Hirdetés
Hirdetés

Fékezett az infláció, gyengül a forint - az élelmiszer megint nagyot drágult

Gáspár András, 2019. július 09., 09:52

Hónapok óta tartó trend tört meg: a májusi közel 4 százalékos infláció után júniusban a vártnál nagyobbat fékezett az áremelkedés, 3,4 százalék lett a friss éves adat. Az üzemanyag és a dohány magyarázza a kisebb meglepetést, az élelmiszerek viszont továbbra is magasan az átlag fölött drágultak. Az MNB így továbbra is tétlen maradhat, a hírre gyengülni kezdett a forint.

A fogyasztói árak közel fél éven át tartó folyamatos emelkedése megtört júniusban, hiszen átlagosan 3,4 százalékos inflációt regisztrált a KSH (májusban még 3,9 százalék volt az éves áremelkedés). A piaci konszenzusnál is enyhén mérsékeltebb áremelkedési ütem mögött három fontos tényező húzódik meg az ING gyorselemzése szerint.

Hirdetés

Elsősorban az üzemanyagárak változása mérsékelte az inflációt, méghozzá önmagában ez a tétel 0,5 százalékponttal fékezte a fő mutatót. Emellett még a dohányáruk drágulása lassult, valamint a tartós fogyasztási cikkek esetében júniusban jelentősebb árcsökkenést mért a KSH. Mindezeket enyhén ellentételezte ugyanakkor a továbbra is emelkedő árindex a szolgáltatások és az élelmiszerek esetében.

Elszállnak az élelmiszerárak

Az élelmiszerek ára magasan az átlag fölött, 5,8 százalékkal nőtt. Ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 17,7, a sertéshúsé 12,1, a liszté 11,4, a péksüteményeké 8,6, a kenyéré 8,0 százalékkal magasabb, a tejé 5,7, a kávéé 4,3, a tojásé 2,6 százalékkal alacsonyabb lett.

A KSH számai alátámasztják a Privátbankár.hu saját felmérését: júniusra 4,7, júliusra 5,9 százalékos élelmiszerár-emelkedést mértünk. Legutóbbi felmérésünk eredményeit tegnap publikáltuk, eszerint a legnagyobb mértékben júliusra az alapélelmiszerek drágultak - azok a termékek, amelyeket jövedelemtől függetlenül mindenki kénytelen megvásárolni.

Drágább a pia és a nyaralás, olcsóbb a tankolás

A KSH adatai szerint a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,1, ezen belül a dohányáruké 9,5 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,1, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,0 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 1,3 százalékkal mérséklődött.

Az egyes főcsoportok közül mindegyiknél áremelkedést mért a KSH, ennek mértéke jól nyomonkövetkető a pókháló-ábrán:

Fogyasztóiár-index főcsoportonként, 2019. június
(az előző év azonos időszaka = 100,0%)
Fogyasztóiár-index főcsoportonként, 2019. június (az előző év azonos időszaka = 100,0%)

Az MNB továbbra is ülhet karba tett kézzel

A fő mutatónál is fontosabb talán – a monetáris politika szempontjából legalábbis –, hogy a maginflációs mutató ismét négy százalék alá, egészen pontosan 3,8 százalékra mérséklődött.

Megnevezés Előző hó = 100,0 Előző év azonos hó = 100,0
Fogyasztóiár-index 99,8 103,4
Harmonizált fogyasztóiár-index 99,8 103,4
Maginfláció (szezonálisan kiigazított) 100,2 103,8
Nyugdíjas fogyasztóiár-index 99,8 103,5

Az árnyomás tehát enyhült a magyar gazdaságban, de továbbra is magasnak tekinthető. Ugyanakkor pont a mérséklődés miatt az ING úgy véli, hogy az MNB továbbra is kivár, hiszen az adatok is azt a jegybanki várakozást támasztják alá, hogy az év második felében összességében mérséklődhet az árnövekedés tempója. Az ING előrejelzése szintén osztja ezt a véleményt, és 2019 egészére 3,3 százalékos inflációt várnak.

Mivel az MNB továbbra sincs lépéskényszerben, a hír gyengítette a forintot: az adatközlés után az euró árfolyama május óta nem látott szintre emelkedett:

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nincs megállás, tovább robognak a piacok

Nincs megállás, tovább robognak a piacok

Hétfőn is erősödtek a nemzetközi piacok, ráadásul kedden is kedvező hírek láttak napvilágot, ami tovább lendítette felfele a tőzsdéket. Igaz, a magyar piacon inkább kivárást láthatunk. Kedden napközben is számos olyan információ jön ki, amelyek hatással lehetnek a befektetői hangulatra, így az MNB kamatdöntő ülése, vagy az új brit miniszterelnök személye is ilyen lehet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?