<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?

A hétfői jelentősebb esés után ma sincs jó hangulat a tőzsdéken, a vezető nyugat-európai indexek fél százalék körüli mínuszban vannak, de az amerikai határidős mutatók már csak 1-2 ezrelékkel süllyednek. Az amerikai makroadatok miatt aggódnak a befektetők, de a vártnál jobban nőttek az októberi német gyáripari megrendelések.

Itthon a BUX index szépen javult nap közben, fél százalékos mínuszból egy százalékos pluszba ment át. Az OTP is nagyot fordított, tízezer alatti árfolyamokról 10 250 fölé küzdötte magát, ez is egy százalék körüli plusz. (Hétfőn majdnem tízezer forintig hullott a bankrészvény, mintegy öt százalékkal ment le.) A Mol másfél, a Richter csak 0,1 százalékkal esik ma.

Árfolyamok és grafikonok

A 4iG és a Telekom maradtak a vesztes oldalon, egy százalék körüli mínuszban tartózkodnak.

Brüsszelben dől el a forint sorsa?

Az euró ma 415 forint körül jár, tehát még feljebb ment. Tegnap a reggeli 409-ről 413-ig emelkedett az árfolyama, ma pedig kissé tovább gyengült a forint. Aligha független ez attól, hogy ma Brüsszelben fontos tárgyalások lesznek. Megvitatják az Európai Bizottság javaslatát a Magyarországnak járó fejlesztési pénzek befagyasztásáról, majd az Ukrajnának folyósítandó 18 milliárd eurós támogatástól és a globális minimumadóról.

A napirendi pontok tegnap esti átfogalmazása alapján úgy tűnik, hogy ma csak megvitatják ezeket a témákat, de a döntést későbbre, valószínűleg december 12-re halaszthatják írta az Erste Befektetési Zrt.

Matolcsy György nyomta le a magyar eszközök árát?

A forint és a magyar részvények hétfői gyengeségében szerepe lehetett annak, hogy Matolcsy György jegybankelnök szokatlanul őszinte és pesszimista beszédet mondott a magyar gazdaság helyzetéről a Parlament egyik bizottsága előtt. Eszerint többek között:

  • Magyarország válságközeli helyzetben van,
  • a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa,
  • az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”,
  • a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után,
  • jövőre 15-18 százalék lesz az infláció.

Új célár a Richterre

Az RBC Capital elemzője új célárat állapított meg a Richterre, 12 600 forint a vételi ajánlásban szereplő érték. A jelenlegi állapothoz képest ez egy közel 50 százalékos felértékelődést jelentene – írta a KBC Equitas.

Lesz-e még év végi rali?

A befektetői hangulat egyensúlyban van és kevés esélyt jelez az év végi ralira a Handelsblatt.com rendszeres kisbefektetői hangulati felmérése szerint. A hangulat a profik és a magánbefektetők körében eltérő. A kisbefektetők jelenleg visszaesés ellen fedezik pozícióikat, míg a profik új pozíciókat vesznek fel.

Nagyon pozitív hírek nélkül kicsi az esélye annak, hogy a részvényárfolyamok az év végéig még magasabbra emelkedjenek vonják le a következtetést.

Nincsenek szélsőséges hangulatértékek, így nem látható kiegyensúlyozatlanság a befektetői hangulatban. Amely idén először a közelmúltban fordult pozitívba, és továbbra is mérsékelten pozitív.

Más volt a helyzet szeptember végén, amikor Stephan Heibel hangulatszakértő a “szentimentből” az esés mélypontjára következtetett. Az azt követő kilenc hétben több mint húsz százalékos emelkedéssel járó rali következett, a felmérés tehát jelezte a DAX index mélypontját. A hangulatbeli különbség most inkább oldalazó árfolyamokat eredményezhet az év végéig.

Ezért rossz hír a jó hír

Sorozatban a második erős makroadat érkezett az USA-ban hétfőn, az amerikai gazdaság erős, és ez rossz jel a tőzsdék számára. Így ugyanis erősebb kamatemelési ütemre vagy hosszabb időre magasan hagyott kamatokra lehet felkészülni. Miután a múlt pénteken a vártnál erősebb foglalkoztatási adatok jöttek, hétfőn az ISM nem feldolgozóipari (non-manufacturing) PMI, azaz beszerzésimenedzser-index értéke 56,5 lett az 53,7 pontos várakozással szemben.

A hírek nyomán emelkedtek az amerikai kötvények hozamai. A Fed a jövő héten szerdán dönt a kamatokról, a piaci szereplők nagy része fél százalékos emelést vár a korábbi 0,75 százalékos emelések helyett.

Ezért zuhant a Tesla

A Tesla tegnap azért esett nagyot, mert egyes hírek szerint Shanghajban 20 százalékkal csökkent a Model Y termelése. A cég ezt cáfolta, de úgy látszik, az amúgy is rossz hangulatban ez nem segített. Valójában még sok más folyamat befolyásolhatja a céget, így az Investing.com szerint az USA-ban és Kínában is csökkentenék, módosítanák az elektromos járművek adókedvezményét. Ami az EU-ban gyártó cégeket is érintheti.

A Tesla árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Tesla árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Zuhanórepülésben a francia repülés

Az Aeroports de Paris repülőtér-üzemeltető részvényei 12 százalékot zuhantak, miután a Royal Schiphol Group bejelentette, hogy eladta a francia vállalatban fennmaradó részesedését. A brit Ashtead részvénye három százalékkal emelkedett, miután az ipari berendezéseket bérbeadó vállalat erős első féléves számokat közölt. Hozzátéve, hogy az egész éves eredmények a korábbi várakozásait is meghaladják.

A Credit Suisse hétfőn azért emelkedett, mert felmerült, hogy a szaúd-arábiai koronaherceg vásárol benne részesedést.

Saját kriptovalutát készít a Twitter?

A kriptovaluta-szektor azt találgatja, jön-e a Twitter Coin, az Elon Musk által október végén megvett Twitter saját kriptovalutája. Egy programozó erre utaló jeleket talált, és publikálta a felfedezést. (Nem sokkal később megszűnt a fiókja a Twitteren, de valószínűleg maga döntött így.)

A Twitter leendő kriptoérméjének logója? Még nem tudni. Forrás: Twitter
A Twitter leendő kriptoérméjének logója? Még nem tudni. Forrás: Twitter

Az érme fő felhasználási területe lehet, hogy a felhasználók “borravalókat” adhassanak a jó tartalmak előállítóinak, illetve, a másik oldalról “monetizálhassák” műveiket, azaz pénzt kaphassanak érte. Egy pénteki Twitter-eseményben Elon Musk azt közölte:

A Twitter számára eléggé kézenfekvő, hogy legyen fizetési szolgáltatása, mind fiatban (hagyományos pénzben), mind kriptovalutában.

Korábban a bitcoin és a dogecoin is felmerült, mint a Twitterben használható pénz. Az utóbbi először erősödéssel, majd eséssel reagált a hírekre.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Euróra vált a Graphisoft Park

A Graphisoft Park benyújtja kérelmét a Budapesti Értéktőzsdéhez, hogy részvényeinek devizaneme a jelenlegi forint helyett euró lehessen.

Az előzetes egyeztetések szerint erre várhatóan 2023. év elejétől kerülhet sor.

Az osztalék euróban történő folyósítása érdekében történő lépésekről a társaság a későbbiekben fog tájékoztatást közzétenni. A cég megismétli felhívását, amely szerint a részvényesek tájékozódjanak értékpapírszámla-vezetőjüknél a változás technikai és költséghatásáról. A döntést egy rendkívüli közgyűlés előzte meg, ahol a kisrészvényesek többsége is mellette szavazott – derült ki.

Magyar kriptovaluta-bányász megy Amerikába

Az Egyesült Államok egyik nagy készletekkel rendelkező régiójában olaj- és gázmezőkkel foglalkozó, a tőzsdén kívüli értékpapír-piacon jegyzett Allied Energy Corporation együttműködést kötött a magyar Enerhash amerikai leányvállalatával. A jövőben olyan technológiát telepítenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermelésből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt.

Ezzel nagy számítási kapacitású adatközpontok energiaellátását valósítják meg, amelyeket többek között kriptovaluta-bányászatra is lehet használni. Ezzel egyrészt a káros metánkibocsátást csökkentik, másrészt bevételt termelnek, végül zöldítik a kriptovaluta-bányászatot – közölte a magyar cég.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10535 10800 +1,51% 10725 10750 6 828 366 310 Ft 2023-02-07 16:34:22
MOL 2720 2680 2736 +1,42% 2720 2726 1 281 355 484 Ft 2023-02-07 16:35:00
MTELEKOM 368 368 375 -0,54% 368 368 50 608 263 Ft 2023-02-07 16:30:31
RICHTER 8020 7990 8110 -0,62% 8030 8040 1 827 782 215 Ft 2023-02-07 16:28:46
OPUS 130 128 131 +0,15% 129 130 5 672 347 Ft 2023-02-07 13:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól megrángatták ma a forintot, dupla erő löki feljebb az olajat
Eidenpenz József | 2023. február 7. 12:07
A részvénypiacok kivárnak a Fed elnökének beszéde előtt, miközben sok gyorsjelentés érkezik. Az olajat a kínai fellendülés reménye mellett most az is hajtja, hogy a földrengés miatt lezártak egy terminált. Követelésük 80 százalékához is hozzájuthatnak egy csődös kriptócég befektetői.
Részvény / Deviza / Áru Alszanak a tőzsdei gázkereskedők?
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:39
Az energiahordozó árában nincs jelentős elmozdulás sem a hétfői záróárhoz, sem az elmúlt két hét áraihoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Kedd reggel is izmozik a forint a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:40
A vezető valutákkal szemben erősödött a jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG