6p
Nehéz ügy ma tőzsdére vinni egy kkv-t, ha egyszer a piacon nincs likviditás, szenvednek a brókercégek, a feltételek nehezen teljesíthetőek, a költségek magasak, és még a vállalatok sem ismerik a lehetőségeiket.

Lengyelország: nem buborék ez, de lehet meglepetés

A Privátbankár.hu Tőkepiac 2014 konferenciájának panelbeszélgetésén Jaroslaw Derylo, a Wood & Co Befektetési Diviziójának igazgatója arra felvetésre, hogy sokak szerint a lengyel tőzsdén éppen egy buborék fújódik, azt mondta: a helyzet nem ilyen drámai, a probléma messze nem ilyen nagy. A szakember szerint kifejezetten jó a befektetési bázis, ami stabil alapot ad a növekedésnek.

 

 

Persze lesz majd meglepetés, amikor a piacról az új szabályozásnak köszönhetően egyszer csak eltűnik az egyik nagy szereplői kör: a magánnyugdíjpénztáraknak ugyanis mérsékelni kell a részvénykitettségüket. Azt egyelőre ugyanis nem lehet tudni, fokozatos lesz a kivonulásuk, vagy hirtelen tűnnek el a piacról – ez még okozhat zavarokat.

A konferenciáról készül anyagainkat itt olvashat illetve nézheti meg:

Ha a válság földrengés volt, most jön a cunami

Ki lesz a gyorsabb, a bróker vagy a magánbefektető?

Túl nagy a bankok szerepe? Ideje a szerkezetváltásnak

El vagyunk bankosodva, több tőkepiac kéne


Magyarország úttörő a piac tönkretételében is

A panelbeszélgetésen Jaksity György, a Concorde Értékpapír vezetője elmondta: Magyarország úttörő volt a tőkepiacok régiós történetében. Az országban nyílt az első tőzsde, nálunk volt az első nyilvános tőzsdei kibocsátás, és az első nyugdíjreform is – sajnos azonban úttörők vagyunk abban is, hogy hogyan tesszük tönkre a piacot.

 

 

A nyugdíjpénztárak államosítása ennek egy nagyon fontos mérföldköve volt – Jaksity György szerint ez a vég kezdete, úgy látja: nem visszafordítható a folyamat, a likviditás folyamatosan szűkül a piacon – ezt pedig nagyon nehéz megállítani. A nyugdíjpénztárak kivonása mellett egy másik tényező is terheli a magyar piacot: egy globális jelenség, melynek keretében bizonyos, korábban fontos szereplők eltűntek a piacról. A hagyományos befektetési banki, brókeri modellek kezdenek ugyanis kikopni: a vállalatcsoport bevételi struktúráját vizsgálva azt látják: a brókercégek szinte eltűntek a budapesti tőzsdéről, aminek legnagyobb szereplőjévé vált a Concorde

Nem csoda,  hogy ilyen körülmények között nincs nyilvános tőzsdei kibocsátás: nincs meg a szükséges likviditás, nincs lehetőség brókercégként a forgalmi jutalékból megélni. 2012-ben a Concorde 3 nagyon jó vállalattal dolgozott együtt a tőzsdei kibocsátáson, de végül csak egyet sikerült eljuttatni a tőzsdére, azt is nagyon nagy nehézségek árán. Az elmúlt évtizedben ide jutottunk, és a helyzet várakozásaik szerint nem is nagyon fog javulni.

Tudja-e a kkv, hogy hogyan fejlődhet?

Katrin Herrling, a Brain & Co igazgatója szerint amikor azt kérdezzük, a közepes méretű vállalkozások tőkéhez jutását hogyan segíthetnénk, azt is meg kell nézni: eléggé élő az európai kkv-piac? Egy tanulmány szerint az elmúlt 6-7 évben a kkv-k szenvedtek a legjobban Európában, és bár minden országban vannak sikersztorik, nem sikerült létrehozni azt a színes kkv-szektort, ami a tőkepiac alapját adja. Márpedig ha ezt nem sikerül felpörgetni, nem tudunk választani arra, miért nem fejlődnek gyorsabban a kkv-k – amelyek között gyakran előfordul, hogy egy családi vállalkozás vezetése nem hajlandó kiadni a kezéből az irányítás egy részét - , akkor a régiónk nem tud olyan szintre jutni, mint Európa többi része.

 Probléma az is, hogy sokszor maguk a cégek sem értik a folyamatokat: nem tudják, hogy egy  tőkeinjekcióval hogyan működhetnének jobban. Nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül tőkéhez juthatnának.

Kérdés az is: van-e elég befektető? Sokszor visszafogja a őket a bonyolult szabályozás, a kemény tőkekövetelmények és a befektetésre alkalmas vállalatok szűkössége  ezeken azonban lehetséges lenne javítani.  Ha azonban nincs meg a kkv-kat előrevivő lehetőségek halmaza, nem áll össze a finanszírozási struktúra – ha pedig nincs elég finanszírozható kkv, nem jöhet létre az egészséges az ökoszisztéma.

Sok cég megijed a tőzsdétől – kicsik kíméljenek?

Peter Koblic, a prágai tőzsde vezéigazgatója elmondta: a cseh tőkepiac speciális eset: a '90-es évek privatizációs hulláma idején volt olyan nap, amikor 2 ezer cég került tőzsdére. Közülük sok csődbe ment, de azért volt, ami fel tudta venni a lépést. Az orosz válság, kínai válság idején pedig megnőtt a jelentősége az átláthatóságnak, a befektetők a transzparensen működő cégeket kezdték favorizálni.

 

 

 

1000 vállalatot fél év alatt kiszórtak a tőzsdéről – jellemző, hogy az ő papírjaikkal összesen 5 tranzakció született. A következő években még 400 vállalatot vezettek ki, amelyekkel gyakorlatilag nem volt kereskedés.

Mostanában Csehországban is nehéz tető alá hozni új kibocsátásokat: a cégek gyakran megijednek a követelményektől, a befektetők sem tolonganak. A brókercégek szerveznek időnként ipo-kat is, de ezekből gyakorlatilag nem lehet megélni. Koblic úgy látja: náluk sokkal inkább egy közvetítés nélküli, speciális piacra lenne szükség, de az EU ezt nem igazán támogatja, inkább a szigorúbb felügyeletet erőltetik a brókercégekre.

Jaksity György hozzátette: egy tőzsdei kibocsátás megszervezése olyan, mint egy hadsereget mozgatni egy éven át, miközben még nyereséget akarunk elérni: jogászok, a cégvezetés, kutatók, kereskedők, szabályozók hadát kell folyamatosan koordinálni, miközben még arra is figyelni kell, hogy a költségek alacsonyak legyenek. A tapasztalatok szerint a cég kapitalizációjának legalább 50 millió dollárosnak kell lennie ahhoz, hogy elérje a kritikus méretet, ami a tőzsdei bevezetéshez szükséges.

Drága dolog tőzsdére menni?

Katrin Herrling szerint: a vállalat mérete valóban korlátozó tényező. A tipikus ipo-nak pedig vannak költségei, de vannak olyan cégek, amelyek innovatív megoldásokat kínálnak erre: egy holland példát említett, amikor egy főleg középméretű vállalatokkal foglalkozó brókercég a teljes átvilágítás helyett csak a a cashflow-generáló eszközöket világítja át  – a tőkepiacokat így kevesebb mint 50 ezer eurós költséggel is el lehet így érni.

Petr Koblic szerint kérdés, hogy ez elég-e a befektetőknek: egy sörfőzde például megkereste őket, céljuk az volt, hogy nem teljes dokumentációt állítanak össze, csak a cseh szabályoknak megfelelő átvilágításon esnek át (nemzetközi sztenderdek helyett). Kiderült azonban, hogy a megkeresett befektetők inkább nemzetközi szabályok szerint összeállított adatokkal, minden információ birtokában, teljes transzparencia mellett hajlandóak befektetni egy cégbe.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18605 18605 18890 -1,48% 0 0 8 794 808 045 HUF 2024-07-24 17:10:26
MOL 2828 2828 2864 -0,91% 0 0 740 429 530 HUF 2024-07-24 17:12:23
MTELEKOM 1074 1056 1090 -1,10% 0 0 346 055 376 HUF 2024-07-24 17:05:55
RICHTER 9945 9770 9950 +1,02% 0 0 1 441 409 270 HUF 2024-07-24 17:08:54
OPUS 439 436 439 +0,69% 0 0 61 521 852 HUF 2024-07-24 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nem akarja tudni, mennyit gyengült a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 18:47
Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru A budapesti tőzsdén csattant szerdán az ostor
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 17:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,12 pontos, 0,62 százalékos csökkenéssel, 73 164,07 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, mit érdemes nézni a forintárfolyamon, több bizonyítékra várnak a piacok, sokan pedig csalódtak
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 12:31
Bár a forint gyengült, mégis az utóbbi hetek elmozdulása kedvezőnek mondható. A befektetők elkeseredtek a Google és a Tesla miatt, miközben a Trump-kockázat is benne van a fejekben. 
Részvény / Deviza / Áru Leizzad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:43
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Ha ezt meglátja, inkább nem köszöni meg a keddi napot a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:32
Nem volt jó napja a forintunknak.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csúcsot döntöttek meg Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint!
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:07
A jelek szerint Virág Barnabás jegybanki alelnök nem tudta meggyőzni a piacot a keddi 25 bázispontos kamatcsökkentés szükségességéről, közel két óra alatt másfél egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz az uniós pénzzel szemben.
Részvény / Deviza / Áru Erejét fitogtatva várja a forint Matolcsy Györgyék nagy bejelentését, új csúcson a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:05
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama kedd délelőtt a 390-es lélektani határ alatt körül cirkált, kérdés, ott is marad-e azt követően, hogy délután 2 órakor lehull a lepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséről. A tőzsdéken nincs egyértelmű irány, az újabb rekordszintre jutott BUX a maga enyhe emelkedésével a jobbak közé tartozik, hála annak, hogy a hazai blue chipek a Telekom kivételével erősödnek. Az olaj ára felfelé, a gázé lefelé menőben, az arany drágul, a kriptók viszont esnek.
Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG