásban vagyunk a járvány terjedésével és az oltóanyag-fejlesztéssel – írta az Erste Befektetési Zrt. kommentárja.

Tegnap a Pfizer-BioNtech és az AstraZeneca részéről hallhattunk jó híreket, ma pedig a Moderna bejelentésének örülhetünk. November végéig mindannyian befejezhetik a klinikai kísérleteket és akár már december közepére engedélyhez juthatnak. Az AstraZeneca csak az EU-ban, a másik kettő mind a két gazdasági központban engedélyhez juthat. A gyártás a kormányok megrendeléseinek köszönhetően már jó pár hónapja folyik. Az oltás tömeges beadása azonban mindenhol nagy kihívás lesz.

Merre tovább, olaj?

Az OPEC-nek a hírek szerint fáj a feje, a korábbi megállapodások szerint nemsokára mérsékelni kéne a termeléscsökkentést, azaz emelni a kitermelési mennyiségeket. A koronavírus második hulláma, az újabb korlátozások és lezárások miatt azonban a kereslet ismét jelentősen zsugorodhat. Folynak a háttérben a tárgyalások, döntés később várható.

Grafikon: Multinacionális energiavállalatok részvényeit tartalmazó ETF. (Db x-trackers MSCI World Energy UCITS DR 1C, XDW0.) (Tradingview.com)

Grafikon: Multinacionális energiavállalatok részvényeit tartalmazó ETF. (Db x-trackers MSCI World Energy UCITS DR 1C, XDW0.) (Tradingview.com)
Grafikon: Multinacionális energiavállalatok részvényeit tartalmazó ETF. (Db x-trackers MSCI World Energy UCITS DR 1C, XDW0.) (Tradingview.com)

Az olaj tegnap is és ma is csak enyhe mínuszban van. Az energiaszektor részvényei azonban tegnap este az USA-ban, ma Európában a legrosszabban teljesítő ágazat a tőzsdén. De hosszabb távon, éves vagy öt éves viszonylatban is a leginkább leértékelt, utált szektor.

Jönnek a gyorsjelentések

Tegnap este az IBM jelentett, bevételei három százalékkal csökkentek. Ez állítólag megfelel az elemzői várakozásoknak, de a jelentést összességében vegyesnek ítélik meg. A részvény a zárás utáni tőzsdén kívüli kereskedésben egy százalékkal süllyedt. Az Intel pedig eladja a NAND memóriachip-üzletágat az SK Hynix cégnek, 9 milliárd dollárért. Ma reggel Európából is érkeztek szép számmal gyorsjelentések.

A svájci UBS például várakozásokat meghaladó számokat tett közzé, főleg a befektetési banki terület és a vagyonkezelés volt erős írta a KBC Equitas. Jövőre akár 1,5 milliárd dollár összegű részvény-visszavásárlási programot is indíthat a bank. A német Sartorius viszont csalódást okozott, 11 százalékkal elmaradt a profit a várakozástól. Amerikában délután többek között a Travelers, a Procter&Gamble és a Philip Morris számaira is figyelhetnek a befektetők, este pedig a FAANG cégek közül elsőként a Netflix teszi közzé a negyedéves eredményeit.

Már bútorokat is online vásárolnak

A Westwing német online bútorkereskedő cég erős harmadik negyedéves számokról számolt be, és emiatt az előrejelzésein is javított. Eladásai 66 százalékkal emelkedtek, miközben elemzők csak 50 százalékra számítottak. Mindenesetre ez újabb jele annak, hogy a fogyasztók egyre több pénzt költenek el az interneten keresztül.

A részvény 14 százalékkal emelkedik. A konkurens Home24 szintén profitált a dologból, hat százalékkal ugrik a német tőzsdén.

A finanzen.net pénzügyi oldal szerint a várakozásoknál jobb számokkal jött elő a BMW, hasonlóan a Daimler nemrég közzétett eredményeihez. Ennek ellenére a BMW részvénye alig változik a tőzsdén. A svájci Logitech is jól teljesít, a home office még jobban kedvez a társaságnak, mint gondolták. A részvény közel 21 százalékos pluszban van Svájcban.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14510 14510 14650 -0,92% 0 0 3 861 881 470 HUF 2023-12-06 17:08:40
MOL 2810 2784 2828 -0,35% 0 0 768 036 412 HUF 2023-12-06 17:09:49
MTELEKOM 643 618 648 +3,54% 0 0 648 726 109 HUF 2023-12-06 17:08:41
RICHTER 8905 8805 8940 +1,25% 0 0 823 820 915 HUF 2023-12-06 17:12:15
OPUS 380 376 380 +0,40% 0 0 59 393 541 HUF 2023-12-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mi történt ma a forinttal? Mutatjuk!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Rejtély, hogy mi történt ma az OTP-vel
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 15,34 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 58 447,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rekordot döntött a BUX, a DAX, az arany, a bitcoin, de miért?
Eidenpenz József | 2023. december 6. 11:57
Enyhén pozitív a hangulat a tőzsdéken, az autóipar vitte csúcsra a DAX indexet, és a BUX-nak is sikerült tegnap remekelnie. Rekorddöntés után kissé visszahúzódott az arany, újabb másfél éves csúcsra ment a bitcoin. Elon Musk egymilliárd dollárt szeretne begyűjteni, gyengélkedik a hazai gazdaság.
Részvény / Deviza / Áru Dörzsölheti a szemét, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 07:23
Erősebben nyitotta a szerdát a hazai fizetőeszköz a keddi zárásnál.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodhatunk földgázügyben? Miért száguld a Telekom?
Eidenpenz József | 2023. december 5. 12:25
Enyhén pozitív az európai tőzsdék hangulata, több index csúcsközelben van, ahogy a BUX és a DAX is. Száguldott a bitcoin, már a nagy 2022. májusi összeomlás előtti szinten áll. A földgáztárolókból sokat ki kell venni a hidegfront miatt, de igazán nagy bajt nem a hőmérséklet tudna okozni, hanem az emberek.
Részvény / Deviza / Áru Ismét eljött a devizás kötvényalapok ideje?
Csabai Károly | 2023. december 5. 09:40
OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap néven új konstrukcióval rukkol elő a legnagyobb hazai alapkezelő. A motivációkról, a célokról és az alap részleteiről beszélgettünk az OTP Alapkezelő szakértőivel, Tombácz Dóra Katalin portfóliómenedzserrel és Tóth István szenior portfóliómenedzserrel.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb dollárral kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 06:55
Az euró közel 380 forintról, a dollár pedig 350 feletti szintről indul kedden. 
Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG