5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Lesz még 400 felett az euró, talán még az idén. Bár 2024-től lassú növekedés indulhat Magyarországon, még 2025-ben sem érheti el a bővülés üteme a tavalyi szintet az Equilor szerint. A magas infláció és kamatok a fogyasztás mellett a beruházásokat is visszavetették, az elmaradó uniós források pedig a vártnál nagyobb nehézségeket okoznak. Vonzó-e az OTP-részvény?

Nem térnek vissza a 2010-es években látott nagyon alacsony szintekre a reálkamatok globálisan az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint, ami a magyar jegybank mozgásterét is szűkíti, a hazai kamatpályára is hatással lehet. Amint a cég sajtórendezvényén elmondták, mostanában olyan változások következhettek be, amiknek köszönhetően a következő években a 2010-es évtizedben megszokotthoz képest magasabb reálkamatokat látunk majd, mégpedig hosszú évekig.

Ezeket több tényező hajtja, melyek közül a legfontosabb a globálisan növekvő beruházási igény: a deglobalizációs folyamatok miatt gyárak épülnek, a védelmi kiadások általánosan növekednek, és a zöld átállás is hatalmas beruházásokat igényel.

Messze még a következő dollárkamatvágás

Rövid távon az amerikai jegybank, a Fed várhatóan befejezi ugyan a kamatemelési ciklusát, de több negyedévig magasan, öt százalék felett tarthatja a kamatot. A kamatcsökkentés várhatóan csak a jövő év derekán indulhat el. Az EKB eközben még nehezebb helyzetben van, a növekedés és az infláció között kell lavíroznia. Idén további kamatemelés várható, és az amerikainál csak később, a jövő év vége felé indulhat el a kamatvágási ciklus.

Óvatosan kell bánni a magyar kamatokkal

Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint egyre égetőbb a kérdés, hogy hosszú távon milyen kamatkörnyezetre számíthatunk. Az MNB 100 bázispontonként megkezdte az ultramagas, 18 százalékos irányadó kamat csökkentését. A jelenlegi, régiós szinten még mindig magas 14 százalékos szintről szeptemberben újabb 100 pontos vágás következhet, utána azonban lassíthat a jegybank. (Például 75 bázispontos, 0,75 százalékos lépésekre válthat.)

Bár az infláció csökkenése megengedné a további nagyobb léptékű kamatvágásokat, Magyarország kockázati megítélése sokkal kedvezőtlenebb, mint a régió más országaié, amit a forint árfolyamának hektikussága is jól mutat. A Fitch soron következő decemberi felülvizsgálatakor ronthatja a magyar hitelbesorolást, ami szintén negatív üzenet lehet a piac számára.

Gyengülő pályán maradhat a forint

Ezek alapján az Equilor idén év végén 10,75 százalékos, 2024 végén pedig 6,5 százalékos alapkamatra számít. Várhatóan novemberben elérjük az egy számjegyű szintet, így éves átlagban az infláció 18 százalék lehet, amit jövőre 6 százalék követhet. Árokszállási Zoltán ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a dezinflációt jelenleg hajtó elemek idővel egyre kevésbé fogják éreztetni hatásukat: a forint most már gyengül, emelkedik az olajár, januártól pedig emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Némileg élénkülhet a fogyasztás, miközben a költségvetés kiigazítási kényszere folyamatos kockázatot jelent.

Az Equilor Befektetési Zrt. előrejelzései.
Az Equilor Befektetési Zrt. előrejelzései.

Így a forint nagy volatilitás mellett enyhén gyengülő pályán maradhat, a jelenlegi kilátások szerint 2024-ben 400 forintos év végi euróárfolyam várható. (Idén év végére 392,5, 2025 végére 405 forintos euróval számolnak.)

Árfolyamok és grafikonok

Kellenének az uniós források

Az Equilor szerint 2023-ban 0,7 százalékkal csökkenhet a GDP, elsősorban a magas infláció miatt visszaeső fogyasztás, a visszafogott állami beruházások és a magas kamatok miatt csökkenő beruházási kedv következtében. Jövőre 2,5 százalékos GDP-növekedés következhet, amit a visszatartott európai uniós források gyors ütemű beáramlása növelhetne.

Ezzel azonban egyelőre csak kis eséllyel lehet számolni. Így a magyar államháztartás egyenlege idén 4,5, jövőre 3,5 százalékos hiányt mutathat.

Legalább van gázunk. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
Legalább van gázunk. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Európai, régiós és indiai részvények

A részvénypiacokon összességében nem lenne meglepő némi korrekció az elmúlt hónapokban beállított csúcsokról, de továbbra is akadnak olyan régiók, ahol még nem lehet túlértékeltségről beszélni. Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető szerint az európai és a kelet-közép-európai régiós részvényindexekben, valamint az indiai piacban lehet még fantázia.

Közép-Kelet-Európa részvénypiaca, benne a magyarral saját magához képest is alulértékelt mondta az elemző.

Az Equilor szerint mind a magyar, mind az amerikai kötvénypiacon a 2-3 éves szegmens tűnik a legérdekesebbnek: a kamatemelések a végükhöz közelednek a tengerentúlon, miközben a kamatcsökkentés hazánkban már bőven zajlik. Így a hosszabb hozamok további emelkedése egyre kevésbé valószínű.

Az OTP-részvényre ható főbb tényezők. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
Az OTP-részvényre ható főbb tényezők. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Mitől gyengülhet még a forint?

Továbbra is a magas hazai kamat segíti leginkább a forint stabilitását, regionális összehasonlításban is komoly a kamatelőnyünk, még ha csökkenőben is van.

Még az idén arról beszélhetünk majd, áttöri-e az euró a 400-at, vagy sem – mondta Buró.

A  forint gyengülésének számos oka lehet, míg az erősödés mellett jóval kevesebb érv szól – derült ki. Így foglalták össze ugyanis a főbb forintbefolyásoló tényezőket:

A forintot erősítő és gyengítő tényezők. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
A forintot erősítő és gyengítő tényezők. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Olajat, aranyat, alumíniumot vegyenek?

Az árupiacokon Buró e három terméket emelte ki, amelyek ígéretesek. A sokoldalú keresleti és kínálati tényezők eredményeként az olajár-emelkedés folytatódására, vagy legalábbis stabilizációra számítanak. A 100 dolláros olajat könnyen elérhetjük, de legalább tesztelhetjük a közeljövőben, ami sok hatással lehet több mindenre, például az inflációra is.

Az aranyban is lehetnek jó befektetési lehetőségek a közeljövőben. Az 1900 dollár eléggé stabil alátámasztásnak tűnik. A későbbiekben várható alacsonyabb kamatszint pedig kifejezetten jót tehet neki. A jegybanki nemesfém-vásárlások is segíthetnek, várhatóan folytatódni fognak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG