TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az immár 20 éves Amazon hosszú idő után először egy jó negyedévvel kedveskedett a részvényeseknek. Az internetes kereskedő cég nagy túlélő: temették a 2000-es dotcom lufi után is, és a közelmúltban is sok volt a kétség, de végül mégis jól működik a modell.

Legelsők közt

A cég az egyik legrégebbi internetes vállalkozás. Jeff Bezos hozta létre még 1994-ben, az internet hajnalán. Cégét először Cadabrának nevezte, utána jobban csengő nevet keresett, de szigorúan „A” betűvel kezdődőt. Akkor úgy gondolta, hogy az ABC sorban elől lenni kritikus dolog lesz a netkorszakban. A szótárban haladva az Amazon névnél állt meg. Nem az ókori görög mitológia szerinti harcos hölgyekre gondolt, hanem az Amazonas folyóra, mint egzotikus helyre, egyben a vízhozamát tekintve legnagyobb folyóra. Saját vállalkozásaként ő is a legnagyobb áruháztól álmodott.

Kezdetben könyváruházat hozott létre: abból kiindulva, hogy egy virtuális könyváruházban az összes létező kiadvány elfér, míg egy hagyományos üzlet mérete véges. Az elképzelés bejött, jóllehet érdekes módon a könyvkereskedelem lett az egyik olyan ág, amely nem került át teljesen a netre. Szeretünk könyvesboltban sétálni, kezünkbe venni a könyvet és belekukkantani. Ajándékozási listánkon is elöl áll a könyv, és olyankor is szeretjük megforgatni: hogy néz ki, vajon örül-e neki, akinek szánjuk?

Felívelés

A vállalkozás sikeres lett, és Bezos a könyvkereskedelmen túl hamar bővíteni kezdte a kínálatot. A dotcom lufiban az Amazon az egyik legfelkapottabb papír volt: árfolyama az 1997-es tőzsdére vezetésétől 2000 márciusáig közel megszázszorozódott. A lufi pukkadását követő 2 évben aztán visszaesett a tizedére az ár, de míg sok más cég mögött nem volt igazi fundamentum, az Amazon egy nagy forgalmú kereskedőház lett. 2001-ben már 1 milliárd dolláros forgalma volt: ekkor sikerült összehozni az első nyereséges évet, ami bizonyította a kétkedőknek a cég életképességét.

Az ár magához is tért, 2007-re elérte a korábbi tetőt, akkor azonban a válság hatására megtorpant. A válság után viszont rögtön, már 2009 nyarán meghaladta azt, és szép folyamatosan tovább emelkedett a 2013. decemberi 400 dolláros csúcsig. Az árbevétel közben 100 milliárd dollár közelébe emelkedett, viszont a nyereség elapadt. Ez sok elemzőt megijesztett, jogosan tették fel a kérdést, hogy ilyen hatalmas befolyó összegből hogy nem lehet egy kis nyereséget összehozni?

Nagy árbevétel, kis profit

A cég alapvető gondja végülis egész 20 éves működése során az volt, hogy míg óriási árbevételt generált, az alkalmazott kis árrés miatt csak szerény profitot tudott felmutatni. Ebben most végre lényeges javulást sikerült elérni. A részvényenkénti nyereség 45 centre növekedett, miközben a piac 17-et várt. A cég árbevétele is tovább hízott 15 százalékkal, és ez a szám 18 százalék lett volna, ha a dollár erősödése nem rontja az Amerikán kívül elért eredményt.

A részvény igen jól reagált a jelentésre: egyből 14 százalékkal, vagyis 43 dollárral került feljebb. Ha ezt az árat összevetjük a fundamentumokkal, akkor azt látjuk, hogy az árbevételhez képest nem drága a papír (1,8 körüli P/S, vagyis ár/egy részvényre jutó árbevétel), ugyanakkor a várhatóan részvényenkénti 1-2 dollár körüli éves profit 350 dolláros árnál még igen szerény. A piac, úgy tűnik, megelőlegez a cégnek egy sokkal magasabb eredményt: ez az ár ugyanis nagyjából egy érett kereskedelmi cégnél 20 dollár körüli részvényenkénti profitot indokol.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél