Hirdetés

Fékezett az infláció, gyengül a forint - az élelmiszer megint nagyot drágult

Gáspár András, 2019. július 09., 09:52

Hónapok óta tartó trend tört meg: a májusi közel 4 százalékos infláció után júniusban a vártnál nagyobbat fékezett az áremelkedés, 3,4 százalék lett a friss éves adat. Az üzemanyag és a dohány magyarázza a kisebb meglepetést, az élelmiszerek viszont továbbra is magasan az átlag fölött drágultak. Az MNB így továbbra is tétlen maradhat, a hírre gyengülni kezdett a forint.

A fogyasztói árak közel fél éven át tartó folyamatos emelkedése megtört júniusban, hiszen átlagosan 3,4 százalékos inflációt regisztrált a KSH (májusban még 3,9 százalék volt az éves áremelkedés). A piaci konszenzusnál is enyhén mérsékeltebb áremelkedési ütem mögött három fontos tényező húzódik meg az ING gyorselemzése szerint.

Hirdetés

Elsősorban az üzemanyagárak változása mérsékelte az inflációt, méghozzá önmagában ez a tétel 0,5 százalékponttal fékezte a fő mutatót. Emellett még a dohányáruk drágulása lassult, valamint a tartós fogyasztási cikkek esetében júniusban jelentősebb árcsökkenést mért a KSH. Mindezeket enyhén ellentételezte ugyanakkor a továbbra is emelkedő árindex a szolgáltatások és az élelmiszerek esetében.

Elszállnak az élelmiszerárak

Az élelmiszerek ára magasan az átlag fölött, 5,8 százalékkal nőtt. Ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 17,7, a sertéshúsé 12,1, a liszté 11,4, a péksüteményeké 8,6, a kenyéré 8,0 százalékkal magasabb, a tejé 5,7, a kávéé 4,3, a tojásé 2,6 százalékkal alacsonyabb lett.

A KSH számai alátámasztják a Privátbankár.hu saját felmérését: júniusra 4,7, júliusra 5,9 százalékos élelmiszerár-emelkedést mértünk. Legutóbbi felmérésünk eredményeit tegnap publikáltuk, eszerint a legnagyobb mértékben júliusra az alapélelmiszerek drágultak - azok a termékek, amelyeket jövedelemtől függetlenül mindenki kénytelen megvásárolni.

Drágább a pia és a nyaralás, olcsóbb a tankolás

A KSH adatai szerint a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,1, ezen belül a dohányáruké 9,5 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,1, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,0 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 1,3 százalékkal mérséklődött.

Az egyes főcsoportok közül mindegyiknél áremelkedést mért a KSH, ennek mértéke jól nyomonkövetkető a pókháló-ábrán:

Fogyasztóiár-index főcsoportonként, 2019. június
(az előző év azonos időszaka = 100,0%)
Fogyasztóiár-index főcsoportonként, 2019. június (az előző év azonos időszaka = 100,0%)

Az MNB továbbra is ülhet karba tett kézzel

A fő mutatónál is fontosabb talán – a monetáris politika szempontjából legalábbis –, hogy a maginflációs mutató ismét négy százalék alá, egészen pontosan 3,8 százalékra mérséklődött.

Megnevezés Előző hó = 100,0 Előző év azonos hó = 100,0
Fogyasztóiár-index 99,8 103,4
Harmonizált fogyasztóiár-index 99,8 103,4
Maginfláció (szezonálisan kiigazított) 100,2 103,8
Nyugdíjas fogyasztóiár-index 99,8 103,5

Az árnyomás tehát enyhült a magyar gazdaságban, de továbbra is magasnak tekinthető. Ugyanakkor pont a mérséklődés miatt az ING úgy véli, hogy az MNB továbbra is kivár, hiszen az adatok is azt a jegybanki várakozást támasztják alá, hogy az év második felében összességében mérséklődhet az árnövekedés tempója. Az ING előrejelzése szintén osztja ezt a véleményt, és 2019 egészére 3,3 százalékos inflációt várnak.

Mivel az MNB továbbra sincs lépéskényszerben, a hír gyengítette a forintot: az adatközlés után az euró árfolyama május óta nem látott szintre emelkedett:

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?