BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. július 9. 11:39

Uborkaszezon? Egy frászt, záporoznak a fontos hírek. A magyar inflációs adat, az amerikai vállalati hírek vagy a Fed-elnök közelgő beszéde mind piacbefolyásoló erővel bírnak. A forint szép csendben átlépett egy fontos szintet. A tőzsdék esnek.

(Fotó: Eidenpenz József)

A hétfői rossz hangulat kedden is kitart, szinte minden index pirosban van ma reggel a tőzsdéken. Ázsiában állítólag a Japán és Dél-Korea közötti feszültség az oka ennek, miközben ugyanezt tegnap még az amerikai kamatokkal kapcsolatos várakozásokkal magyarázták. (Az amerikai kamatcsökkentés valószínűsége pénteken a friss foglalkoztatási adatok nyomán csökkent.)

A forint gyengül a mai magyar inflációs adat után, az euró ára átlépte a 325-ös szintet. (Most 325,35.) A Budapesti Értéktőzsde indexe 0,7 százalékos mínuszban van, az OTP, a Mol és a Richter árfolyama egyaránt mérsékelten süllyed. Az Opus két százalékkal esik.

További árfolyamok itt láthatók

1. Ió, ció, dezinfláció

Magyarországon az előző havi 3,9 százalékról 3,4 százalékra csökkent a pénzromlás üteme. Jön a dezinfláció - írja az Erste Befektetési Reggeli hírlevele a mai adat kapcsán.

“A várakozásoknál hamarabb megjelent a dezinfláció, ami 4 százalékról 3,8 százalékra csökkenő maginflációban is megmutatkozik. Valószínűleg az adószűrt maginfláció, amelyet a nap folyamán később láthatunk, szintén csökkent. Ez a jegybank várakozó álláspontját igazolja, és növeli a valószínűséget, hogy a közeljövőben nem lesz szigorítás. Ez pedig gyengítően hat a forint árfolyamára” – írta a brókercég.

(Grafikon: Tradingview.com)
Egy másik reggeli hírlevélben ezt írják: “Ma reggelre már a 325 forintos technikai szint közelébe ért az EUR/HUF árfolyam. Ha elesne az a szint, akkor egészen 327,5 forintig nyílna meg az út a további forintgyengülés előtt.” Jelentjük, elesett, az euró ára kissé 325 fölé ment.

2. Vállalatok és medvék

A gyorsjelentési szezon még nem kezdődött el, de néhány vállalat már közöl előzetes számokat. Ma ezek nem éppen jók. Profitfigyelmeztetést tett közzé a BASF SE, majd a Danske Bank.

A Bloomberg azt írja, hogy a “Wall Street” már régen, sőt még soha nem volt ilyen pesszimista az Apple árfolyamával kapcsolatban. Az 1998-as tőzsdei bevezetés óta nem volt ennyi eladást javasoló elemző, mint most. Igaz, ez mindössze öt elemzőt jelent, de ezek mind 2019-ben lettek “medvék”. (A medve a tartós tőzsdei áresések, a bika az emelkedések szimbóluma.) Az Apple a hónap végén teszi közzé gyorsjelentését.

3. Rossz hír Németországból

Az Ifo kutatóintézet előrejelzése szerint a részmunkaidős foglalkoztatottak száma erősen meg fog nőni a közeljövőben Németországban. Ez nem túl jó jel a konjunktúrára nézve, legalábbis a Teleboerse.de (N-Tv.de) szerint.

4. Powell beszélni fog

Jerome Powell Fed-elnök az USA kongresszusa előtt fog részt venni egy szokásos, fél évente esedékes meghallgatáson szerdán és csütörtökön. A piacok nyilván minden szavát inni fogják, arra próbálnak majd következtetni belőle, hogy milyen lesz a kamatpálya.

A november-decemberi tőzsdei korrekciót az fordította meg, hogy a Fed bejelentette: a kamatemelési ciklust felfüggeszti. Sőt, most már a kamatcsökkentés is reális alternatíva. (Általában a csökkentés jó, az emelés rossz a tőzsdéknek.)

5. Mi van a kereskedelmi háborúval?

Az utóbbi több mint egy évben a “vámháború” vagy “kereskedelmi háború” nagyban befolyásolta a tőzsdéket, alig telhet el nap ennek említése nélkül. Az Investing.com mai megfogalmazása szerint a héten ugyan újra felvehetik a tárgyalások fonalát az amerikai és kínai felek, de “egy év után kevés jele van annak, hogy az eltérő álláspontok közeledtek volna egymáshoz”.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél