7p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután a francia szélsőjobboldali párt vezetője nyugtatta a piacokat, enyhe emelkedés látszik Európában az ázsiai mínuszok után. A forint is erősödni tudott korábbi gyenge teljesítményét követve. A Goldman Sachs bizakodó az S&P 500 index jövőjével kapcsolatban.

A londoni FTSE 100 index 0,18 százalékkal, a frankfurti DAX 0,45 százalékkal, míg a párizsi CAC 40 0,57 százalékkal emelkedett a hétfői kereskedés kezdetén. Az EuroStoxx 50 index 0,82 százalékos nyereséget mutatott. 

A BUX index a délelőtti kereskedés során enyhe, 0,2 százalékos emelkedésben van, de reggel óta ez a növekedés lassulóban van. Az OTP 0,7 százalékkal emelkedik, a Richter stagnál, a MOL pedig 0,2 százalékkal esik. 

Az olajárak némileg enyhültek a múlt heti 4 százalékos emelkedés után, az amerikai nyári utazásos szezontól származó erősebb kereslet reményei közepette. Az európai nyitáskor a Brent olaj ára 18 centtel, 82,44 dollárra csökkent hordónként. Ezzel párhuzamosan az arany ára unciánként 0,69 százalékkal, 2333,00 dollárra esett csökkentve a múlt heti 1,7 százalékos visszapattanást. Az európai gázár a TTF holland gáztőzsdén júliusi jegyzésben 0,764 százalékkal emelkedett, elérve a 35,63 eurót megawattóránként.

A forint hétfő délelőtt mintha trendet fordítana az euróval szemben
A forint hétfő délelőtt mintha trendet fordítana az euróval szemben
Fotó: tradingview

Az európai részvények és kötvények erősödésével leállt a korábban kibontakozó eladási hullám, miután Marine le Pen francia szélsőjobboldali vezető közölte, hogy tiszteletben fogja tartani a politikai intézményeket, ha megnyeri a közelgő előrehozott parlamenti választást – írja a Bloomberg. 

A forint erőre kapott

A reggeli nyitás után a forint jelentősen, 0,65 százalékot erősödött az euróval szemben 398,3-ről egészen 395,8-ig. A dollárral szemben is tudott 0.71 százalékot erősödni egészen 396.5-ig a svájci frankkal szemben pedig 0,93 százalékkal erősödve 414.17-ig jutott.

Pénteken a forint 398-ig gyengült az euróval szemben és ott stabilizálódott az árfolyam. A Fitch a múlt heti piaczárás után meghagyta a negatív kilátást, de a besoroláson nem változtatott, amit pozitívan értékeltek a befektetők. Hétfőn reggel pedig némi korrekció kezdődött. 

Ezen a héten az MNB-re kell figyelnünk, amely kedden tartja júniusi kamatdöntő ülését. Ha az árfolyam tovább korrigál, akkor a jegybank 25 bázispontos vágással lassíthat, de a tartás sem kizárt. Várható, hogy az MNB a kamatcsökkentési ciklus lezárását kommunikálja és ismerteti legfrissebb előrejelzéseit is – írja az Erste Market.

Árfolyamok és grafikonok

Ázsia negatív tartományban 

Mínuszban voltak hétfőn az ázsiai részvénypiacok, mivel vegyes gazdasági hírek érkeztek Kínából, míg az európai politikai bizonytalanság csökkentette a kockázati étvágyat, és defenzívában tartotta az eurót – írja a Reuters összefoglalója.

A kínai blue chipek 0,2 százalékkal csökkentek, miután a kiskereskedelmi forgalom májusban 3,7 százalékkal meghaladta az előrejelzéseket, de az ipari termelés és az állóeszköz-beruházások egyaránt a becslések alatt maradtak. Más adatok azt mutatják, hogy a lakásárak az elmúlt évtized leggyorsabb ütemében estek májusban, rávilágítva az ingatlanszektorban tapasztalható folyamatos feszültségekre.

A Kínai Népi Bank (PBOC) nem változtatta az egyéves kamatlábat, ami eloszlatta a meglepően laza banki hitelezési adatokat követő csökkentési spekulációkat. A kínai hivatalos Financial News hétfőn arról számolt be, hogy még mindig van lehetőség a kamatlábak csökkentésére, de vannak belső és külső korlátok a politikában.

Ez óvatos kereskedést generált és az MSCI Japánon kívüli legszélesebb ázsiai-csendes-óceáni részvényindexe 0,2 százalékkal csökkent. A japán Nikkei jegyzése 1,9 százalékot esett, a befektetőknek hat hétig kell várniuk a Bank of Japan következő szigorítási lépéseinek részleteire. Japán alapvető gépipari megrendelései áprilisban az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékkal nőttek, de az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal csökkentek, ami fordulatot jelent a márciusi 2,9 százalékos növekedés után. A beruházási kiadások csökkenése leginkább a feldolgozóiparban volt jelentős.

Francia brutalitás

Ahogy cikk elején szó volt róla, a francia piacok brutális eladásokat éltek át a múlt héten az előrehozott választások előtt, amelyen a szélsőjobb szerezhet többséget, ami veszélyezteti az ország költségvetési helyzetét és az eurózóna stabilitását. A francia politikai felfordulás miatt az ország elvesztette vezető pozícióját Európa legnagyobb részvénypiacaként, kevesebb mint két évvel azután, hogy ellopta a koronát az Egyesült Királyságtól.

Az Európai Központi Bank döntéshozói azt mondták a Reutersnek, hogy nem terveznek sürgősségi francia kötvényvásárlást a piac stabilizálása érdekében, miután a német kötvények hozamkülönbözete drámaian megnőtt a biztonságba menekülés miatt. Emiatt az euró 1,0703 dolláron állt, miután a múlt héten 0,9 százalékot esett, és hathetes mélypontra, 1,06678 dollárra hullott. A dollár stabilan 157,45-nél állt a jennel szemben, miután pénteken rövid időre 158,00 fölé emelkedett, amikor a BOJ közölte, hogy a kötvényvásárlást kicsivel később kezdi el, mint amire számított a piac.

A múlt hét utolsó napján, pénteken folytatódott a technológiai szektor kiemelkedő teljesítménye, aminek eredményeként a Nasdaq 100 index tovább növekedett, közelítve a 20 ezer pontos szintet. Ezzel szemben Európában a piacok gyengélkedtek, különösen az EU-s választások óta. A francia CAC 40 index már a 200 napos mozgóátlag alá esett, amely alatt tavaly november óta nem járt. A határidős indexek mérsékelt emelkedést jeleztek előre – írta a K&H Értékpapír.

Mi várható kamatcsökkentés terén?

A hét fő amerikai adata a májusi kiskereskedelmi forgalom lesz kedden, ahol 0,4 százalékos visszapattanás várható az áprilisi 0,3 százalékos visszaesés után, szerdán pedig ünnepnap van a piacokon. A Federal Reserve legalább 10 döntéshozójának fel kell szólalnia ezen a héten, és kétségtelenül foglalkozni fognak a piac idei két kamatcsökkentési tervével.

Ausztrália, Norvégia és az Egyesült Királyság központi bankjai várhatóan stabilan tartják a kamatlábakat ezen a héten, bár a Svájci Nemzeti Bank (SNB) enyhülhet a svájci frank közelmúltbeli erősödése miatt.

A piacok 75 százalékra növelték a csökkentés valószínűségét, mivel Franciaországban a politikai bizonytalanság miatt pénteken 0,9505 frankon négyhónapos mélypontra került a svájci deviza az euróval szemben.

A Goldman Sachs derülátó

A Goldman Sachs a korábbi 5200-ról 5600-ra emelte az S&P 500 index 2024-es év végi célját, az öt legnagyobb kapitalizációjú amerikai technológiai részvény erőteljes nyereségnövekedésére és az ár-nyereség arány valós értékének magasabb voltára hivatkozva. A Microsoft, az Nvidia, a Google, az Amazon.com és a Meta Platforms együttesen 45 százalékkal nőtt, és mára az S&P 500 részvényindex 25 százalékát teszik ki – áll a brókercég a pénteki piaczárás után kiadott közleményében, amit a Reuters jelentett.

A megemelt cél körülbelül 3,1 százalékos emelkedést mutat az index utolsó záróértékéhez, 5431,60 pontjához képest. A brókercég nagyjából változatlan reálhozamokat, és erőteljes eredménynövekedést vár az év végére, és 15-ös P/E-t azonos súlyozás mellett.

Merre tart a kriptopiac?

Az elmúlt 24 óra többnyire kisebb veszteségeket hozott a kriptopiac nagy részének. A Bitcoinnak volt egy újabb csendes hétvégéje, amelyet 66 000 és 66 500 dollár közötti szűk sávban költött, mielőtt sikertelenül próbált volna kitörni az utóbbiból. Az elsődleges kriptovaluta az előző üzleti hetet azzal kezdte, hogy megpróbálta leküzdeni az áhított 70 000 dolláros szintet. Miután megjelentek az inflációs adatok, és felülmúlták a várakozásokat, a BTC az egekbe szökött 70 000 dollárra, de az, hogy a Fed nem volt hajlandó követni az EKB példáját a kamatcsökkentésben, újabb csökkenést eredményezett. Ezútán a bitcoin 65 000 dolláros havi mélypontra zuhant - írja a cryptopotato.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A legfontosabb kriptodevizák enyhe csökkenésben álltak a délelőtt folyamán.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18885 18685 18885 +0,53% 0 0 4 728 438 495 HUF 2024-07-23 17:08:30
MOL 2854 2830 2866 +0,49% 0 0 626 292 742 HUF 2024-07-23 17:05:13
MTELEKOM 1086 1078 1090 -0,18% 0 0 183 748 872 HUF 2024-07-23 17:06:55
RICHTER 9845 9800 9895 +0,05% 0 0 1 043 602 000 HUF 2024-07-23 17:05:21
OPUS 436 435 439 -1,02% 0 0 42 687 201 HUF 2024-07-23 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Esik a forint!
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:07
A jelek szerint Virág Barnabás jegybanki alelnök nem tudta meggyőzni a piacot a keddi 25 bázispontos kamatcsökkentés szükségességéről, közel két óra alatt másfél egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz az uniós pénzzel szemben.
Részvény / Deviza / Áru Erejét fitogtatva várja a forint Matolcsy Györgyék nagy bejelentését, új csúcson a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:05
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama kedd délelőtt a 390-es lélektani határ alatt körül cirkált, kérdés, ott is marad-e azt követően, hogy délután 2 órakor lehull a lepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséről. A tőzsdéken nincs egyértelmű irány, az újabb rekordszintre jutott BUX a maga enyhe emelkedésével a jobbak közé tartozik, hála annak, hogy a hazai blue chipek a Telekom kivételével erősödnek. Az olaj ára felfelé, a gázé lefelé menőben, az arany drágul, a kriptók viszont esnek.
Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
Részvény / Deviza / Áru Dollár kontra Biden: erre figyelnek a piaci szereplők
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:16
Biden lépése egyelőre nem okozott felfordulást a devizapiacon. 
Részvény / Deviza / Áru Kardinális döntés elé néz a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 06:41
Hétfő reggelre alig változott a magyar deviza euróval szembeni jegyzése, amely a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után kaphat új irányt. 
Részvény / Deviza / Áru Kapott egy gyomrost az euró a forinttól
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 18:50
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG