BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. április 9. 11:41

Bár nem annyira szívderítőek a vírusstatisztikák, sok országban azt latolgatják, mikor lazíthatnak a kijárási korlátozásokon, és egyes országok meg is kezdik. Közben az USA-ban Sanders lelépése javította a hangulatot, az elnököt viszont sok kritika éri. A tőzsdék enyhe optimizmussal vágtak neki a hét utolsó kereskedési napjának, nálunk is.

Ma csökkent a “vírusoptimizmus” a tőzsdéken, miután Európa fontos országaiból olyan számok érkeztek, amelyek nem mutatnak annyira egyértelmű csökkenést. Valamelyest romlottak a napi adatok az olasz, spanyol, brit számok szerint. Az USA-ban tart a járvány gyors terjedése, 14 800 halottnál és közel 435 ezer fertőzöttnél tartanak.

Tegnap este Bernie Sanders vermonti szenátor kiszállt a novemberi elnökválasztásért folytatott demokrata jelölési harcból, így Joe Biden volt alelnök maradt nyeregben. Ez jó hír a tőzsdéknek, mert Sanders eléggé szélsőséges gazdasági elképzeléseket vallott. Távozása hozzájárulhatott ahhoz, hogy az USA indexei 2-3 százalékos pluszt hoztak össze tegnap a végére.

Trump Katrinája vagy Vietnámja?

Az amerikai Képviselőház Felügyeleti és Reformbizottsága szerint Donald Trump elnök kormányának nem sikerült elegendő egyéni védőeszközt és orvosi felszerelést elosztania a koronavírus ellen védekező tagállamok számára. Egyre többen hánytorgatják fel, hogy az elnök kezdetben bagatellizálta a járványt és ellenfeleinek aknamunkájaként, az ellenzék rémhíreként (“fake news”) állította be. Később téves nyilatkozatokat tett vagy a valóságosnál alacsonyabbnak állította be a veszélyt.

Trump-graffiti (Pixabay.com) Trump-graffiti (Pixabay.com)

Ez megalapozhatta sok ember halálát és a vírus gyors terjedését. Emiatt sokan arra számítanak, hogy a járvány lesz “Trump Vietnámja”, avagy Katrina-hurrikánja. Az a folyamat, amely során kudarcot vall és amelybe óhatatlanul belebukik. (Lyndon B. Johnsonra is utalva, akinek elnöki ideje alatt a vietnami háború eszkalálódott a hatvanas években.)

Kötéltánc Európában

Európában eközben pár ország, Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon. “Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt” – írtuk délelőtt. (A nagy kísérlet: így állhat helyre az élet Európában) A tőzsdék mindenesetre ma is szerény optimizmust tükröznek. Európában fél-egy százalék az emelkedés, bár a brit mutató – talán a miniszerelnök javuló állapota miatt – 1,7 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős indexe stagnálnak vagy 1-2 ezrelékkel nőnek a hét utolsó tőzsdenapján.

Olasz, spanyol, amerikai és brit  koronavírus-halálozások (Tradingview.com) Olasz, spanyol, amerikai és brit koronavírus-halálozások (Tradingview.com)

Itthon a BUX index 1,3 százalékkal emelkedik, a Mol vezeti a mezőnyt három százalékos emelkedéssel. A Richter és az OTP 0,7-0,7 százalékos pluszban van, a Telekom kissé süllyed. A korábbi vad száguldás után szerényebb, egy százalék alatti pluszban van az Opus. A forint tovább erősödött, már csak 355,70 az euró, újabb 2,5 forinttal lejjebb a tegnap estinél.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Milliók munka nélkül

Az ármozgások a hosszú hétvégén kívül azért is lehetnek visszafogottak, mert a befektetők várják az újabb munkanélküliségi adatokat az Egyesült Államokból. Az előző két jelentés szerint tízmillió ember keresett munkanélküli-ellátást a koronavírus-válság közepette. A múlt héten az elemzők becslése alapján további 5 millió munkanélküliségi kérelmet nyújthattak be.

Az olaj ma is 2-3 százalékos pluszban van, miután ma megtartják videokonferenciájukat az OPEC tagjai és az orosz, esetleg az amerikai partnerek. Amerikai politikusok nyílt levélben szólították fel Szaúd-Arábiát a kitermelés csökkentésére, és lényegében megfenyegették, hogy ennek elmaradása esetén felfüggesztik a katonai-politikai együttműködést. Közben Szaúd-Arábia tűzszünetet hirdetett Jemenben. A szaúdi nemzeti vagyonalap pedig állítólag egymilliárd dollárért vásárolt nemzetközi olajtársaságok részvényeiből.

Ma folytatják az EU pénzügyminiszerei is a tegnap eredmény nélkül megszakadt tárgyalásukat, video-csúcstalálkozójukat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél