BUX
35 303.10
-0.09%
-32.00
OTP
10 900.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 799.00
+0.28%
+5.00
RICHTER
6 515.00
+0.54%
+35.00
MTELEKOM
380.00
-1.17%
-4.00
 
2019. június 26. 13:41

Bár alapvetően nem változtatott a monetáris kondíciókon az MNB kedden, az új magyar lakossági állampapírért indult roham hatásainak kezelése közben egy kisebb szigorításnak tűnő intézkedést is megejtettek.

A keddi ülésen nem változtatott a kamatokon az MNB monetáris tanácsa, de az átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát 100 milliárd forinttal mérsékelte, és jelezte, hogy ez néhány bázisponttal emelheti a 3 hónapos BUBOR mértékét. Ezt egy kisebb monetáris szigorításként is lehet értékelni - az, hogy az euró árfolyama a 324-es szintről hirtelen 323-ra csökkent arra utal, hogy a piaci szereplők is egy szimbolikus szigorításnak tartják a bejelentést.

Az euró jegyzésének alakulása a héten. Friss árfolyamok >>

Az OTP Elemzési Központ friss értékelésében kiemeli: a nemrég bemutatott új lakossági állampapír, a MÁP+ (amely az elérhető eszközök közül jelenleg a legmagasabb hozamot kínálja) egy kisebb likviditási sokkot okozott a bankközi piacon, ami a bankközi kamatok emelkedéséhez vezetett. A 3 hónapos BUBOR 20-ról 25 bázispontra emelkedett, az overnight BUBOR pedig 7-ről 66 bázispontra ugrott (majd visszakorrigált 40 bázispont alá). Ennek hátterében az áll, hogy az új állampapírból a háztartások rövid idő alatt 900 milliárd forint értékben jegyeztek. Ezt részben meglévő lakossági állampapírjaik bankoknak történő értékesítéséből finanszírozták - ez okozta a múlt héten a bankközi likviditás időleges kiszáradását a múlt héten. Az OTP szakértői jelezték: a helyzet azóta normalizálódott, de összességében azért a hatás nagyon hasonlított ahhoz, mintha egy kisebb monetáris szigorítás történt volna.

A keddi MNB-közlemény közvetve kezelte is a helyzetet. Azt írták ugyanis:

"Az MNB kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon, valamint, hogy a bankközi hozamok volatilitása alacsony maradjon."

A kamatdöntés indoklásában megjelölték azt a 4 tényezőt, amit kiemelten figyelemmel követ a Monetáris Tanács. Az infláció és a GDP-növekedés pályáját is feljebb tolták. Úgy számolnak, hogy az új lakossági állampapír még a jövőbeni fizetésemelésünket is magához vonzza. További részletek a kamatdöntésről >>

Az OTP Elemzési Központ értékelése szerint az MNB ezzel gyakorlatilag azt közölte, hogy szükség esetén a volatilitást a bankközi piacról a devizaswapokhoz irányítja át. A tervezett 100 milliárd forintos csökkentés kisebb szigorításnak tekinthető, ami a feszesebb 2020-as költségvetéssel és a rendkívül magas lakossági kötvényhozamokkal együtt arra utalhat, hogy a gazdaságpolitikai keretrendszer a jövőben kevésbé lesz támogató, ami egyfajta reakció a túlfűtöttség jeleire: a gyors béremelkedésre, a magas inflációra és a külső egyensúly romlására.

Ezek alapján az OTP Elemzési Központ a 3 hónapos BUBOR lassú emelkedésére számít, az év végéig a 40 bázispont körüli szintre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
hírlevél